De Liguster is een van de sterkste haagplanten en wordt vaak ook in gemeente groen gekozen, misschien heeft de plant daardoor een wat ouderwets imago maar vergis je niet; de Liguster is een allemansvriend die in elke tuin past. Een andere klassieker binnen de haagplanten is de Taxushaag.
Coniferen zoals de thuja, taxus, Californische cipres en Leylandii coniferen zijn hiervoor het meest geschikt. Ook andere wintergroene haagplanten zoals de laurierkers, de hulst, de glansmispel en de klimop lenen zich hiervoor uitstekend. Heeft u liever een bladverliezende haag? Ook dan is de keuze erg royaal.
Als je op zoek bent naar zo'n haag heb je de keuze uit veel varianten die tijdens het bloeiseizoen prachtige bloemen krijgen, zoals de vlinderstruik, de heesterganzerik en de kornoelje. Ook plattelandsklassiekers zoals de sleedoorn en de meidoorn zijn prachtig bloeiende haagplanten die heel makkelijk in onderhoud zijn.
Wat zijn de snelst groeiende haagplanten? Een haagplant die al sinds jaar en dag bekendstaat om zijn snelle groei is de laurierkers. Niet alle soorten laurierkers groeien echter even snel: de laurier 'Otto Luyken' en 'Zabeliana' worden juist gekenmerkt door een vrij trage groei.
Snel een dichte coniferenhaag: de Thuja
Wilt u snel de ideale combinatie van hoog en dicht hebben, dan raden we aan om voor de Thuja te kiezen, in het Nederlands ook wel bekend als de levensboom.
Welke haagplanten zijn goedkoop? Met name de beukenhaag en haagbeuk staan bekend als zeer goedkope haagplanten. Voor een klein prijsje plant je een prachtige haag aan die geen enkel seizoen saai is.
Ook de hulst, schijnhulst, Japanse broodboom, rhododendron, vuurdoorn, glansmispel en berberis zijn voorbeelden van struiken die hun blad niet verliezen gedurende de winter. Daarnaast bestaan er ook semi-wintergroene haagplanten zoals de wintergroene liguster, in het Latijn ligustrum 'Atrovirens' genoemd.
Een dichte haag in de winter is natuurlijk te verkrijgen door het gebruik van wintergroene haagplanten. Maar heel dicht vertakkende planten gebruiken is ook een hele goede optie. Laten we die laatste groep eens wat beter bekijken. Wintergroene haagplanten: van coniferen en bamboes tot aan bladhoudende heesters.
Je kunt pas aanplanten wanneer deze planten in rust zijn. Voor planten met blote wortel is dit van begin november tot einde maart/half april.Kluitplanten kun je aanplanten vanaf half oktober tot half april (behalve bij vorst overdag).
Wat is eigenlijk het verschil tussen heggen en hagen? Een heg is strak, bestaat vaak uit beuk, meidoorn, veldesdoorn of haagbeuk en wordt jaarlijks onderhouden. Een haag is hoger en breder, bestaat vooral uit meidoorn, sleedoorn, roos of wilg en wordt eens in de zes jaar onderhouden.
Ommuurde tuinen zijn een dooddoener voor egels, kikkers en padden. Kies liever voor een haag, een levende omheining zodat diertjes vrij tussen verschillende tuinen kunnen bewegen. Vaak gebruikte soorten zijn haagbeuk, beuk, veldesdoorn en liguster.
De Taxus baccata, de taxus 'Hillii' en de taxus 'Hicksii' zijn zeer goed winterhard; ze kunnen temperaturen van -35 °C zonder moeite aan. Voor een relatief onderhoudsarme coniferenhaag die zijn mooie uiterlijk zelfs op de koudste winterdagen behoudt kunt u dus op een taxushaag vertrouwen.
Soorten bladhoudende haagplanten
Voor een groenblijvende haag kunt u ook kiezen voor onder andere hulst, liguster, laurierkers, Portugese laurier, struikkamperfoelie, olijfwilg en zuurbes. Struikkamperfoelie Lonicera nitida heeft veel eigenschappen die Buxus ook heeft.
Hoe vaak je je heg moet knippen, hangt af van de planten in je heg. Heggen moeten ongeveer twee keer per jaar worden gesnoeid voor gezonde groei en een blijvend mooie vorm.
De eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) is een inheemse plantensoort die populair is als haagplant. Een meidoornhaag kan namelijk verschillende functies vervullen in de tuin. Zijn populariteit als haagplant dankt de meidoorn vooral aan de scherpe doorns op zijn takken.
Liguster: semi wintergroen
Zolang de winter niet te sterk is zal de Liguster zijn blad dus behouden.
Hoogte erfafscheiding
Zorg dat u de erfafscheiding niet te hoog maakt: Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
Helaas is een kant en klaar heg met een hoogte van 180 cm niet toegestaan in je voortuin. Landelijk is namelijk vastgesteld dat een heg in de voortuin 1 meter hoog mag zijn.Een heg aan de zij-of achterkant van je tuin mag 2 meter hoog zijn.