Over hormonen gesproken: als je zwanger bent, verandert je hormonale huishouding zoveel, dat je lichaamsgeur ook licht verandert. Jijzelf of de mensen in je omgeving zullen daar meestal niets van merken, maar je hond en kat wél.
Door zwangerschapshormonen verandert je stemming, houding, gedrag en geur en dat wordt opgemerkt. Elke kat reageert weer anders op een zwangerschap. Een kat kan opvallend meer knuffels van je willen, of je mis- schien juist opeens negeren. Ook kan je kat plotseling in huis gaan plassen.
Wanneer je zwanger bent, ruik je vaak anders. Het zou dus kunnen dat dieren kunnen ruiken dat je in verwachting bent. Daarnaast gedraag je je tijdens de zwangerschap soms anders door alle zwangerschap symptomen. Het kan zijn dat de huisdieren hierop reageren en daardoor ander gedrag vertonen dan normaal.
Verloop van de zwangerschap
Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren. Door in haar buik te voelen (palperen) kan zij dan de kittens voelen.
Waar gaat ze bevallen? Een drachtige poes zal op zoek gaan naar een geschikte plek om haar jongen op de wereld te zetten. Ze zoekt een rustige, beschutte en tochtvrije plek waar ook de temperatuur aangenaam is. Er kan eventueel een mooie ruime doos geplaatst worden waar de poes met kittens in kan liggen.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
Parasiet is schadelijk voor ongeboren kind
Die kan bij het verschonen overspringen op de mens en de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Dat is voor vrijwel niemand erg, behalve voor zwangere vrouwen. De parasiet kan bij het ongeboren kindje namelijk voor hersenafwijkingen zorgen.
Katten hebben een gevoelige neus en reageren daarom heel sterk op nieuwe geuren. Gebruik zelf alvast regelmatig de baby-olie en andere verzorgingsproducten voordat het kindje geboren is, zodat de kat aan de geur gewend is. Zet babyspulletjes en -speelgoed regelmatig in de woonkamer, voordat de baby geboren is.
Aandacht zoekend gedrag bij katten
Soms wordt een kat openlijk aanhankelijk omdat ze geen aandacht krijgt. Dit kan een algemeen pleidooi zijn voor meer aandacht. Als alternatief kan je kat zich bedreigd of buitenspel gezet voelen. Als je onlangs een nieuw huisdier hebt aangeschaft is dit normaal.
Katten. Katten vertonen over het algemeen maar weinig interesse voor de baby. Let goed op als je baby begint te kruipen. Een kat deinst er niet voor terug te krabben of te bijten, als hij zich achterna gezeten voelt door je kruipende en graaiende kindje.
Huisdieren en zwangerschap
In de ontlasting van katten kan een parasiet zitten. Die kan leiden tot toxoplasmose. Dat is een infectie waar je niet veel van hoeft te merken, maar die wel gevaarlijk is voor je ongeboren kind.
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn.
Een hond kan aanhankelijk worden wanneer je zwanger bent. Het aanhankelijke gedrag kan zich manifesteren door op je buik te gaan liggen, constant overal met je mee naar toe lopen, op je voeten gaan liggen en overal mee naar toe willen gaan waar je ook bent.
Veel honden 'voelen' aan dat hun baasje zwanger is. Een deel van de honden raakt hierdoor rusteloos, wil voortdurend bij de vrouw liggen of verliest zijn eetlust. Maar een deel van de honden wordt feller en waakzamer. Naar andere honden, maar ook naar andere mensen en soms zelfs naar de partner van de zwangere vrouw.
De eerste weken moet het kitten om de 2 tot 4 uur gevoed worden, dus ook in de nacht! Er moet per voeding ongeveer 4 ml per 100 gr lichaamsgewicht gegeven worden. Met de kittenmelk krijgen ze voldoende vocht, energie en voedingsstoffen binnen. U moet ook het kitten helpen met poepen en plassen.
Een kitten is de naam van jonge katjes totdat ze ongeveer een half jaar oud zijn.
Veel katten ondervinden stress van veranderingen in huis: meubels verplaatsen, verven, verbouwen, verhuizen, een scheiding, de komst van een baby, een klein kindje dat opeens gaat lopen en achter de kat aan gaat, een nieuwe buurkat die door de tuin heen loopt etc. etc.
Als de infectie tijdens de zwangerschap optreedt is het risico op foetale transmissie gemiddeld 40%. Het risico op foetale besmetting neemt toe van minder dan 3% in het eerste trimester tot meer dan 60% aan het eind van de zwangerschap terwijl de kans op ernstige symptomen afneemt.
Draag dus altijd handschoenen en was achteraf goed je handen. Laat iemand anders dagelijks de kattenbak verschonen: Het was toch al een rotklusje, maar om contact met kattenpoep te voorkomen kun je beter niet zelf de kattenbak verschonen.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
Neem contact op met je dierenarts als je niet zeker weet of de bevalling is begonnen en houd je kat goed in de gaten tijdens haar laatste weken en dagen van de bevalling om er zeker van te zijn dat je weet wanneer en waar ze haar kittens zal baren.
Ze zal zich wat onrustig gaan gedragen, meer hijgen, graven en krabben. Verminderde eetlust, veel male ontlasting (kan soms dunner zijn) en plassen kunnen ook tekenen zijn van een aanstaande bevalling. Uitvloeiing. Helder, slijmerige uitvloeiing kan soms een ˆ twee dagen voor de geboorte worden opgemerkt.