In de Nederlandse wet is er niks geregeld over een huisdierenverbod in een huurovereenkomst. Dit betekent dat de verhuurder vrij is om een huisdierenverbod op te nemen in de huurovereenkomst. In principe is dit een geldig verbod en heeft de huurder ingestemd met deze voorwaarde toen hij of zij de overeenkomst tekende.
De nieuwe standaardclausule bepaalt dat de verhuurder, bij ondertekening van het huurcontract, niet mag verbieden dat de huurder een huisdier houdt. Een verbod kan enkel maar wanneer het reglement van het appartementsgebouw het houden van huisdieren verbiedt of wanneer de huurwoning ongeschikt is voor een bepaald dier.
Besluit. Een algemeen verbod op huisdieren is in strijd met het recht op privéleven en is niet geldig. Een beperkt verbod tot dieren die schade of overlast veroorzaken zou dat gelet op de omstandigheden wel kunnen zijn.
Onder kleine huisdieren verstaan we konijnen, knaagdieren, fretten en vogels. Allemaal dieren die gekozen kunnen worden wanneer je niet veel woonruimte beschikbaar hebt, zoals in een appartement of een huis met een kleine tuin. Of als je geen tijd hebt voor lange wandelingen met een hond.
Als eigenaar van een appartement (dat je gebruikt als hoofdverblijfplaats of als tweede verblijf) mag je in principe zonder problemen huisdieren (hond, kat, …) houden op het appartement. Toch mogen deze dieren niet voor overdreven hinder zorgen voor de andere bewoners.
Huisdieren hebben ook een andere kant, vooral voor verhuurders. Dieren kunnen stank- en geluidsoverlast veroorzaken en een woning beschadigen. Veel verhuurders kiezen er daarom voor een verbod op huisdieren op te nemen in het huurcontract. Zo'n verbod gaat alleen niet altijd op.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Denk aan een kat of een kleinere hond, zoals een Franse bulldog, een chihuahua of een mopshond. Ook konijnen, cavia's, fretten en hamsters zijn geliefde huisgenoten op een appartement, studio en zelfs op kot.
Heeft men tussen de vijf en tien honden, dan valt men onder de klasse 3-meldingsplicht. Men moet dus melding doen van de activiteit aan de gemeente. Wie meer dan tien honden heeft, moet een klasse 2-vergunning aanvragen bij de gemeente.
Rookverbod in huurcontract
Mag een verhuurder je verbieden om in huis te roken? Nee, in principe niet. Het is niet afdwingbaar, omdat verhuurders geen inspraak hebben op wat huurders in hun privéleven doen.
Huisdieren weigeren: hoe zit het in de praktijk? In principe kun je in je huurcontract dus geen clausule 'Huisdieren niet toegelaten' opnemen, tenzij de woning die je verhuurt echt niet voor dieren geschikt is, bijvoorbeeld omdat ze veel te klein is.
Voor België is dit 2.871.770 honden.
Kat als huisdier voor je kind. De kat is misschien wel het makkelijkste huisdier dat er is. Ze hoeft niet uitgelaten te worden, ze hoeft niet opgevoed te worden (hierover later meer), en ze houdt zichzelf schoon. En met een kat heb je nooit muizen in huis.
In vergelijking met honden of katten zijn knaagdieren goedkope huisdieren. Zeker wat kosten betreft bestaan er aanzienlijke verschillen tussen verschillende huisdieren.
Kleine knaagdieren zoals muizen, ratten, hamsters, degoes of gerbils kunnen zonder verzorging maximaal 24 uur alleen blijven. Chinchilla's moeten niet te lang alleen blijven, tenzij je ze met minstens twee houdt.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Bij hondjes met een schofthoogte tot 30 cm minimaal 1 meter. Bijvoorbeeld: U zet een Duitse herder met een schofthoogte van 65 cm met een keeshondje van 40 cm, dan geldt de formule (1 + 2) x 1,5 = 4,5 m2.
Een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor honden
U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.
De basenji is het enige hondenras ter wereld dat niet blaft.
Los van zijn stemgeluid kan je deze Afrikaanse hond tot de rustigere hondenrassen rekenen. De Basenji is een rustig hondenras dat niet kan blaffen.
Springend, rennend of ongecontroleerd de trap op en af is wel slecht voor de spieren en gewrichten van je hond. De krachten worden dan namelijk te heftig voor het lijf. Door de gebrekkige controle kunnen haarscheurtjes ontstaan en bijvoorbeeld in de ellebogen resulteren in elleboogdysplasie.
Dieren die in elk geval in Nederland mogen worden gehouden als huisdier zijn honden, katten, landbouwhuisdieren en productiedieren (zoals konijnen, koeien en schapen). Maar daarnaast kunnen nog andere dieren geschikt zijn om als huisdier te houden.