Zo'n 60% van de huidige wereldbevolking leeft in Azië, waarbij China met 1,4 miljard (19%) en India met 1,3 miljard (18%) verreweg de grootste bevolking hebben.
Het relatieve belang van Chinese inwoners in de totale Nederlandse bevolking is eerder klein. Zo had in 2019 maar 0,2 procent van alle inwoners in Nederland de Chinese nationaliteit, al is sinds 2001 dit aandeel jaarlijks wel toegenomen.
(1.410.474.000 inwoners in China in 2022)
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland dat in China is geboren per jaar. 65.939 inwoners die in 2022 in Nederland woonden zijn in China geboren.
Nederland: 荷兰, helan.
Nǐ hǎo (你好) is het Mandarijnse woord voor 'hallo'.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Nederland exporteerde in 2021 in totaal ruim € 14 miljard naar China. De totale exportwaarde van Nederland in 2021 was bijna € 587 miljard, dus 2,4% van onze export gaat naar China.
Uit China halen we relatief veel hightechproducten, zoals computers, laptops en mobiele telefoons. De invoerwaarde van goederen uit China bedroeg 43,0 miljard euro in 2019. In termen van waarde is China, met een aandeel van ruim 9 procent, onze derde handelspartner voor de import van goederen, na Duitsland en België.
Tegenwoordig wordt de gemiddelde Chinees 77 jaar oud, waarmee de druk op pensioenfondsen toeneemt. Vandaar dat China de pensioengerechtigde leeftijd stapsgewijs wil verhogen totdat iedereen vijf jaar langer werkt.
Het beschikbare inkomen per Chinees in 2019 bedroeg 30.733 yuan (ongeveer 4.000 euro). Na correctie voor de inflatie is dat een reële stijging met 5,8%. Dat is iets sneller dan de groei van het bnp/capita van 5,7% (het totale bnp steeg 6,1%).
Meest voorkomende migratieachtergrond
Op 1 augustus 2022 heeft het grootste aantal mensen met een migratieachtergrond hun herkomst in Turkije: 437 090 personen. Van deze personen is 52,0 procent in Nederland geboren, de zogenaamde tweede generatie.
De meeste Chinezen wonen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond (ongeveer 16.000), Den Haag (ongeveer 10.000), Zoetermeer, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Venlo. De steden Delft en Deventer hebben relatief de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland.
De bevolking van China heeft een oppervlakte van 9.956.960 km² (240 maal Nederland, 326 maal België) en telt ongeveer 1,4 miljard inwoners.
Op de factuur aan je Chinese klant zet je 0% btw. Dit mag alleen wanneer je in je administratie kunt aantonen dat de goederen de EU verlaten hebben. Bijvoorbeeld aan de hand van de uitvoeraangifte, transportdocumenten en betaalbewijzen.
De bilaterale relatie tussen Nederland en China is breed en intensief. China biedt Nederland aanzienlijke kansen. Het is de grootste handelspartner van Nederland in Azië, goed voor 11 miljard euro aan export. Vele Nederlandse bedrijven zijn in China actief.
Als we het dichter bij huis zoeken valt het op dat landelijk gezien de grootste groepen immigranten (Turken en Marokkanen) zich ook hier in de grote gemeentes hebben gevestigd. In Breda, Oosterhout, Roosendaal, Dongen, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Halderberge staan zij stipt bovenaan.
Het gebrek aan vertrouwen in de overheid, onbetrouwbaarheid van politici, sociale malaise, de gesloten arbeidsmarkt, moeilijke toegang tot huisvesting en lage lonen wekken bij de Marokkanen angst op en zorgen voor een ontgoocheling in het hele land'.
Migratie naar Nederland
De migratie van Turken naar Nederland kwam in de tweede helft van de 20ste eeuw op gang. Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije.
Er zijn 3 manieren waarop je jezelf kunt voorstellen in het Chinees. Wǒ shì hélán rén. Hier zeg je letterlijk: Ik (wǒ) ben (shì) een Nederlands (hélán) mens (rén).
”xie xie” is de meest gebruikte manier om iemand te bedanken in het Chinees, met name in het Mandarijn Chinees. Mandarijn Chinees wordt in het noorden en zuidwesten van China gesproken. Mandarijn Chinees is het meest gesproken dialect. ”Xie” kan niet los vertaald worden, maar “xiè xie” betekent dus “dank je”.