Het woord Brabander staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Brabant is een prachtige provincie: er is mooie natuur, er zijn gezellige dorpjes, grote steden, veel riviertjes en meren… voor ieder wat wils. Er is allerlei informatie te vinden over wat je allemaal kunt doen voor een vakantie of een dagje uit. Kijk bijvoorbeeld eens op de websites VisitBrabant en VVVBrabant.
Brabant staat bekend om de gezelligheid en zijn Bourgondische levensgenieters. Natuurlijk ook om carnaval, de zachte G en het Bavaria bier. Bekende Brabanders zijn Frans Bauer, Roy Donders en natuurlijk Guus Meeuwis, die als het ware het volkslied voor de provincie schreef.
Het woord Bredanaar staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Tot aan de 17e eeuw was de provincie een deel van het Hertogdom Brabant. Na de val van Napoleon in 1815 werd het oude Hertogdom Brabant in één staat verenigd en verdeeld in drie provinciën: Noord-Brabant, Antwerpen en Zuid-Brabant (met Brussel en Leuven).
Waarom gaan? In Noord-Brabant vindt u het prachtige natuurlandschap De Biesbosch, de historische steden Breda en Den Bosch en dé designstad van Nederland: Eindhoven. In deze bourgondische provincie van Nederland kunt u heerlijk eten en drinken maar bovenal is het er heel gezellig.
Meske OF kulleke
Betekenis: meisje, jongen. Zie je een leuk meisje of jongen? Spreek hem/haar direct goed aan.
Het Baronies is het Brabantse dialect dat grofweg gesproken wordt in de baronie Breda.
De stadsdelen Ginneken, Princenhage en Haagse Beemden hebben tijdens het carnaval een andere naam: 't Ginneken, 't Aogje en Giegeldonk.
Een Brabander wordt meteen herkend door de zachte g en de afscheidsgroet houdoe. Deze kenmerken in de taal die wijzen op iemands herkomst heten sjibbolets. Ook binnen onze provincie, dus op kleinere schaal, kennen we sjibbolets. Denk jij dat je een sjibbolet uit je eigen regio kan uitspreken als geen ander?
Wat is nou typisch Brabants? De Drunense Duinen, Carnaval of toch het Brabants kwartiertje? En echt typisch Brabants eten en drinken? Dan denk je al snel aan Bossche Bollen, Brabantse worstenbroodjes en aan Unox natuurlijk.
(...) De oorspronkelijke vorm (...) is derhalve Brabanter; doch reeds vroeg (...) is, denkelijk naar analogie van Hollander enz., Brabander in gebruik gekomen, en deze vorm is tot den huidigen dag in de volkstaal van zowel Noord- als Zuid-Nederland in zwang gebleven.
Brabantse steden
De meeste Brabanders wonen in de steden. De vier grootste: Eindhoven en Tilburg (allebei met meer dan 200.000 inwoners), Breda (meer dan 180.000 inwoners) en 's-Hertogenbosch (ruim 150.000 inwoners).
De naam Brabant is een afgeleide van Braecbant. Dit is een samenvoeging van braec, dat broek of drassig land betekent, en bant, dat streek betekent.
In veel Brabantse dialecten wordt 'kul' (of 'kulleke') gebruikt in de zin van "jongeman" dan wel "ventje". Dat is kul, dat is onzin. Afkorting voor Katholieke Universiteit Leuven (officieel afgekort als KU Leuven).
Er zijn honderden Brabantse dialecten maar je kunt ze ook samennemen en van 'het Brabants dialect' spreken. De dialecten van Noord-Brabant verschillen onderling en daarbij verschillen ze niet allemaal evenveel van elkaar. Sommige dialecten lijken veel op hun buurdialecten en andere doen dat weer niet.
Jot betekent ja hoor. Ja en nee hebben in een aantal Brabantse dialecten een vorm met -t- op het einde, bijvoorbeeld jot en nunt. Soms wordt daar nog een woord vooraf gezegd: bè jot of bè nunt. Dat is te vertalen als welja en welnee.
Akkederen en ook de vorm met r, akkerderen, betekenen in het Zeeuws 'het eens zijn met elkaar, overeenkomen, passen'. Het werkwoord kan zowel in zakelijk opzicht als in een emotionele context gebruikt worden.
Onzin = Onzin, nonsens, flauwekul, zever of larie(koek) bestaat uit een of meer beweringen die volgens de wetten der logica of het gezond verstand niet waar kunnen zijn.
Bij een bezoek aan Noord-Brabant moet je uiteraard de lokale specialiteiten geproefd hebben! De regio staat bekend om aardbeien, asperges en het lokaal gebrouwen trappistenbier. La Trappe is het oudste trappistenbier in Nederland gebrouwen. De monikken van abdij Koningshoeven bij Tilburg, maken het bier al sinds 1884.
De Brabantse krollen zijn hele lekkere broodjes met anijs, die traditioneel worden belegd met roomboter en speculaas.. top voor de kerst dus!
Op 1 januari 1796 werd Brabant daadwerkelijk een zelfstandige provincie, met een eigen vertegenwoordiging in de Staten-Generaal. Deze werd op 1 maart toegelaten tot de eerste zitting van de Nationale Vergadering.