Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Stomen en hetelucht
Je kan 100% stoom gebruiken voor het stomen van groente, vis en rijst. Daarnaast kun je ook eieren bereiden, opwarmen, ontdooien, pocheren of blancheren. Met een combi-stoomoven kun ja naast volledig stomen ook koken met veel, medium en weinig vocht in combinatie met hetelucht.
Een stoomoven dient voor veel mensen als vervanging van hun conventionele oven. Een (combi-)stoomoven is in staat om (bijna) alle gerechten te bereiden. Je kunt koken, braden, ontdooien, opwarmen, pocheren, blancheren, wecken en natuurlijk stomen!
Wanneer je een inbouw oven gaat kopen, is het belangrijk dat je een oven kiest die bij jou en je keuken past. Het is daarom van belang om te kijken hoeveel ruimte je in je keuken hebt voor een oven, waar je de oven voor wilt gebruiken en welke functies voor jou belangrijk zijn.
Grootte van de oven
Over het algemeen bestaan er drie formaten ovens. De meest gekozen oven is 60 centimeter breed en diep. Maakt iemand veel gebruik van de oven en wordt er veel met grote schalen gewerkt dan is er de XL oven van 90 centimeter breed.
Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
Een combi oven of combimagnetron is een combinatie van een oven en magnetron. Zo heb je maar één apparaat in je keuken nodig om te bakken, te grillen en te verwarmen.
De kosten van een oven liggen tussen de € 350 en € 3.500 dit is afhankelijk van het type, merk dat je kiest voor de oven. De erbeids- en installatiekosten variëren tussen € 100 en €200. De kosten om een vakman servicelijnen te laten installeren bedragen meer dan € 200 .
Gebruik je een oven alleen om af en toe broodjes of een cake af te bakken? Dan is een kleine oven met inhoud tot 40 liter geschikt voor jou. Bereid je af en toe een ovenschotel of taart in je oven. Dan is een apparaat met een inhoud van 40 tot 50 liter een goede keuze.
Veel onderhoud nodig. Daarnaast vergt een stoomoven veel onderhoud. U zult de oven dan ook vaker moeten schoonmaken na gebruik dan dat u gewend bent bij een conventionele of heteluchtoven. Dit komt doordat er restwater achterblijft na gebruik.
Met een stoomoven bereid je meer dan alleen groente
Zo kan je ook makkelijk bakken op temperaturen tot 230° Celsius, wat ideaal is voor pizza's, taarten en vleesgerechten met een knapperig korstje. En doordat je ook stoom en hetelucht tegelijk kan gebruiken, blijft je maaltijd botermals.
Door gebruik te maken van stoomovens blijven mineralen en vitaminen namelijk beter bewaard in uw maaltijd. Hierdoor blijft tevens de smaak beter behouden in uw voedsel. Daarnaast heeft u geen boter of vet meer nodig om uw maaltijden te bereiden, want de stoom doet het werk.
U kunt ook voedingsmiddelen ontdooien in uw stoomoven! Zet de temperatuur dan op 60 graden.
Met een stoomoven kun je jouw kookplaat deels vervangen. Groenten die je normaal in een pan kookt kun je namelijk ook in de stoomoven garen. De kooktijd is zo goed als gelijk (bekijk hier de stoomtijden van groenten), en het scheelt een hoop vaat! Je hebt namelijk geen grote pannen meer nodig, maar kleine stoombakken.
Niet alleen vitamines en mineralen blijven beter behouden met een stoomoven, maar ook de smaak van het gerecht. Doordat het vocht in het voedsel blijft, blijven de smaakmakers ook behouden. Tegelijkertijd heeft dat ook weer een gezond voordeel: je hebt minder zout nodig om je gerechten op smaak te brengen.
Een oven kan meer dan tien jaar meegaan, maar onderhoud is belangrijk om er het beste uit te kunnen halen. De gouden regel is de oven schoon te houden.
De energiekosten zijn afhankelijk van het vermogen (wattage) van de oven en van het energie-abonnement (wat kost 1 kWh (kilo-Watt-uur)). Het richtverbruik voor een elektrische oven is ongeveer 1500 tot 3000 Watt. De gemiddelde prijs van 1kWh is nu (september 2020) ongeveer € 0,22 per kWh.
Nismaten voor een oven
Een standaardmodel oven heeft een nishoogte van 45 centimeter of 60 centimeter. De oven van 60 centimeter is ruimer, maar doorgaans geen magnetronfunctie. De standaard nisbreedte is 60 centimeter.
Je hebt maar 1 apparaat in je keuken nodig; de oven en magnetron zijn samengevoegd in één. Hierdoor bespaar je ruimte in je keuken. Een combi oven is goedkoper dan een aparte oven en magnetron. Veel combi ovens combineren oven- en magnetronfuncties gelijktijdig.
Ik bak ook in een combi oven, maar broden worden altijd gaar. ik bak verschillend soms op 175 of 200 en soms 225 en dan bv 35 tot 40 min en soms wat hoger.
Daarnaast is het door het draaiplateau vaak niet mogelijk om grote of vierkante ovenschalen te plaatsen. Voor de echte bakliefhebber is de combimagnetron wellicht niet de beste keus, zo heeft het apparaat vaak alleen een hetelucht- en een grillfunctie. Daarbij komt nog dat de hoeveelheid functies verwarrend kan werken.
In de oven
In sommige heteluchtovens gaart het brood goed, in andere heteluchtovens verbrandt het brood op de plek waar de lucht de oven in wordt geblazen en is het brood op andere plekken niet goed gaar. Als je onder- en bovenwarmte hebt, is het aan te raden om dit te gebruiken.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.