Of heeft u in het geheel niet gereageerd op de dagvaarding? U kunt dan veroordeeld worden zonder uw aanwezigheid. Wanneer u niet aanwezig bent kan de zaak bij verstek behandeld worden. Het is dus niet nodig dat u aanwezig bent op de rechtbank.
De rechter bepaalt tijdens de rolzitting, die in uw dagvaarding genoemd wordt, direct dat hij 4 weken later uitspraak doet: een verstekvonnis. De rechter stelt dan meestal in een verstekvonnis de eiser in het gelijk. En hij veroordeelt u tot het betalen van de proceskosten van de eiser.
Als u niet opdaagt bij dagvaarding, zal de rechter in eerste aanleg een vonnis bij verstek wijzen.
De rechter beslist
Vragen om uitstel is geen recht. De rechter bepaalt of de zitting doorgaat met of zonder u. Soms beslist de rechter pas op de zitting of u uitstel krijgt of niet.
Indien uw tegenpartij niet komt opdagen op de vastgestelde zitting of indien er op deze zitting geen akkoord kan worden bereikt, is uw moeite voor niets geweest. U zal dan via een normale procedure (via dagvaarding of verzoekschrift) een vonnis moeten bekomen.
De rechter kan uw zaak bij verstek behandelen. Hij behandelt uw zaak dan zonder uw aanwezigheid en zonder dat u uw advocaat daartoe heeft gemachtigd. Soms verleent de rechter geen verstek, omdat hij het nodig vindt dat u aanwezig bent. De zaak wordt dan uitgesteld en u wordt nogmaals opgeroepen.
Dit doet u ook door middel van een aangetekende brief. Door te ontbinden, vervallen de verplichtingen. Dat betekent dat als u al heeft betaald, de tegenpartij verplicht is om het geld terug te geven. Als de tegenpartij ook geen gehoor geeft aan de laatste brief is, kunt u naar de rechter stappen.
De zitting mag minimaal zeven dagen na het betekenen van de dagvaarding en maximaal een jaar na het betekenen van de dagvaarding gepland worden.
Als de gedaagde thuis is en de dagvaarding daarop in ontvangst neemt, is sprake van betekening in persoon. Ook als de gedaagde de dagvaarding weigert, is betekend in persoon.
Als u een dagvaarding ontvangt, dan betekent dat dat u voor de rechter wordt gedaagd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat u een rekening niet heeft betaald en herinneringen en aanmaningen negeert. Ook kan het zijn dat iemand een schadevergoeding van u eist.
Kosten dagvaarding afleveren bij gedaagde. Als u de eisende partij bent dan moet u, als het een dagvaardingszaak is, deurwaarderskosten betalen voor het 'betekenen' van de dagvaarding. De deurwaarderskosten voor het afleveren van de dagvaarding zijn wettelijk vastgesteld op 83,38 euro (exclusief BTW).
Als u het op tijd samen eens wordt, kan uw deurwaarder de procedure intrekken. met een advocaat per brief (verweerschrift) reageren bij de rechter, als de gedaagde het niet eens is met uw eis. Hij kan ook een tegeneis indienen, als hij ook iets van u wil eisen via de rechter. besluiten niet te reageren.
De dagvaarding wordt vervolgens door de deurwaarder overhandigd aan de debiteur. Ook het ingeschakelde incassobureau krijgt een betekend exemplaar retour, dat naar de rechtbank wordt doorgestuurd. De deurwaarderskosten voor het afleveren van de dagvaarding zijn wettelijk vastgesteld op 83,38 euro (exclusief BTW).
Een dagvaardingsprocedure duurt slechts enkele weken als er geen reactie komt op de dagvaarding. In dat geval zal de rechter verstek tegen de gedaagde partij verlenen en de vordering van de eiser toewijzen zolang de vordering niet onrechtmatig of ongegrond is in de ogen van de rechter.
Strafrechtelijke procedure: advocaat niet verplicht
Als u verdachte bent in een strafzaak, is een advocaat inschakelen geen verplichting. Maar het is verstandig om dit wel te doen. Een advocaat controleert of tijdens de opsporingsfase alles volgens de regels verloopt. Hij bereidt met u de rechtszitting voor.
Schriftelijk reageren
Het is mogelijk om de kantonrechter een brief te sturen waarmee u reageert op de inhoud van de dagvaarding. In deze brief geeft u aan welke bewijzen u heeft voor uw standpunt. Deze brief heet een conclusie van antwoord. U hoeft niet naar de zitting te komen wanneer u deze brief stuurt.
Bij een ontruiming of beslaglegging laat de gerechtsdeurwaarder het slot openbreken door een slotenmaker. Vervolgens worden de spullen uit het pand gehaald, of legt de gerechtsdeurwaarder beslag op de waardevolle goederen die aanwezig zijn. Na afloop voorziet de slotenmaker het pand van nieuwe sloten.
Een reguliere dagvaarding is niet openbaar. De zitting waarin de rechter het geschil inhoudelijk behandelt, is daarentegen wel openbaar. Publiek en journalisten mogen dus bij de zitting aanwezig zijn. Een spoedprocedure waarin de rechter snel een voorlopige beslissing neemt over een conflict, heet een kort geding.
De wettelijke dagvaardingstermijn is ten minste één week (7 dagen). Daarbij zijn niet inbegrepen de dag waarop het exploot wordt betekend en de dag waarop de behandeling van het kort geding zal plaatsvinden. Er moet dus sprake zijn van 7 “schone dagen”.
De dagvaardingstermijn
De tijd die u krijgt verschilt van 4 weken tot 6 weken (“conclusie van antwoord”). Als u iemand dagvaardt, moet u er om denken dat er een bepaalde tijdsduur moet zitten tussen betekening van de dagvaarding en het moment waarop iemand zich moet melden bij de rechtbank (“verschijnen”).
Tip: Spreek de rechter op de zitting aan met mijnheer/mevrouw, dan zit je eigenlijk altijd goed. En een hand geven bij het binnen en buiten gaan van de rechtszaal hoeft niet. Een vriendelijk knikje en een welgemeend 'goedemorgen' of 'goedemiddag' volstaat.
Als u verliest, betaalt u de kosten van de andere partij.De vergoeding is voor de proceskosten en buitengerechtelijke kosten, zoals kosten voor bewijs. De vergoeding kan lager zijn dan de kosten die echt zijn gemaakt. Bijvoorbeeld als u de advocaat per uur heeft betaald of omdat de rechter niet alle kosten nodig vond.
Wanneer de tegenpartij liegt of weigert de aansprakelijkheid te erkennen, vraag dan aan de politie of zij op de beelden kunnen zien wat er gebeurd is. Het schadeformulier is ook een goede manier om gelijk zwart-op-wit te hebben hoe de schade is ontstaan, zodat de tegenpartij achteraf niet de feiten kan verdraaien.
Hoe snel dat is, hangt af van het type schuld. Als u de huur niet betaalt, staat de deurwaarder meestal sneller op de stoep. Na de rechtszaak komt de deurwaarder weer langs om u op de hoogte te brengen van het vonnis, ook als u niet naar de rechtbank bent gekomen.