Waardering geef je door je collega een oprecht compliment te geven. Hiermee geef je aan: ik zie je, ik zie wat je doet en daar ben ik heel blij mee. En dat is meteen een andere reden waarom we weinig waardering geven: Het is namelijk veel makkelijker erkenning te geven.
Het belang van waardering en erkenning
Wat je aandacht geeft, groeit. Zelfs Maslow wist al dat waardering en erkenning tot de primaire levensbehoeften van de mens behoren. Als je het gevoel hebt dat je gewaardeerd wordt, draagt dat bij aan je werkgeluk. Je gaat met meer plezier naar je werk en je presteert ook beter.
gebrek aan waardering kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om kritiek te ontvangen en dat je je onzeker voelt en meer zelfvertrouwen wil ontwikkelen of dat je je zelfverzekerder zou willen voelen. ook in teams en organisaties kan gebrek aan waardering leiden tot negativiteit en weerstanden.
Durf te praten over je eigen successen,je zal er meer waardering voor krijgen. Ga er niet vanuit dat je leidinggevende het allemaal weet en dat het uitsluitend zijn/haar verantwoordelijkheid is om jouw gewaardeerd te laten voelen. Geef zelf erkenning en waardering aan anderen (collega's – leidinggevende, …).
' 'Iemand die er altijd is voor jou zonder oordeel. In leuke en droevige momenten. ' 'Steun (door appjes, gesprekken, er samen op uit gaan) op momenten dat het minder gaat. ' 'En ook verrast worden met iets waar je heel blij mee bent, omdat de ander je zo goed kent en weet wat je wilt of nodig hebt.
Zelfs als je bijzonder om iemand geeft, kan het moeilijk zijn om die gevoelens te laten zien. Er zijn veel manieren om geliefden je waardering te tonen. Door vriendelijk te praten, je volledige aandacht te geven en vriendelijk met mensen om te gaan, kun je je waardering tonen.
Gewaardeerd worden is respect krijgen, sympathie en erkenning. Men laat merken hoe belangrijk je bent of hoe belangrijk de dingen zijn die jij doet. Zonder waardering zul je niet optimaal kunnen opbloeien. Waardering zorgt ervoor dat je nog meer energie krijgt in de dingen waarmee je bezig bent.
respect voor hem hebben vb: ik heb veel waardering voor mijn leraar Synoniemen: achten appreciëren Tegenstelling: miskennen het goed en aardig vinden vb: ik kan een goed... op waarde schatten. op prijs stellen, appreciëren.
Waardering betekent dat je op waarde wilt worden geschat, dat men je accepteert (om wie je bent) en je gezien en gehoord wordt. Dat je als het gaat om je werk je de waardering krijgt die je verdient. Het verlangen wat achter de behoefte aan waardering zit is de erkenning dat je van betekenis bent.
Ik heb respect voor alles wat leeft op deze aarde. Ik heb wat door te geven op deze wereld. Ik heb mijn moeilijke ervaringen in het leven nu ingezet als groeimogelijkheden. Ik ben dankbaar voor mijn leven/mijn werk/alles wat ik ervaar.
Natuurlijk zijn bedrijfsuitjes, bureaustoelen met massagemogelijkheden of een dinerbon goede voorbeelden om uw medewerkers te belonen en zo uw waardering uit te spreken. Maar naast die 'algemene' uitingen kunt u ook direct aan de medewerkers – individueel of collectief – vragen waar zij behoefte aan hebben.
Wat is waardering? Ik definieer het zo: 'waardering is dat je de medewerker die betekenis toekent die hem/haar toekomt'. Waardering is: dat je de collega op waarde schat en dat ook laat merken.
Emotionele gevolgen van geen waardering
Zonder waardering kun je het gevoel krijgen dat je niets goed kunt doen. Depressiviteit. Waardering kan zorgen voor een positief gevoel. Wanneer je snakt naar waardering en deze blijft uit, kunnen depressieve gevoelens de overhand nemen.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Het gevoel van 'niet gezien worden', kan ontstaan wanneer jouw emoties of reacties worden afgewezen. Of wanneer je de verwachting hebt afgewezen te gaan worden. Dit kan leiden tot het gevoel dat je er niet mag zijn en het gevoel dat je tekortschiet. Vaak is dit te herleiden naar eerdere situaties waarin dit gevoeld is.