Je zaait zo'n 4-5 bonen per stok, op een afstand van 75x75 cm. Voorzaaien is ook een optie; zaai dan 4-5 bonen per potje en plant deze vervolgens uit bij een stok of draad. Houd met stokbonen rekening mee dat je de planten in het begin soms een beetje moet helpen door ze om de stok heen te draaien.
Zaaien en uitplanten van snijbonen
Zaai ongeveer 4 bonen per stok, 2 tot 3 cm diep. In het begin moet je de planten even helpen om rond de stokken te draaien, daarna gaat dit vanzelf.
De stambonen van de Makkelijke Moestuin zijn lekkere dubbele slaboontjes. Deze soort geeft veel malse sperzieboontjes in trosjes van 4 tot 5 stuks. Oogst de boontjes rond de 10 cm lang: dan zijn ze het lekkerst.
De opbrengst is bij bonen dikwijls een meevaller en schommelt tussen de 12 kg (stam) en 20 kg (stok) per 10 m2. Afhankelijk van de varieteit zijn een, twee of meerdere plukbeurten nodig. Wacht niet te lang met oogsten, de kwaliteit gaat snel achteruit.
Slaboon of sperziebonen planten
Druk de gaten weer dicht en geef regelmatig water. Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 slaboon planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 slaboon planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Zaaien en planten
Je zaait zo'n 4-5 bonen per stok, op een afstand van 75x75 cm. Voorzaaien is ook een optie; zaai dan 4-5 bonen per potje en plant deze vervolgens uit bij een stok of draad. Houd met stokbonen rekening mee dat je de planten in het begin soms een beetje moet helpen door ze om de stok heen te draaien.
Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 bruine boon planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 bruine boon planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Veel van de sperziebonen oogst je in de zomer: stamslaboon 'Compass' kun je bijvoorbeeld van juni tot en met oktober oogsten. Als je in de zomer gaat oogsten, moet je zeker twee keer per week plukken. Als je dat blijft doen, houd je er ook een betere oogst aan over.
In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 tuinboon planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Je kan per m2 ongeveer 8 tot 10 planten telen. Stokbonen telen inplaats van stambonen heeft als voordeel dat ze minder snel last hebben van schimmel omdat de planten goed kunnen drogen. Zaai bonen pas vanaf half mei buiten of vanaf begin mei binnen en zaai alleen met droog en warm weer.
Een moestuin vraagt immers dagelijks om wat aandacht. Voor een echte beginneling is een lapje grond van zo'n 10 m² ruim voldoende. Als je ervan droomt om – bijna – het hele jaar door je eigen verse groenten te oogsten, dan moet je ongeveer 50 m² oppervlakte per persoon voorzien.
Steek je boontjes 2 cm diep onder de grond. Druk de grond niet aan. Zaai je boontjes ongeveer 10 cm uit elkaar in rijen. Hou ongeveer 40 cm tussen de rijen.
Snijboon zaaien (Phaseolus coccineus)
Zaaiafstand : struikboon : 5 cm tussen de planten, 35 cm tussen de rijen ; Staakboon : 5-10 cm tussen de plantjes. Staakboon. 10 cm rond iedere staak. Staken plaats je 50 cm uiteen in de rij en 70 cm tegenover elkaar.
Heerlijke snijbonen met lange, vrij brede en afgeplatte peulen. Dit ras wordt meer dan 2 meter hoog en geeft een enorme oogst aan lange, sappige snijbonen. Laat ze omhoog klimmen langs een klimrek.
In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 peulen planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Bonen zaai je van begin mei tot eind juni. Dan moet het wel warm en droog zijn, want bij kou en regen komen de bonen niet goed op. En laat dat nu net geen garantie zijn in Nederland. Bovendien zijn de jonge zaailingen erg kwetsbaar voor nachtvorst.
In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 boerenkool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Leg 6 tot 8 zaden in een halve cirkel rond iedere stok en dek ze af met losse aarde. Je kunt natuurlijk ook staakbonen voorzaaien en dan bij de stokken uitplanten. Zo kan je nog wat vroeger oogsten. Meststoffen hoeven niet gegeven te worden, de bonen brengen zelf stikstof in de grond.
Hoeveel heb je nodig? Reken per persoon op 600 tot 800 gram tuinbonen, daar blijft dan 150 tot 200 gram aan.
Struikboontjes zijn 50 tot 60 dagen na het zaaien klaar voor de oogst.stokbonen doen er iets langer over, 60 tot 90 dagen. Oogst de boontjes op tijd, voor je ziet dat de zaden binnen in dik worden.
Sperziebonen. Net als met wortelen is juli de laatste maand om nog sperziebonen te zaaien. Zo hebben de peulen nog de tijd om af te rijpen voor het in het najaar te koud wordt.
Sperziebonen hebben over het algemeen niet veel voedingsstoffen nodig, maar een kleine hoeveelheid meststof kan ervoor zorgen dat je betere gewassen krijgt.
Een bodemtemperatuur tussen 12 en 15°C is ideaal. Kies in elk geval een zonnige plaats in je tuin, want in de zon zullen ze beter groeien en lekkerder smaken. Voor je gaat zaaien, week je de bonen best een nachtje in water om de kieming te bevorderen en de kans op succes te vergroten.
Als je de sperzieboontjes in de volle grond wilt telen, plant ze dan uit op zo'n 5 tot 8 centimeter van elkaar, ook weer vanaf half mei. In de volle grond hoef je alleen maar algemene moestuinvoeding te geven als de grond heel arm is.