Ontdooi je vis nooit in warm water! Dan ontdooit hij ongelijkmatig en te snel, wat de smaak en textuur allesbehalve ten goede komt. Leg de vis in een afgesloten plastic zak in een kom met koud water.
De beste manier om zalm snel te ontdooien is deze afgesloten zak in koud water zo' n 20 minuten te laten ontdooien. Heb je meer tijd? Haal de zalm dan 24 uur voor bereiding uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep het eventueel overtollige water van de vis en deze is klaar voor bereiding!
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Stop 'm in een ziplockzakje, duw de lucht eruit en sluit het zakje af. Leg het zakje in een kom of schaal (het moet er volledig in passen). Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden.
Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze.
Verwarm de oven voor op 200 °C (traditionele oven) en op 170 °C (heteluchtoven). Leg de nog bevroren zalm in een ovenschotel of pan waarin je vooraf een beetje olie hebt gedaan en voeg kruiden toe naar smaak (citroen, zout, peper ...). Bedek de ovenschotel of pan met aluminiumfolie en zet in de oven.
Ontdooi je vis nooit in warm water! Dan ontdooit hij ongelijkmatig en te snel, wat de smaak en textuur allesbehalve ten goede komt.
Leg de bevroren zalmfilets in een ondiepe pan, vul de pan met likeur tot de zalm bijna bedekt is. Pocheer op een middelhoog vuur gedurende 10 - 12 minuten . Likeur kan visbouillon, groentebouillon etc. zijn. Een druppel wijn kan worden toegevoegd, afhankelijk van uw smaak.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Omdat water warmte beter geleidt dan lucht, kan bevroren vlees de warmte van het water sneller absorberen , wat resulteert in een sneller ontdooiproces. Deze methode houdt doorgaans in dat u uw verzegelde vlees onderdompelt in een kom of gootsteen vol met koud water, dat elke 30 minuten wordt ververst om een constante temperatuur te behouden.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
Om zalm snel te ontdooien, vult u een grote kom met koud water, doet u de vis in een hersluitbare plastic zak en dompelt u deze onder.Vervang het water na 30 minuten met vers koud water . Het duurt ongeveer een uur voordat de zalm ontdooid is, afhankelijk van de grootte en dikte.
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
Snijd de vacuümverpakking open en leg de verpakking op een bord of ondiepe pan om eventuele vloeistof op te vangen en wacht 8-10 uur (voor volledige filets). Het wordt afgeraden om zeevruchten op kamertemperatuur te laten ontdooien of in water te leggen om te ontdooien. Smaak en textuur gaan op deze manier verloren.
Als je voor zalm uit de diepvriezer kiest, zorg er dan voor dat hij volledig ontdooid is. Leg de vis 24 uur op voorhand op een bord in de koelkast en laat 'm zo geleidelijk ontdooien.
Leg de stukken zalm in een magnetronschaal en marineer met citroensap, witte wijn, dille, zout en peper.Plaats in de magnetron en kook op 850 watt ongeveer 4-6 minuten tot de vis gaar is. Roer de saus tussendoor door zodat de smaken beter in de zalm kunnen trekken.
Dat bevriezen is eigenlijk het stollen van een vloeistof. Je zou zeggen dat koud water eerder bevriest omdat het sneller onder de nul graden is. Maar niets is minder waar: warm water bevriest sneller! Dat komt omdat warm water zuiverder is en minder gassen bevat.
Doen: Ontdooien in koud water . Deze methode gaat sneller dan de koelkast, maar kost wat meer moeite. Vul je gootsteen of een kleine bak met koud kraanwater. Als je vlees vacuüm verpakt is, kan het er direct in.
De voordelen van koud water
Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien. Voedselveilig: De kern van het vlees ontdooit sneller wanneer het in water ligt, terwijl het vleesoppervlak koel blijft. Hierdoor is er weinig kans op bacteriën.
Gebruik geen heet water:
Het gebruik van heet water om vlees te ontdooien is een no-go. Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei.
Er is echter een goede reden om koud water te gebruiken in plaats van warm water om te koken: warm water bevat meer opgeloste mineralen uit uw leidingen, wat uw eten een onaangename smaak kan geven, vooral als u de hoeveelheid water sterk vermindert . Water dat is ingevroren of eerder is gekookt, kookt sneller.
Het komt er dus op aan om je water zo koud mogelijk te krijgen. Dat kan je doen door ijs toe te voegen, met wat extra zout. Zout verlaagt het vriespunt van water, en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur.
Vis ontdooien in water
Zorg dat de vis goed verpakt is in een luchtdichte zak, zodat er geen water bij kan komen. Vul een kom of grote schaal met koud water en leg de ingepakte vis erin. Afhankelijk van de dikte van de vis is 'ie binnen 1 of 2 uur ontdooid. Ververs het water halverwege.
Om bevroren zalm in de oven te bereiden, moet u twee dingen doen: stoom de vis en rooster hem vervolgens . Dit is de tweestapsmethode: Verwarm uw oven voor op 425 °F. Leg twee bevroren zalmfilets van 6 ounce met de velkant naar beneden in een bakplaat en bestrijk ze licht met bakolie en uw favoriete kruiden of sauzen.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.