Espresso is koffie die bereid wordt door een kleine hoeveelheid heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffie te persen. Espresso wordt gedronken uit een klein kopje.
Het cafeïnegehalte in een bereide Espressocapsule bedraagt ongeveer 55 tot 65 mg. Omdat de Lungovariëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveeheid cafeïne tussen 77 en 89 mg per capsule.
Het cafeïnegehalte in een bereide Espresso capsule bedraagt ongeveer 55 tot 65 mg. Omdat de Lungo variëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveelheid cafeïne tussen 77 en 89 mg per capsule.
Omdat die koffies relatief het meeste koffie hebben, bevatten ze ook de meeste cafeïne. De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto – deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto.
Het is daarbij van belang om onderscheid te maken tussen de verschillende manieren waarop je een kopje koffie kunt zetten. We onderscheiden hierbij de volgende varianten, waarbij je direct de hoeveelheid cafeïne kunt zien: Filterkoffie, kopje van 125 ml: 85 mg cafeïne. Oplos koffie, kopje van 125 ml: 60 mg cafeïne.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
De hoeveelheid cafeïne in koffie en thee kan heel wisselend zijn. Het advies is dan ook om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie op een dag te nemen. Met alleen deze hoeveelheid koffie kun je namelijk soms al in de buurt van de 200 mg komen.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Koffie en energiedrank bevatten van de dranken de meeste cafeïne. Thee bevat ook cafeïne, maar minder. Bij de adviezen voor koffie en energiedrank wordt rekening gehouden dat mensen gemiddeld 100 milligram cafeïne uit andere bronnen binnenkrijgen, zoals thee, frisdrank en chocolade.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Een standaard gebrouwde koffie bevat gemiddeld 95 mg cafeïne per kopje, een latte of een dubbele espresso heeft ongeveer 120 mg cafeïne per kopje, en sommige koffiesoorten met een nog hoger cafeïnegehalte, zoals cold brew of Turkse koffie, kunnen tot wel 200 mg cafeïne bevatten.
Om je een indruk te geven hoeveel cafeïne er ongeveer in diverse koffiesoorten zit, vind je hieronder een overzicht. Espresso bevat 65 mg cafeïne. Oploskoffie bevat 60 mg cafeïne. Filterkoffie bevat 85 mg cafeïne.
VertuoLine capsules bevatten gemiddeld 105 mg cafeïne, maar sommige varianten kunnen wel 150 mg bevatten.
Verder speelt de herkomst van de gebruikte koffieboon mee. Tenslotte bepaalt ook de grootte van je koffiekop de hoeveelheid cafeïne die je tot je neemt. Als richtlijn tussen alle verschillende hoeveelheden en koffiesoorten kun je per kop koffie uitgaan van een gemiddelde van 75 tot 100 milligram cafeïne.
Omdat die koffies relatief het meeste koffie hebben, bevatten ze ook de meeste cafeïne. De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto – deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto.
In 250 ml Coca‑Cola en Coca‑Cola zero zit 24 mg cafeïne en in 250 ml Coca‑Cola light zit 32 mg cafeïne. Ter vergelijking: in een kop koffie van 125 ml zit gemiddeld 80 mg cafeïne. Wil je liever geen cafeïne innemen? Kies dan voor Coca‑Cola zero sugar cafeïnevrij.
De bereiding van de espresso maakt dat de smaak zo sterk is. Om een espresso te zetten wordt namelijk een kleine hoeveelheid water, zo'n 30 ml, onder hoge druk snel door versgemalen koffiebonen geperst. Door die snelheid is er maar kort contact tussen het water en de koffie waardoor er weinig cafeïne in zit.
- Drink water. Jezelf hydrateren kan de symptomen van een overdosis inperken en zorgt ervoor dat de cafeïne in je lichaam sneller afbreekt. - Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen.
Hoewel cafeïne een oppeppend effect heeft, kan te veel cafeïne ervoor zorgen dat je je uiteindelijk meer vermoeid voelt. Meestal zul je merken dat je slaapgedrag eronder lijdt. Je valt lastig in slaap en ligt constant te draaien.
Je hersenen krijgen normaliter een signaal van het molecuul adenosine, wat je moe laat voelen door de hersenactiviteit te verlagen. Cafeïne blokkeert dit adenosinesignaal, waardoor de hersenen het slaapverwekkende gevoel niet meer ondervinden. Dit is het bekende energieke effect waar koffiedrinkers bij zweren.
Zware koffiedrinkers kunnen bij stoppen lichte onthoudingsverschijnselen ervaren zoals: hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Maar echt verslaafd worden aan koffie is niet mogelijk. Wel kan je lichaam wennen aan koffie en de hoeveelheid cafeïne. Eén kopje koffie is dan niet meer genoeg om wakker te worden.
Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten ná consumptie bevindt. Na het drinken van een kopje koffie profiteer je dus een halfuur tot een uur later maximaal van de gevolgen. Voordat de cafeïne volledig uit het lichaam verdwenen is, ben je al snel 6 uur verder.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.