Sommige katten ontwikkelen een zogenaamde vlooienallergie. Bij deze katten kan één vlooienbeet al leiden tot zeer ernstige jeuk- en huidklachten. Bij katten met een vlooienallergie zien we met name erge jeuk met korstjes aan de onderrug. Vlooien planten zich zeer snel voort.
Vlooien zitten vooral graag in de vacht rond de staart en rug. Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie. Eén vlooienbeet kan dan al leiden tot zeer heftige jeuk bij de kat waarbij ze zichzelf tot bloedens toe kunnen krabben of openbijten.
Overal waar een dier met vlooien loopt vallen er vlooieneitjes uit zijn/haar vacht. Dit kan dus op straat zijn, in een park, maar ook in jouw tuin. Na twee tot tien dagen komen er larven uit de vlooieneitjes. Deze larven zijn maar een paar millimeter lang en zo dun als een haar.
Elke maand ontvlooien
Als je een vlo spot, ontvlooi dan ook een aantal maanden achter elkaar; met een pipetje ben je er vaak met vanaf. Mocht je kat een vlooienallergie hebben is het helemaal van belang de kat wel elke maand een pipet te geven; het dier heeft namelijk extra veel last van een vlooienbeet.
Een vlooienprobleem is helaas niet in één uur op te lossen. Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.
Elke nieuwe vlo wordt binnen 24 uur gedood. Het kan wel maanden duren voordat een vlooienbesmetting is verholpen.
Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: 'Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier'
Hoewel binnenkatten een lager risico lopen op het krijgen van vlooien (evenals andere parasieten zoals teken en wormen) kunnen ze toch besmet geraken.
De vlooien zoeken naast de vacht van een hond of kat ook graag tapijten, manden en dekens op. In veel gevallen komen daar ook de eitjes in terecht. Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine.
Hoe vaak katten ontvlooien? Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt.
Meestal vind je geen vlo maar vlooienpoep. Dit zijn zwarte puntjes, om deze niet te verwarren met bijvoorbeeld zandkorreltjes gebruik je een nat stukje keuken- of toiletpapier waarop je het uitwrijft, er ontstaat dan een zwart-rode veeg indien het om vlooienpoep gaat.
De eitjes van vlooien zijn heel klein, slechts een halve mm en hebben een ovale vorm en witte kleur. Deze zijn een stukje lastiger te herkennen, maar minstens zo vervelend. Ze kunnen namelijk gemakkelijk uit de vacht vallen en op het tapijt of in dekens terecht komen en zo voor een plaag zorgen.
De eitjes vallen op die plekken waar het huisdier komt, dus de vloer, de mand, de bank, het bed en alle andere plekken. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt de cyclus die hierna komt enkele weken tot maanden. Daarom zie je in de winter minder vlooien.
Vlooien zijn piepkleine, bruinzwarte beestjes die erg vervelend voor je kat kunnen zijn. Middels een enorme sprong kunnen ze op je kat (of op jezelf) terechtkomen, waarna ze hevige jeuk en rode vlekken kunnen veroorzaken.
Vlooien veroorzaken veel jeuk, onrust en ongemak bij huisdieren. De kattenvlo komt het meest voor in Nederland en plaagt niet alleen katten, maar ook honden en heel soms ook mensen. Zit je hond of kat zichzelf de hele tijd te jeuken en te krabben, dan heb je grote kans dat er vlooien in de buurt zijn.
Om een vlooienbesmetting te voorkomen is het ook belangrijk om uw kat goed te inspecteren. Kam hierbij bijvoorbeeld de vacht met een vlooienkam. Verder zou u ook gebruik kunnen maken van een omgevingsspray die mogelijke vlooien in de leefomgeving van uw kat doodt.
Vlooien zijn één van de bekendste soorten die je in huis kan hebben en al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Ons advies als dierenarts
Gebruik een anti-vlooienmiddel met als werkzame stof selamectine. Wij adviseren voor de bestrijding van vlooien een vlooienmiddel met als werkzame stof Selamectine. Het is een breed werkend en veilig vlooienmiddel.
De vlooienband werkt namelijk 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken. Dit is veel langer dan de druppels die je op de huid van je hond aanbrengt. Daarbij werkt het doeltreffend tegen besmette teken, vlooien, luizen en larven van vlooien. Breng wel op tijd een nieuwe vlooienband aan.
Door de vlooienpipet in de nek en/of tussen de schouderbladen aan te brengen zorgt u ervoor dat uw hond er niet aan kan gaan likken.
Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken. Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig.
Vlooien kunnen niet tegen hitte en hetzelfde geldt voor voor hun eitjes en hun larven. Was je met vlooien besmet textiel op 60 graden (of zelfs nog hoger), dan kun je er donder op zeggen dat Familie Vlo & Co. de wasbeurt niet overleeft.