Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
64 GB is voor steeds meer mensen niet meer genoeg. 128 GB is bij normaal gebruik en 256 GB meer dan genoeg om te fotograferen en filmen wat je wilt. 512 GB is de ultieme hoeveelheid. Genoeg om al je favoriete Spotify-hitlijsten en series offline op te slaan.
Op een 500 gigabyte SSD sla je tot ongeveer 50 full hd films op. Zo heb je altijd een brede mediabibliotheek tot je beschikking. Daarnaast is 500 gigabyte aan opslag ook geschikt voor zakelijk gebruik. Door het verschil in snelheid in vergelijking met een HDD, starten ook je grootste bestanden snel op.
128 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker. 256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Minimaal 4GB werkgeheugen
Dat is voor basisgebruik meestal genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet. Maar 4GB is al snel te weinig als je bijvoorbeeld 10 of meer internettabbladen open hebt staan.
Hangt er een beetje vanaf hoe je er mee omgaat, verwacht je veel data op de laptop zelf te houden of doe je het meeste vanuit de cloud (Dropbox/Onedrive/Googledrive). 128GB is voor gewoon gebruik, internetten/word/excel/mailen mooi zat. Je zal wel een beetje op moeten letten met downloaden/waar zet je het neer.
64 GB: genoeg voor basisgebruik
Met 64 GB heb je genoeg opslag voor basisgebruik. Naast bellen en whatsappen heb je ook een aantal social media apps op je iPhone staan. 64 GB is daarnaast genoeg om games te spelen. Je maakt gebruik van streamingdiensten zoals Netflix en Spotify en je neemt geen 4K video's op.
Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
SSD's zijn nieuwere en snellere apparaten voor gegevensopslag. Net als HDD's kunnen ze terabytes aan gegevens bevatten, maar anders dan bij HDD's zijn alle gegevens op een SSD onmiddellijk toegankelijk. Daardoor kunnen grote bestanden in seconden in plaats van minuten worden geladen.
Met minimaal 256 GB zit je veilig. Je hebt genoeg ruimte voor al je schoolbestanden en foto's. Liever wat meer ruimte om ook je vakantievideo's op te slaan? Kies dan voor 512 GB.
SSD voor een snelle laptop en desktop pc. Zoek je een laptop of desktop-pc met wat pit? Dan is een SSD een must: je pc start razendsnel op en computerprogramma's laden een stuk sneller dan bij een ouderwetse harde schijf.
Wanneer je veel media opslaat zoals muziek, foto's en video's – of gebruik maakt van veel software programma's of een grote game bibliotheek hebt – is het aan te raden om een harde schijf aan te schaffen met 1 of 2 TB, maar dit hangt uiteraard volledig af van het aantal bestanden dat je in bezit hebt.
512 GB Interne SSD's
Een SSD 512 GB biedt genoeg ruimte voor je documenten, foto's en videos. Het grote voordeel van de SSD is dat hij een stuk sneller is dan een harde schijf. Een SSD bevat ook geen bewegende onderdelen waardoor ze veel minder snel kapot gaan dan een HDD.
Bij het aanschaffen van een laptop moet u ook nadenken over de afmeting en het gewicht. Neemt u de laptop vaak mee, dan kunt u beter een kleine lichte aanschaffen. Denk er aan dat een laptop van goede kwaliteit, met een grote processor, accu en geheugen, zwaarder en groter is dan een laptop met minder vermogen.
32 GB: voor de internetter
Een iPad met 32GB opslagruimte kies je als je niet veel apps hoeft te downloaden en alleen simpele dingen wilt doen als internetten, e-mailen of Facetimen. Ook als je veel met iCloud werkt, kan een iPad met 32 GB voldoende ruimte bieden.
Met 8 gigabyte heb je genoeg voor je hobby, maar het professionele werk vraagt om minimaal 16 gigabyte. Zo open je programma's als Adobe Premiere Pro, InDesign en Photoshop naast elkaar, zonder dat je computer vertraagt. Ook voor het werken met grote dataspreadsheets is 16 gigabyte de aanbevolen hoeveelheid.
Een toestel met 16 GB
Gebruik je je iPhone vooral om te bellen en berichtjes te versturen en actief te zijn op social media én ruim je regelmatig overbodige foto's, muziekbestanden en berichtbestanden op, dan heb je genoeg aan 16 GB.
Voor een basis computer raad ik je minimaal 4 GB (GigaByte) aan werkgeheugen aan. Maak je meer gebruik van de computer waarbij je ook (soms) gebruik maakt van foto- en videobewerkings programma's? Dan is 8 GB aan hoeveelheid werkgeheugen aan te raden. Ook voor 3D-gaming is 8 GB wel minimaal noodzakelijk.
256 GB Interne SSD's
Met een SSD van 256 GB heb je genoeg ruimte om je belangrijke Excel, Word en Powerpoint documenten op te slaan. Een interne SSD heeft in tegenstelling tot een interne harde schijf geen bewegende onderdelen maar van flashgeheugen.
Een basislaptop met 4GB of liever 8GB aan werkgeheugen en een Intel Pentium, Core i3 of Ryzen 5-processor is voldoende voor studenten. Natuurlijk hangt het er wel vanaf wat je nog meer wilt doen. Voor Netflix is een laptop met een goed scherm en minimaal full hd-resolutie aan te raden.