De bestuursstijl van de koning werd niet meer aanvaard en bovendien was de financiële situatie van Nederland erg slecht. Een dringende sanering van de overheidsfinanciën was noodzakelijk. Het ondertekenen van het vredesverdrag met België was voor Willem I een eerste tegemoetkoming aan de eisen van de politici.
De Zuidelijke Nederlanden riepen op 4 oktober 1830 de onafhankelijkheid uit als eentalige Franse staat. Mede door de militaire dreiging van Frankrijk accepteerde Willem I in 1839 de onafhankelijkheid van België in het Verdrag van Londen.
België kwam zo onder het bewind van de Nederlandse koning Willem I. Hoewel zijn economisch beleid voordelig was voor de Belgische burgerij, ontstond er toch protest. De katholieken protesteerden tegen de inmenging van Willem I in kerkelijke aangelegenheden en de liberalen tegen de geringe vrijheden.
De naam Belgica werd voor het eerst vermeld door Julius Caesar. Hij duidde met Gallia Belgica een gebied aan in Noord-Frankrijk, België, Zuid-Nederland, Luxemburg en Zuidwest-Duitsland tot aan de Rijn. Het latere België kreeg na de val van het Romeinse Rijk een andere bevolkingssamenstelling dan in Caesars tijd.
Frans-Vlaanderen, dat historisch gezien Nederlandstalig was, wordt eveneens slechts zelden tot Groot-Nederland gerekend. Groot-Nederland is dus beperkt tot Vlaanderen en Nederland, al dan niet met inbegrip van Brussel.
Benelux: strikt staatkundige optelsom van België, Nederland en Luxemburg, ook gangbaar buiten het economische samenwerkingsverband Benelux (1944–heden) waar de naam eigenlijk vandaan komt.
Dat is gezegd in een uitzending van Bel RTL. In Vlaanderen is het Frans verplicht als tweede taal in het onderwijs. In Waalse scholen is het Nederlands momenteel niet verplicht. Als gevolg daarvan hebben de Walen moeite met de eerste landstaal.
Op 19 april 2019 bestaat België 180 jaar. Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).
België is een van de meest welvarende landen van Europa. De levenskwaliteit is er hoog en de medische zorg en de sociale voorzieningen behoren tot de wereldtop. Voorts is het dankzij de zeehaven van Antwerpen een belangrijke draaischijf van de internationale handel.
Nederland werd toen een koninkrijk, tot 1831 samen met België. Het koninkrijk werd geregeerd door een absoluut heersende koning. Een revolutionaire grondwetsherziening in 1848 maakte van Nederland een constitutionele monarchie, wat het land nog steeds is.
De taal van de Statenbijbel, die dus Belgische invloeden heeft, gaf richting aan de officiële taal van het Nederlands. Kortom: Je kunt niet zeggen Nederlands of Belgisch was eerder. Ze zijn beide uit het Nederduits ontwikkeld.
In het huidige Duitsland lag het hertogdom Saksen-Coburg en Gotha. Leopold van Saksen-Coburg-Gotha kwam uit de hertogelijke familie van dit land en werd gevraagd om koning der Belgen te worden. Hij wilde dit graag en werd op 21 juli officieel de eerste koning der Belgen.
Het woongebied van de Belgae besloeg het bijna volledige huidige België en delen van Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland. Een aantal stammen van de Belgae (zoals de Atrebati) bewoonde ook Britannia, lang voor dit zo genoemd werd.
De onafhankelijkheid en de geboorte van België
Het zuidelijke deel van het Koninkrijk vocht tegen het Napoleontische gezag van Willem I. In 1830 vond er een algemene revolutie plaats en de "Belgica Regia" werd onafhankelijk. België werd uiteindelijk geboren en de eerste Koning der Belgen, Leopold I, werd beëdigd.
In 2020 droeg België 6,595 miljard euro bij aan de EU-begroting. In datzelfde jaar ontving zij 9,0515 miljard euro uit de EU-begroting, uitgesplitst als volgt: 5,0944 miljard euro voor administratieve uitgaven. 2,2948 miljard euro voor slimme en inclusieve groei.
Maastricht en VenloOp 11 mei 1867 voegde een door de grote mogendheden gedicteerd Verdrag van Londen het verdeelde Limburg toe aan Nederland. Tot op dat moment was de provincie al decennia vooral een Duits hertogdom, waarbij alleen de vestingsteden Maastricht en Venlo en omgeving bij Nederland hoorden.
Limburg werd onderdeel van de Romeinse provincie Gallia Belgica.
Anders dan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het onderwijs van het Nederlands in Wallonië niet verplicht. Op de meeste lagere scholen kunnen de leerlingen ervoor kiezen vanaf de vijfde klas. In het middelbaar moet vanaf het eerste jaar minstens één vreemde taal worden gekozen.
Het taalgebied Brussel-Hoofdstad is het enige tweetalige taalgebied in België. De officiële talen zijn het Nederlands en het Frans.
Dat heeft allemaal te maken met die zware overstromingen in juli, in het oosten van ons land. In de Waalse gemeente Angleur kunnen de leerlingen uiteindelijk toch weer naar school, maar in Pepinster, één van de zwaarst getroffen gebieden, kan niet iedereen terug naar zijn eigen school.