Om stokvis (bacalhau) te maken, wordt de gebruikte vis ontdaan van kop en ingewanden en aan stokken te drogen gehangen (vandaar de naam stokvis). Het drogen duurt ongeveer 3 maanden. Daarna wordt de vis nagedroogd totdat deze keihard is.
De vis wordt in het voorjaar gevangen, ontdaan van kop en ingewanden en aan stokken gedroogd. Het buiten drogen duurt ongeveer 3 maanden, waarna de vis in houten tochtige pakhuizen nog nagedroogd wordt. De vis is nu keihard. Van een kilo verse vis blijft ongeveer tweehonderd gram (gedroogde) stokvis over.
Hang ze op flinke afstand van elkaar aan een waslijn – ze moeten goed los van elkaar hangen zodat de zeewind er goed omheen kan waaien. Liefst niet in de brandende zon. Bij voldoende wind is 4 dagen drogen meestal genoeg; een beetje regen heeft nauwelijks invloed op het droogproces.
U kunt de stokvis bestellen via de stokvisonline shop. De prijs is € 6,60 per 100 gram (€ 66,– per kilo).
Vooreerst moet de vis eerst goed gekuist worden. Na het wegsnijden van de kop en het gutten, moet je ervoor zorgen dat de holte waar de maag gezeten heeft goed proper is en er geen bloedresten meer zitten. Bij droogvis gemaakt van wijting wordt de kop er soms nog aan gelaten; dan worden enkel de kiewen verwijderd.
Er zit 1,1 gram vet in 1 portie (120 gram) stokvis, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
De droge vis is klaar wanneer het droog is, dit duurt ongeveer een week, afhankelijk van het weer. Je kunt voelen wanneer de vis klaar is, als hij helemaal hard is dan is hij klaar. Bij twijfel zit er niets anders op dan even een visje te proberen.
Door het drogen is de vis veel langer houdbaar, afhankelijk van hoe koel en droog de vis bewaard wordt, kan de houdbaarheid oplopen tot wel een jaar.
Lang houdbare vis
Dat wisten ook de Vikingen al, die rond het jaar 1000 vissen begonnen te drogen aan de lucht, nadat ze dit kunstje afkeken bij de Indianen aan de oostkust van Canada. Ze hingen ze te drogen aan stokken, waar de naam stokvis vandaan komt.
Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. Ook wel klipvis genoemd en in sommige gevallen wordt het ook gemaakt van koolvis en leng (goedkoper, maar minder lekker). De kunst van het drogen en zouten van vis werd ooit afgekeken door de Vikingen bij de Indianen.
Gewoon keukenzout voor de droge pekel. Voor grote schotse schullen (2 in een kilo ongeveer) goed inzouten, bijna wit leggen met zout, elke vis aan beide kanten, een half uurtje maximum (volgens smaak natuurlijk) laten intrekken en afspoelen en drogen. Voor wijting ook afhankelijk van de grote iets minder lang.
In de droger kun je een grote verscheidenheid aan vlees en vis drogen: rund, wild, kalkoen, kip, forel, zalm enz.
Door het drogen is deze vis lang houdbaar. Afhankelijk van hoe koel en droog je de vis bewaart, kan je deze tot wel 1 jaar bewaren. Voordat de vis gegeten kan worden, moet de vis geweekt worden. Je moet de stokvis minimum 36 uren laten weken op een koele plaats.
Drogen is de oudste manier om levensmiddelen te conserveren. Gedroogde levensmiddelen zijn lang houdbaar. Deze methode wordt vooral gebruikt bij fruit, groente, kruiden en paddenstoelen maar ook vis wordt gedroogd (stokvis). Alle voeding is te drogen maar het resultaat is vaak erg wisselend.
hart voor vissen Stokvis wordt in zo'n drie maanden gedroogd en verliest daarbij 70 procent aan vocht. Al eeuwen wordt op de Lofoten, een eilandengroep boven de poolcirkel in Noorwegen, stokvis geproduceerd.
Bakkeljauw bestellen | Albert Heijn.
U kunt de klipvis bestellen in Onze webshop De prijs van de klipvis (van kabeljauw) is € 17,50 per kilo; De verzendkosten bedragen € 7,50 en gelden uitsluitend voor verzending binnen Nederland. U het bedrag vooruit op banknr NL22INGB0008725162 overschrijven of via de winkelwagen online betalen (bijv via iDeal).
De eilandengroep is vooral bekend vanwege zijn rijke visserijtraditie. De Lofoten maken ondanks hun geïsoleerde ligging toch een welvarende indruk. De hele economie draait bovenal om de visserij. Het beeld van de Lofoten wordt vooral gedomineerd door houten rekken met kabeljauw, die hangt te drogen.
Dan bestel je bij bacalhau.nl! In onze webwinkel kun je eenvoudig gedroogde en gezouten kabeljauw bestellen. De kabeljauw is duurzaam gevangen in de Noorse zee. Na de vangst wordt deze zo snel mogelijk met de hand geproduceerd tot overheerlijke gezouten en gedroogde kabeljauw.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Ademen. Vissen op het droge houden het normaal gesproken niet lang uit. Met hun kieuwen ademen ze prima onder water, maar boven water stikken ze snel.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
Bij pekelen marineer je vis, vlees of andere etenswaren in zout of een zoutoplossing (pekelwater). Voedsel dat gepekeld is blijft niet alleen langer houdbaar, maar wordt ook malser. Daarnaast heeft pekelen een grote invloed op de smaak van het eten.
Kip moet omwille van de voedselveiligheid eerst gestoomd of geblancheerd worden vooraleer je ze in de droogmachine legt. De droogtijd kies je wat in functie van de weersomstandigheden. In de zomer droog je best zo goed mogelijk tot je een droge en vezelige structuur bekomt.
Enkele voorbeelden van makkelijke snacks om zelf te drogen zijn: kippennekken, konijnenoren, kabeljauwhuiden, spiering, sprotjes, lamslong, runderlong of heel mager spiervlees zoals bijvoorbeeld het ganzenvlees.