Meestal is dit 10 tot 15 kilo, maar het kan ook 5 kilo zijn. Het hangt ook af van de klasse waar je in vliegt. Probeer je echt aan dit gewicht te houden, als je bagage meer weegt, kan je handbagage als ruimbagage ingecheckt worden, en dan heb je alles voor niks gedaan (en soms moet je dan bijbetalen).
Tip 1: Maximale afmeting van je koffer
Ga dit wel altijd even na bij de maatschappij waar je mee vliegt, want soms zijn de afmetingen kleiner (of juist groter) of mag je ook twee stukken bagage meenemen. Hou ook rekening met het maximale gewicht. In veel gevallen is dit 10 kg, maar dat kan ook 5, 7 of zelfs 12 kg zijn.
Officieel mag je vaak maar met één stuk handbagage reizen, maar meestal wordt er niet moeilijk gedaan met een kleine tas. In mijn handtas stop ik in ieder geval alles wat ik nodig heb voor het inchecken en tijdens de vlucht.
Vliegen met alleen handbagage heeft voordelen: je hoeft geen bagage in te checken, staat niet lang te wachten bij de bagageband én je hoeft niet extra te betalen voor je koffers. Maar let op: vliegtuigmaatschappijen kunnen strenger zijn in het handhaven van de regels - en die zijn nog best ingewikkeld.
Zit het bagagevak vol, dan gaat je handbagage gratis mee het ruim in. Een handtas of laptoptas mag sowieso mee de cabine in.
Je mag één stuk gratis handbagage meenemen van maximaal tien kilo met de volgende afmeting: 40x20x30cm. Alle klanten met de tarieven Optima, Family en Timeflex mogen een tweede stuk handbagage meenemen (maximaal tien kilo en 55x40x20cm).
Zodra je weet welke tas je meeneemt als handbagage, kan je gaan inpakken. Pak eerst je gebruikelijke spullen in, zoals kleding, schoon ondergoed en je tandenborstel. En laat alle vloeistoffen nog even uit je tas. Want check eerst of alle crèmes, gels, tandpasta, shampoo, deodorant, etc.
De regels voor handbagage zijn streng: er wordt slechts één tas toegestaan van 45 x 40 x 25 centimeter, met een maximum van 10 kilo. Als je koffer daar niet aan voldoet, wordt de bagage als ruimbagage ingecheckt, en dat kost 40 euro.
In principe mag alles mee, behalve als het op de lijst van gevaarlijke – en daarom verboden – voorwerpen staat. Je mag ook een kleine schaar, nagelvijl of pincet meenemen, als het scherpe gedeelte niet langer dan 6 cm is.
U mag vloeistoffen, spuitbussen en gels in uw handbagage hebben zolang zij niet meer dan een maximum volume van 100 ml overschrijden per artikel, meegenomen in een hersluitbare, doorzichtige plastic tas van niet meer dan 1 liter capaciteit per passagier.
Volgens de IATA is de algemene regel voor het reizen met handbagage dat het formaat niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 45 cm breed en 25 cm diep. Alle vermelde afmetingen per luchtvaartmaatschappij zijn de buitenafmetingen in cm, inclusief handvatten, wielen, zijvakken en andere externe onderdelen.
Ryanair heeft een gewraakt beleid rondom handbagage. De regels veranderen zo ongeveer elk jaar en dat maakt het allemaal erg ingewikkeld. Ze doen moeilijk over elke extra centimeter, dus je kunt je maar beter strikt aan de regels houden.
Iedereen mag gratis een klein stuk handbagage per persoon meenemen aan boord. Deze mag een maximale afmeting van 45 x 36 x 20 cm hebben (inclusief handgrepen of wielen) en moet onder de stoel voor je passen. Dat zou voldoende moeten zijn om alle benodigdheden voor een reis of een korte trip mee te nemen.
Hoewel KLM bekend staat tolerant om te gaan met de hoeveelheid handbagage, en men meestal niet moeilijk doet om een tasje extra, lijkt hier nu verandering in te komen. Zowel tijdens het inchecken als boarden zal er strenger gecontroleerd worden op de hoeveelheid handbagage.
Wordt het gewicht van mijn handbagage altijd gecheckt bij de douane? Bij de douane wordt het gewicht niet gecontroleerd. Bij de incheckbalie van het vliegtuig waar je in gaat stappen wel. In sommige gevallen wordt de handbagagekoffer zelf qua gewicht niet gecheckt, maar de omvang ervan wel.
Een kleine koffer met een hoogte die onder de 56 cm valt is geschikt om mee te nemen als handbagage in het vliegtuig. Deze koffers zijn ideaal voor korte zakenreizen of dat stedentripje naar Rome. De koffers hebben een inhoud van ongeveer 25 tot 50 liter, wat overeenkomt met zo'n 10 kg bagage.
Verstop dingen in je jas
ze zijn misschien niet groot, maar wegen meer dan kledingstukken. Prop ze in je jaszakken en trek deze jas aan wanneer je aan boord van het vliegtuig stapt. Wat ook kan, is je jas over je arm vouwen en zo mee naar binnen dragen.
Dus bijv. 10 spijkerbroeken + 5 overhemden + 5 pantalons + 5 t-shirts + 5 onderbroeken + 2 zomerjassen = ong. 10 kg.
Wees er snel bij en koop Instappen met prioriteit en twee stuks handbagage! Instappen met prioriteit en twee stuks handbagage geeft passagiers het voordeel van boarden via de Prioriteit-rij en het meenemen van hun kleine persoonlijke tas en een 10 kg rolkoffer (55 x 40 x 20 cm) aan boord.
Je handbagage mag alleen bestaan uit een kleine handtas, laptoptas of rugzak met maximale afmetingen van 40 x 20 x 25cm met een maximum gewicht van 8kg en moet onder de stoel voor je geplaatst worden. Handbagage kan niet mee in de bagagebakken boven je stoel. Trolleys worden niet toegestaan in de cabine.
Sindsdien mag je standaard alleen nog maar een kleine (hand)tas mee aan boord nemen die niet groter is dan 40 cm x 20 cm x 20 cm en die gemakkelijk onder je stoel past. Een kleine rolkoffer valt niet langer onder de handbagage regels.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep, koekjes, nootjes, snacks, taart. Als jij een huisgemaakte appeltaart mee wil nemen aan boord, mag dat gewoon!