WAAROM EEN PIZZASTEEN? Je kunt de pizza direct op het BBQ rooster leggen, maar pizza's worden nog lekkerder en knapperiger op een echte pizzasteen. De pizzastenen van CADAC zijn gemaakt van duurzaam cordieriet en zijn geschikt voor gasbarbecues, maar ook voor gas- en elektrische ovens.
Leg de pizzasteen op het rooster en zet dan pas je barbecue aan. Hierdoor warmt je pizza steen geleidelijk op en voorkom je dat hij barst. De beste pizza bak je kort en op hoog vuur. Zorg dus dat de temperatuur van je pizza steen en BBQ tussen de 250 en 350 graden Celsius is.
Als je pizza's wilt bakken op je BBQ heb je een aantal dingen nodig. Om te beginnen natuurlijk een BBQ en dan wel een exemplaar met deksel. De deksel heb je nodig om met je BBQ een oven na te bootsen. Zo wordt de pizza ook van boven verhit en zijn alle ingrediënten gaar voor je bodem verbrandt.
Leg de pizzasteen tijdig op de barbecue, zodat deze voorverwarmt. Wacht totdat de temperatuur de 250 graden aantikt en leg dan de pizza op de steen. Om te voorkomen dat het pizzadeeg blijft plakken aan de pizzasteen kun je wat maismeel of polenta op de steen strooien. Vervolgens bak je de pizza in 5 tot 10 minuten af.
Je kunt de pizza direct op het BBQ rooster leggen, maar pizza's worden nog lekkerder en knapperiger op een echte pizzasteen. De pizzastenen van CADAC zijn gemaakt van duurzaam cordieriet en zijn geschikt voor gasbarbecues, maar ook voor gas- en elektrische ovens. De steen neemt de warmte goed op en houdt deze vast.
Laat de pizzasteen voordat je hem gaat schoonmaken eerst goed afkoelen. Gebruik geen water en zeep om je pizzasteen schoon te maken. Schraap hardnekkige resten weg met een metalen deegschraper of spatel. Veeg de pizzasteen schoon met een doek.
5. Bereid een volle brikettenstarter met briketten of houtskool voor. Als je klaar bent om te grillen, plaats je de pizzasteen op de barbecue en laat je hem 20 tot 30 minuten op hoge temperatuur met indirecte warmte heet worden.
Plaats de koude steen op uw koude grill of in een koude oven en warm hem voor. U wilt dat de steen een temperatuur van 218°C of meer bereikt voordat u gaat koken, waar u iets langer voor moet voorverwarmen dan wanneer een grill of oven tot deze temperatuur wordt opgewarmd - minimaal 30 minuten.
Als de pizzasteen op temperatuur is kan je beginnen met het bakken van de pizza. Je strooit wat bloem over de pizzasteen en legt je pizza er direct op, hiermee voorkom je dat je pizza aan de steen vastkoekt. Omdat de steen loeiheet wordt zal het vocht in je deeg snel verdampen en wordt je pizzabodem goed knapperig.
Dikte pizzasteen
Dit betekent dat als je nog een pizza wilt bakken de steen eigenlijk weer opnieuw moet opwarmen, anders verliest de pizzasteen zijn functie. Doordat deze steen 3 centimeter dik is houd hij genoeg warmte vast om meerdere pizza's achter elkaar te bakken, zonder kwaliteitsverlies.
Verwarm de pizzasteen voor op de hete barbecue. Gebruik de indirecte of de circulaire grillmethode. Strooi een beetje maismeel (bloem verbrandt namelijk vrij snel) op de pizzasteen en leg de belegde pizza erop. Afhankelijk van de dikte van de bodem, dient de pizza tussen de 5-10 minuten op de barbecue te garen.
De steen houdt de hitte vast en zorgt ervoor dat het vocht in je pizzadeeg razendsnel kan verdampen. Het resultaat daarvan? Een lekker knapperige bodem zonder dat de saus uitdroogt. Kies als je kunt voor een pizzasteen met gaten, want die zorgen ervoor dat de pizza gelijkmatig gaart.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Wat de meeste geschikte kamado houtskool is, blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Ik ben persoonlijk fan van de appelhout houtskool. Voor een pizza sessie of hele lange low & Slow sessie pak ik altijd de West Afrikaanse hardhout houtskool van Flames & Flavour.
Bakpapier is niet geschikt voor een erg hete grill, dus gebruik bij voorkeur aluminiumfolie als je op erg hoge temperaturen iets wil grillen. Gebruik een pakketje van folie om bijvoorbeeld groenten, fruit of vis te grillen in de oven.
De korst van de pizza wordt krokanter en de bodem goed gaar. Wel of geen bakpapier op een pizzasteen? Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Je plaatst de ongebakken pizza op een hete pizzaschep.
Waarschijnlijk gebruik je voor het lanceren, draaien en uit de oven halen dezelfde pizzaschep. Hierdoor wordt jouw pizzaschep warm en pizzadeeg dat warm word gaat heel snel heel erg plakken. Dit komt omdat het vocht direct begint te verdampen.
De pizza maken; van deegbol tot pizzabodem
Ik gebruik hiervoor meestal maismeel. Let op: gebruik GEEN deegroller! Hiermee druk je alle lucht uit je pizzadeeg! Zodra je hand in de pizzabodem past, begin je het deeg te 'stretchen'.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Maar mag dat ook met je pizzasteen? Het antwoord is klaar en duidelijk: nee! Je pizzasteen, die een absolute aanwinst is in je keuken, mag niet in de vaatwasser omdat hij gemaakt is van een poreus materiaal en kan barsten.
Aangeraden wordt om in ieder geval voor de ovenvloer vuurvaste of chamotte stenen te gebruiken. Vuurvaste stenen zijn gladder dan rode bakstenen wat het werken op de vloer wel zo gemakkelijk op maakt. Vuurvaste stenen slijten veel minder snel in het gebruik.
Pizza bakken Kamado BBQ
Strooi wat bloem over de pizzasteen om te controleren of deze al goed warm is. Schuif daarna de pizza met behulp van een pizzaschep of spatel op de steen. Wanneer de pizza op de steen ligt sluit je de deksel van de BBQ.