U en uw werkgever kunnen met elkaar een proeftijd afspreken. Uw werkgever moet dan schriftelijk vastleggen hoe lang uw proeftijd is. De maximale duur van de proeftijd hangt af van de duur van de arbeidsovereenkomst. De proeftijd is nooit langer dan 2 maanden.
Tijdens de proeftijd mogen u en uw werkgever in principe op elk moment de arbeidsovereenkomst opzeggen. Opzeggen mag niet als er sprake is van discriminatie. Bij een opzegging in de proeftijd geldt geen opzegtermijn. Een proeftijd duurt maximaal 2 maanden.
U kunt met uw werkgever een proeftijd afspreken. Afhankelijk van uw arbeidsovereenkomst mag deze proeftijd maximaal 1 maand of 2 maanden duren.
het moet schriftelijk zijn overeengekomen (dit kan in een arbeidsovereenkomst, maar bijvoorbeeld ook in een cao); de duur van de proeftijd moet voor zowel de werkgever als de werknemer gelijk zijn; en. de afgesproken termijn moet in lijn met de wet of cao zijn.
Dit is een tijdelijke periode waarin je beter kennismaakt met het bedrijf, het werk en je werkgever. Op deze manier kunnen jij en je werkgever ontdekken of er een goede match is. Belangrijk om te weten is dat een proeftijd niet verplicht is.
Een proeftijd is een soort kennismakingsperiode.Tijdens deze periode kunnen u en uw werkgever de arbeidsovereenkomst direct opzeggen. Er gelden verschillende regels voor de proeftijd. Onder andere over ontslag tijdens uw proeftijd.
Tijdens je proeftijd mag je werkgever je op ieder moment ontslaan. Hij hoeft dan geen rekening te houden met een opzegtermijn. Andersom geldt het ook: jij mag tijdens je proeftijd ook per direct opzeggen.
Ontslag nemen tijdens proeftijd
Tijdens uw proeftijd kunt u het arbeidscontract op ieder moment opzeggen. Het is verstandig dit schriftelijk te doen en de werkgever om een ontvangstbevestiging hiervan te vragen.
Opzegtermijn met vast contract
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
De proeftijd gaat in op de dag dat de werknemer begint. Is dit om de een of andere reden eerder dan de afgesproken datum, dan gaat de proeftijd direct lopen en verschuift de einddatum ook naar voren. Een medewerker mag zonder opzegtermijn binnen de proeftijd opzeggen, houd hier rekening mee.
Sinds 1 januari 2014 is er in België geen sprake meer van proefperiodes. Op het verbod van proefbedingen bestaan wel twee uitzonderingen.
Tijdens je proeftijd heb je gewoon recht op salaris, ook als je ontslagen wordt. Na je ontslag kun je er dus op rekenen dat het salaris van je gewerkte uren door je werkgever wordt uitgekeerd.
Hoewel een proeftijd gebruikelijk is wanneer je in dienst treedt, is de werkgever niet verplicht om een proeftijd op te nemen in je arbeidscontract.
Mocht u een persoon voor het einde van zijn proeftijd wegsturen, houd dan een exit-gesprek waarin u hem uitlegt wat er misgegaan om ze verder te helpen in hun verdere carrière.
U kunt ontslag op staande voet nemen als u een goede reden hebt waarom u niet meer wilt werken. U hoeft dan niet door te werken in de opzegtermijn en u hoeft u niet aan het tussentijds opzegbeding te houden. Uw contract eindigt gelijk.
De wettelijke opzegtermijn die jouw werkgever in acht moet nemen is minimaal 1 maand. De exacte duur van de opzegtermijn hangt echter af van de lengte van jouw dienstverband. Ook kan een opzegbepaling in jouw arbeidsovereenkomst of CAO hierbij een rol spelen. Op deze pagina lees je precies hoe het werkt.
Verbreking arbeidsovereenkomst
Je werkgever kan je arbeidsovereenkomst eenzijdig verbreken. In dit geval eindigt je tewerkstelling onmiddellijk. Er is geen opzegtermijn, maar je krijgt wel een verbrekingsvergoeding.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Als je een arbeidsovereenkomst of contract van onbepaalde duur hebt, dan kan zowel je werkgever als jijzelf dat stopzetten door opzegging. Dat is een melding waarin de andere partij ervan verwittigd wordt dat de overeenkomst zal stoppen.
Contract wordt beëindigd binnen de proeftijd. Hoe bevalt het de medewerker tot nu toe? Wat zijn de eerste indrukken van de medewerker over de cultuur, sfeer, stijl van leidinggeven, communicatie, inhoud van de functie etc.? In welke taken wil de medewerker zich verder bekwamen?
De meeste werkgevers spreken af dat je 2 tot 4 uur komt proefdraaien. De duur van een proefdag moet passen bij de vaardigheden die getest worden. Voor een manager met een breed takenpakket en veel verantwoordelijkheden kan het proefdraaien dus best de hele dag duren.
Geen proeftijd bij de tijdelijke arbeidsovereenkomst. Nu de Wet werk en Zekerheid definitief is, vervalt de proeftijd voor de tijdelijke arbeidsovereenkomst van 6 maanden of korter. Dat heeft nogal gevolgen voor de werkgever omdat het niet meer mogelijk is de medewerker te laten proefdraaien.
U heeft recht op een vast contract na 3 tijdelijke contracten die telkens direct (of binnen 6 maanden) na elkaar zijn afgesloten.