Het installeren van een beregeningspomp of een hydrofoorpomp installeren begint aan de aanzuigkant. Deze bevindt zich vaak aan de zijkant van de pomp. De pomp zuigt via deze aansluiting het water aan vanuit de bron. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat deze aansluiting water- en vooral luchtdicht is.
De maximale aanzuigdiepte van een beregeningspomp / hydrofoorpomp is ongeveer 8 meter. Deze maximale aanzuigdiepte wordt bij iedere pomp aangegeven. Wanneer een pomp het water van dieper dan 8 meter aan moet zuigen, adviseren wij u om te kiezen voor een bronpomp.
De installatie van een drukverhoger verloopt in de meeste gevallen eenvoudig. Dankzij het compacte formaat (44x26x24cm) en de mogelijkheid voor wandbevestiging is er altijd wel een geschikte plek in uw woning te vinden voor installatie. Een veelvoorkomende plek is de meterkast.
Volgens mij gaan ze zeker 5 jaar mee. De besparing op het onderhoudscontract is al snel € 500,00 per jaar. De keuze voor de pomp hangt af van de druk en de hoeveelheid water op de hoogste verdieping. Waarschijnlijk heb je in 4-5 jaar de hele pomp er al weer uit.
Waterdruk in het leidingnetwerk zorgt ervoor dat er op alle kranen, en op alle etages, voldoende water beschikbaar is. Het waterleidingbedrijf zorgt voor een waterdruk van 2,5 bar bij de hoofdmeter. De minimale waterdruk die je thuis nodig hebt voor de werking van een cv-installatie of een wasmachine is 1,5 bar.
De hydrofoorpomp zuigt water aan via de aanzuigaansluiting, waarna het water het drukvat in wordt gepompt. Zodra het drukvat vol is, schakelt de pomp zichzelf uit. Het drukvat (veelal met een capaciteit van ± 20 liter) is nu gevuld met water. De hydrofoorpomp is ook aangesloten aan een afvoerleiding.
De prijzen variëren van ± 150 euro tot ± 1200 euro. Een pomp met een drukschakelaar en drukvat is de goedkoopste variant, deze zijn verkrijgbaar vanaf ± 150 euro, een hydrofoorset met elektronische regelaar vanaf ± 200 euro en de frequentiegeregelde hydrofoor vanaf ± 500 euro.
Gerdena Classic 3000/4. Met deze GARDENA hydrofoorpomp lijk je wel een topproduct in huis te halen als we de online reviews mogen geloven. Het is een vrij krachtig apparaat met een maximaal vermogen van maar liefst 650 watt. Daardoor is het mogelijk om tot maximaal 2800 liter water per uur te pompen.
Hydrofoorpomp: de pomp om waterdruk te verhogen
Wanneer u de waterdruk om één van bovenstaande redenen wilt verhogen, dan kan een hydrofoorpomp uitkomst bieden. Deze pompen, ook wel “homeboosters” genoemd, verhogen de druk en zorgen dat deze constant blijft. Ook als er op meerdere plekken in huis water wordt gebruikt.
Voor een regendouche wordt er een cv- ketel met een warmwaterklasse van minimaal CW4 geadviseerd. Een gemiddelde regendouche van Bruynzeel heeft een waterdoorstroom bij 1 bar van 10,5 L/min, bij 2 bar van 14 L/min en bij 3 bar van 17 L/min.
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. Je kan dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
De waterdruk wordt gemeten in bar. U meet die door een manometer aan te sluiten op de kraan. Als u geen manometer hebt, kunt u ook inlichtingen vragen bij het waterleidingbedrijf" of uw hovenier om hulp vragen. Voor een goede werking moet er een waterdruk van minstens 2,5 bar zijn.
Er lekt lucht in het systeem
Doordat er ergens lucht lekt, kan de pomp zijn druk niet volledig opbouwen en behaalt deze zijn uitschakeldruk niet. Gevolg: De hydrofoorpomp blijft alsmaar doorlopen. Oplossing: Zorg ervoor dat alle slangen/leidingen worden gecontroleerd op gaatjes en maak deze dicht.
Bij een onttrekkingsverbod oppervlaktewater mag u: NIET: water oppompen uit beken of sloten die daarop afwateren. Maar ook niet uit zwemplassen, (vis-)vijvers, vennen en andere waterpartijen. Het verbod geldt voor vaste sproei-installaties, maar ook voor mobiele installaties zoals zuigwagens, giertonnen en pompen.
Wilt u grondwater onttrekken of infiltreren? Dan moet u in het bezit zijn van een watervergunning. Soms hoeft u alleen een melding te doen. Als u grondwater wilt onttrekken of water wilt infiltreren, moet u een vergunning hebben.
Zit het water op een diepte van 0 tot 9 meter? Dan raden wij u direct een beregeningspomp of hydrofoorpomp aan. Zit het water dieper dan 9 meter, dan blijft er enkel een bronpomp over. Bronpompen worden wél in het water geplaatst en kunnen het water vanuit tientallen meters diepte omhoog pompen.
Te groot kan meestal ook niet, want dit neemt teveel ruimte in en dan is de pomp niet goed meer te plaatsen. Gemiddeld heb je voldoende aan een hydrofoor drukvat van 20 tot 24 liter.
De aanzuigslang wordt bij een zelf aanzuigende pomp in de waterbron geplaatst, waardoor het water via de aanzuigslang in de pomp gezogen wordt. Hierna wordt het water via de afvoerslang afgevoerd. Hier wordt doorgaans een beregeningspomp voor gebruikt.
Een druppelslang ( gardena) kan stommesweg die druk niet aan die je pomp geeft. Je zal een drukreduceerder moeten plaatsen die de druk herleidt naar maximum 1 Bar. Je moet dan ook nog eens kijken naar het debiet van de druppelslang. De meeste geven maximum 8 liter water per lopende meter.
Een hydrofoorpomp werkt op basis van een mechanische of elektronische drukschakelaar. Deze drukschakelaar meet de huidige druk op uw leiding en schakelt aan de hand hiervan de pomp automatisch in of uit. Als de drukschakelaar niet goed of te gevoelig staat afgesteld, gaat de pomp ongewenst gedrag vertonen.
Zorg ervoor dat de maximale druk die het drukvat aankan minstens 1 bar hoger is dan de druk van de perslucht. Indien u werkt met een druk van 10 bar, volstaat een drukvat van 11 bar. Werkt u met 13 bar, moet u een drukvat van 16 bar kiezen voor uw perslucht.
De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Is de druk lager dan 1,0 bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken. Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Gaat de druk richting 3 bar, dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat.
Aan de onderkant zit een luchtventiel, net zoals bij een autoband, waarmee eventueel de druk van het expansievat verhoogd kan worden. Dit is in de praktijk vaak niet nodig, omdat de fabrikant het expansievat al met de juiste druk gevuld heeft. Welke druk erin zit kan je aflezen van het label op het expansievat.