Ook in badkamers en andere plaatsen waar het nat wordt, is het gebruik van gipsplaten mogelijk. Je gebruikt dan wel het liefst een watervaste gipsplaat. Deze zijn groen en vochtbestendig. Wanneer je het plafond in een natte ruimte wilt voorzien van gipsplaten, raden we de speciale badkamerplafondplaten aan.
Voor de badkamer heb je speciale vochtbestendige gyproc platen nodig. Je herkent ze aan de groene of blauw kleur. Deze platen zijn geïmpregneerd met een vochtafstotende vloeistof en hierdoor uitermate geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes.
Voor de wanden van de badkamer of douche gebruik je de gewone ABA-versie van de groene gipsplaats. Voor de plafonds gebruik je echter de 4xABA gipsplaat. Let er wel op dat groene gipsplaat enkel geschikt is voor ruimtes met wisselende vochtigheidsgraad, en niet voor ruimtes met een constante hoge vochtigheidsgraad.
Gipsplaten worden veelvuldig gebruikt voor het bekleden van wanden en plafonds in de woning en utiliteitsbouw. Gipskartonplaten kunnen daarbij ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer toegepast worden.
Waterwerende gipsplaten zijn gipsplaten die gebruikt worden om wanden en verlaagde plafonds van vochtige ruimtes te beplaten. De groene gipsplaten zijn waterwerend, waardoor de toepassing hiervan in kamers waarin vocht heerst geschikt is. De waterwerende gipskartonplaten zijn herkenbaar aan de groene kleur.
Voor de wanden van de badkamer of douche gebruik je de gewone ABA-versie van de groene gyproc. Voor de plafonds gebruik je echter de 4xABA gyproc plaat. Let er wel op dat groene gyproc enkel geschikt is voor ruimtes met wisselende vochtigheidsgraad, en niet voor ruimtes met een constante hoge vochtigheidsgraad.
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen. De schroefgaten en naden (met wapeningsgaas) van de gipsplaten moeten wel eerst gevuld worden met jointfiller voordat er voorstrijkmiddel opgebracht kan worden.
Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan je ervoor kiezen om een plafond met gyproc platen te verlagen of met een spanplafond. Bij een plafond met gyproc monteer je rechtstreeks of via een beugelconstructie gipskartonplaten op het oude plafond.
Knauf AquaStuc® gipspleister is een éénlagig waterwerend gipspleister voor de afwerking van vochtige binnenruimten in privégebouwen.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
Net als platen die op plafonds worden aangebracht, hebben gipsplaten die op wanden worden aangebracht, geluiddempende en brandwerende eigenschappen. Voor Metal-studwanden is gipsplaat met vier afgeschuinde zijden de beste keuze omdat de naden van platen netjes kunnen worden afgewerkt.
Meestal wordt een 12,5mm dikke plaat gebruikt omdat deze sterker zijn dan 9,5mm platen. De afgeschuinde kanten zijn speciaal om de naden eenvoudig af te werken. Een gipswand kan worden versterkt door eerst underlayment of dun multiplex aan te brengen en vervolgens pas de gipsplaten.
De Agnes One-Step plafondplaten zijn verkrijgbaar in vochtwerend materiaal. Over het gebruikte materiaal is een beschermende vochtwerende folie aangebracht. Je kunt de plafondplaten van Agnes One-Step dus zonder problemen in een badkamer plaatsen.
Vochtwerend: vochtwerende gipsplaten zijn de beste keuze in natte ruimtes. Gebruik ze om je badkamerwand mee te bekleden of zelfs als ondergrond voor de tegels in de douche of omkadering van het bad. Ook in de keuken zijn deze platen, te herkennen aan hun groene kleur, erg geschikt.
De kosten voor een verlaagd plafond bedragen gemiddeld € 55 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten zijn afhankelijk van de oppervlakte, gewenste afwerking (bedrukt, lichtdoorlatend, …
Er is veel mogelijk op het gebied van verlaagde plafonds. Hout, aluminium en gips hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. De enige methode die in bijna alle situaties de beste optie biedt, is het spanplafond.
Een wand of plafond van gipsplaten kun je op verschillende manieren afwerken. Je kunt de naden tussen de platen open laten of wegwerken, de platen schilderen of stucen. Later kun je, desgewenst, een naadloze of gestucte muur behangen.
Een gipsplaten muur kun je zonder problemen verven. Wel is het belangrijk dat je de naden en schroefgaten eerst vult met gipsplaatvuller en dat je de muur in de voorstrijk zet. Gipsplaten hebben namelijk een behoorlijk zuigende werking. Voor het schilderen van de gipsplaten kun je het beste latex muurverf gebruiken.
Ja, tegelen op gipsplaat gaat prima. Gebruik voor vochtige ruimtes de groene, vochtwerende gipsplaat. Platen goed afwerken en voorstrijken met voorstrijk. Tegellijm aanbrengen met een lijmkam en de tegels in de lijm schuiven.
In tegenstelling tot Gyproc-platen moet je bij Gyplat niet enkel de naden maar de volledige plaat bepleisteren. Ook is voor een gyplatplafond een pleisterlaag met een minimumdikte van 10 mm nodig. Afhankelijk van het gewenste resultaat moet ook het juiste pleistermateriaal worden gebruikt.
De standaard gipskartonplaten zijn verkrijgbaar in een dikte van 9,5 mm en 12,5 mm en met verschillende langskanten. Deze platen gebruik je zowel voor een (scheidings)wand als voor het plafond.
Voor vlakke en rechte plafonds worden steeds Gyproc- platen gebruikt met een dikte van minstens 12,5 mm en met afgeschuinde ABA-langskanten.