De pijn kan uitstralen naar ribben, rugwervels, schouders, nek en armen. Aantasting van kraakbeenverbindingen in andere gewrichten kan voorkomen. In Nederland hebben naar schatting 5.000 mensen het syndroom van Tietze en costochondritis (TNO 2010).
Hoe vaak komt het voor? Ongeveer 10 % van de mensen met pijn ter hoogte van de borstkas blijken het syndroom van Tietze te hebben.
Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk. De pijn zit meestal aan 1 kant. Het is ongevaarlijk.
In enkele gevallen wordt het syndroom van Tietze chronisch, waarbij de klachten langdurig aanwezig blijven. Het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben zorgt ervoor dat de borstkas kan bewegen, bijvoorbeeld bij het in- en uitademen. Een irritatie van dit kraakbeen zorgt voor pijn bij beweging.
Het syndroom van Tietze maakt helaas geen onderscheid in leeftijd, en treft soms ook een jongere. Daarom een eigen pagina voor jongeren tot 25 jaar met Tietze of costochondritis.
Behandeling syndroom van Tietze
Er kan ook een lokaal verdovingsmiddel met een corticosteroïd worden ingespoten. In de meeste gevallen gaan de klachten binnen enkele maanden over. Echter kan de aandoening ook chronisch worden of zelfs niet meer overgaan.
De oorzaak van het syndroom van Tietze of costochondritis is nog onbekend. We vermoeden dat de aandoening ontstaat door het voortdurend te wijd uitzetten van de ribben en borstkas. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij: langdurige inspanning.
Tietze is een pijnlijke aandoening aan het ribkraakbeen. Bij het syndroom van Tietze zwelt het kraakbeen onder aan het borstbeen samen met tweede, derde en vierde rib op. Het is een goedaardige zwelling zonder infectie die ook wel een vorm van ontstekingsreuma wordt genoemd.
Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk. De pijn zit meestal aan 1 kant. Het is ongevaarlijk. U mag gewoon bewegen, ook al doet het soms pijn.
Een goede en tegelijkertijd simpele manier om te testen of de klachten met Tietze en/of costochondritis te maken kunnen hebben kan als volgt worden gedaan: Druk voorzichtig, maar met enige kracht op de pijnlijke plek bij het borstbeen of op de rib.
De klachten ontstaan geleidelijk en soms is het na enkele dagen weer over. Het kan echter ook jaren duren en er zijn ook gevallen bekend waarbij de pijn nooit verdwijnt. Omdat de normale beweging in deze gewrichten soms verstoord wordt, kunnen bewegingen van de schouder kraken en pijnklachten veroorzaken.
Costochondritis kan niet via bloedtesten vastgesteld worden. Je kan zelf een test uitvoeren om te bekijken of je eventueel deze aandoening hebt, of dat er eventueel iets anders speelt. Druk met een vinger op de pijnlijke plek. Wordt de pijn meteen erger?
Costochondritis is een zeer pijnlijke aandoening waarbij een scherpe en drukkende pijn op de borst aanwezig is. Deze pijn verergert op het moment dat jij dieper gaat inademen, hoest, of niest. Heb jij last van jou borst, dan is het belangrijk dat jij, op moment van pijn, buikademhalingsoefeningen uitvoert.
Verschijnselen en oorzaken costochondritis
Klachten kunnen voelen als pijn op de borst, het is daarom zaak om eerst te bekijken of de pijn niet door het hart veroorzaakt wordt. Wanneer de ontsteking aan de achterzijde zit, dan is dat tussen de ribben en de wervelkolom. Dit geeft rugklachten.
Oorzaken: houdingsafwijkingen: veel onderuit gezakt zitten met de bovenrug in een bolling. luchtweg infectie. verkeerde ademhaling: oppervlakkig en hoog ademhalen.
Ondanks dat het hart naar links verplaatst kan zijn, treden er over het algemeen geen hartklachten op. Wel ervaren sommige patiënten een onregelmatige hartslag. Andere klachten bij een trechterborst zijn cosmetisch en psychisch van aard. Vaak speelt schaamte een grote rol.
Een zeldzame congenitale aandoening van kopermetabolisme met ernstige multisystemische manifestaties die hoofdzakelijk gekenmerkt worden door progressieve neurodegeneratie en opvallende anomalieën van bindweefsel. Een pathognomonisch kenmerk is het typische schaarse, abnormale kroeshaar.
De ziekte van Bechterew begint met pijn en stijfheid, vooral laag in de rug. Na de rugwervels raken ook de gewrichten van schouder, heup en knieën ontstoken. Patiënten met de ziekte van Bechterew zijn vaak moe. In een latere fase kunnen ook de ogen, hart en andere organen ontstoken raken.
Bekend is dat patiënten met reuma ook een vorm van longfibrose kunnen ontwikkelen. Bij longfibrose vormen zich blijvende littekens (fibrose) in de longen, waardoor de longen minder goed zuurstof kunnen opnemen en ademen moeilijker wordt.
Het syndroom van Gilbert is een erfelijke, maar onschuldige leveraandoening waarbij een bepaald enzym in de lever niet goed werkt. Hierdoor kan de bilirubine, een gele afvalstof, niet door de lever worden opgelost voor uitscheiding met urine of ontlasting.
Het syndroom van Turner is een aangeboren ziekte die alleen bij meisjes en vrouwen voorkomt. Bij het syndroom ontbreekt één van de twee vrouwelijke chromosomen (XX) helemaal of gedeeltelijk. In Nederland komt dit syndroom bij 1 op de 2500 meisjes voor.
Een ontsteking van het kraakbeen geeft pijn in gewrichten. De beweging raakt vaak verstoord ten gevolge van zwelling van het ontstoken weefsel. In de oorlel geeft een ontsteking aanleiding tot pijn en een zichtbare rode zwelling. Dikwijls gaat een kraakbeenontsteking vanzelf weer over.
Een gekneusde of gebroken rib komt meestal door een val, ongeluk, stoot of klap tegen uw borstkas. Ook hard hoesten en zware lichamelijke inspanning, zoals roeien, kunnen zorgen voor een gekneusde of gebroken rib. Ouderen en mensen met botontkalking hebben een grotere kans om ribben te breken.
Meestal genezen de ribben vanzelf binnen een paar weken. U kunt nog wel langere tijd pijn voelen bij bepaalde bewegingen of hoesten. Dit kunt u 6 tot 12 weken na het ongeval nog voelen, soms zelfs nog langer. U kunt pijnstillers nemen (paracetamol).
Thoracale (wand)pijn kan een teken zijn van een ernstige, soms levensbedriegende aandoening: Coronair ischemisch hartlijden • Aorta dissectie • Longembolen • Slokdarmruptuur • ….. Altijd goedaardig? Zwevende rib syndroom?