Voor het romigste resultaat gebruik je Carnaroli. Deze risottorijst heeft namelijk de grootste korrel en bevat het meeste zetmeel. Een essentieel ingrediënt om risotto mee te maken is bouillon. Je kunt natuurlijk verse bouillon maken, maar als je niet veel tijd hebt, zijn bouillonblokjes ook prima.
Witte Arborio rijst is een licht klevende rijst met grote, bijna ronde, korrels. Tijdens het koken nemen de korrels veel vocht op, maar van binnen blijven ze stevig. Deze rijstsoort is heel geschikt om een mooie, romige risotto mee te maken. Arborio is de meest gebruikte en de meest verkochte rijstsoort voor risotto.
Andere rijstkorrels
Je begrijpt nu misschien beter waarom je met basmati- of zilvervliesrijst geen risotto kunt maken. Deze rijstsoorten bevatten weinig zetmeel en nemen weinig tot geen kookvocht op.
Welke rijst gebruik je voor risotto? Voor risotto heb je (heel logisch) risottorijst nodig. Risottorijst kan meer vocht opnemen in tegenstelling tot gewone rijst, zilvervliesrijst of basmati en deze zijn dus niet geschikt om risotto mee te maken.
Arborio rijst is een Italiaanse risottorijst vernoemd naar de stad Arborio in de Po-vallei. Arborio rijst is perfect om een zachte en romige risotto met een 'bite' te maken.
De klassieke risotto is heerlijk, maar niet altijd even gezond Doordat risotto meestal gemaakt wordt met veel roomboter en kaas is risotto vaak een echte caloriebom. Deze risotto is gelukkig goed voor de lijn, omdat er maar weinig vette ingrediënten aan worden toegevoegd en veel groenten.
Geduld is een schone zaak
De risottorijst mag vooral niet te hard garen, maar als je het vuur te laag zet, wordt de rijst nooit gaar. Het beste is om het vuur op de middelste stand te houden. Door te roeren zorg je het zetmeel vrijkomt. Zo krijgt de rijst zijn romige structuur en brand de risotto tevens niet aan.
Risotto met aubergine en parmaham crisps bij ALDI.
Italiaanse rijst voor risotto voor een traditionele bereiding met bouillon. De korrels nemen erg goed vocht op wat resulteert in een zachte, smeuiige risotto.
Het (vergroot)woord risotto is afkomstig van het Italiaanse riso dat 'rijst' betekent, met het achtervoegsel otto.
De winnaar is…. Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd.
Basmatirijst. Basmati is volgens velen de lekkerste van alle verschillende rijstsoorten. Dat is ook de reden waarom we er graag wel twee keer zoveel voor betalen als voor gewone witte rijst. Basmati komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Pakistan verbouwd.
Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd. De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen. Wist je dat basmati 'geurig' betekent?
Er zijn 3 variëteiten waar heerlijke risotto van gemaakt kan worden. Arborio, Vialone Nano of Carnaroli kun je gebruiken voor het maken van risotto. Het verschil tussen deze rijstkorrels zit 'm in de verhouding van beide zetmelen. Die die dus de mate van romigheid en bite bepalen.
De meestgebruikte kleefrijst is de zoete, bruine kleefrijst. Ook de Thaise zwarte rijst is een goede kleefrijst. Lange rijst: Is zacht en plakt niet. Deze soort rijst heeft het meeste water van alle soorten rijst nodig en ook de langste kooktijd.
Paellarijst en risottorijst bestaan niet
De benaming paellarijst of risottorijst zegt op zichzelf namelijk helemaal niks. Beide termen zijn geen namen voor specifieke producten. Het is alleen een classificatie waarvoor je ze kunt gebruiken, namelijk in de paella of in de risotto.
Wat is sushirijst ? Sushirijst is een gepolijste, witte, rondkorrelige rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat zodat deze na het kookprocesgoed aan elkaar blijft plakken. Wist u dat sushirijst het zusje van de Spaanse paellarijst en Italiaanse risottorijst is? Sterker nog, veel sushirijst wordt in Italië verbouwd!
Eigenschappen van dessertrijst
Onze dessertrijst behoort tot de soort »Arborio« en is ideaal voor rijstepap zoals grootmoeder die maakte. Strikt genomen is de biologische Arborio zelfs een risottorijstsoort. Door zijn lichtzoete smaak is hij echter veel lekkerder in zoete gerechten zoals rijstepap.
Constant roeren in de risotto, totdat elke schep bouillon is opgenomen, is niet verstandig. Sterker nog, door continu in de rijst te roeren ben je het eigenlijk aan het 'overroeren'. Dat betekent dat je de rijstkorrel beschadigd – en dat je risotto eerder papperig en plakkerig wordt in plaats van smeuïg.
Ook wordt vaak aangeraden om na het bakken de rijst af te blussen met een beetje witte wijn, maar ook dat is niet strikt noodzakelijk omdat het de rijst bitter kan maken.
Het restje dat je bewaart in de koelkast kun je de volgende dag opwarmen door weer een beetje bouillon toe te voegen. Je kunt ook kiezen voor wijn of als je niets meer in huis hebt: kokend water. Blijf goed roeren tot de risotto opgewarmd is.
Het grote voordeel van risotto is dat deze rijstsoort gemakkelijk te verteren is en licht op de maag ligt. Daarnaast is het goed te weten dat verse groenten tijdens het afvalproces áltijd mogen: deze bevorderen niet alleen de gezondheid, maar ook het verliezen van ongewenste en overtollige kilo's.
In rijst zit géén gluten. Alle soorten rijst, en ook veel andere producten van Lassie, zoals quinoa en peulvruchten, geven dus geen problemen als je niet tegen gluten kan.