Ja, maar er zitten 'maren' aan. Je bent niet meerderjarig en tot je dat bent val je onder het ouderlijk gezag. Je ouders hebben tot je 18e de plicht te voorzien in huisvesting en levensonderhoud. Daarnaast moeten ze toezien in opleiding en opvoeding tot je 18e.
Vanaf 18 jaar kan je alleen gaan wonen. Dan ben je meerderjarig. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.
Nee, als je jonger dan 18 bent en je wilt een contract tekenen, dan moet één van je ouders (of je wettelijke voogd) ook tekenen. Dit zijn de regels: Voor de inschrijving geldt een minimum leeftijd van 16 jaar.
U kunt als minderjarige dus een gewoon studentenkamer huren. Bij het huren van een sociale huurwoning wordt een minimumleeftijd van 18 jaar gehanteerd. Dit komt omdat sociale huurwoningen maar voor een kleine groep mensen beschikbaar zijn, waar minderjarigen helaas niet onder vallen.
Je kan als minderjarige niet alleen wonen. Je kan namelijk wettelijk geen contract ondertekenen. In sommige gevallen én met toestemming van je ouders kan je wél alleen wonen. Dat doe je met begeleiding van een erkende dienst.
Beschermd wonen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt een eigen bijdrage voor zorg in een instelling. De berekening van deze bijdrage is dezelfde als voor de Wet langdurige zorg (Wlz).
Uw kind kan terecht bij kamertraining of in een fasehuis als uw kind: 15 jaar of ouder is. niet meer thuis kan wonen door problemen. begeleiding nodig heeft om in de toekomst zelfstandig te wonen.
Voor het kopen van een huis moet je meerderjarig zijn. In Nederland betekent dat dus dat je vanaf je achttiende een huis mag kopen.
Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen. Op vlak van seks heeft de wet wel wat te zeggen.
Als je op jezelf gaat wonen, verandert er veel in je uitgavenpatroon. Je moet niet alleen huur en verzekeringen betalen, maar bijvoorbeeld ook boodschappen. Houd in het begin een digitaal huishoudboekje bij om te kijken hoeveel je per maand uitgeeft. Je zult ook veel meer post krijgen.
Een veel gebruikte manier om een kamer te vinden is via Facebook. Er bestaan verschillende Facebook pagina's en groepen, voor bijna alle steden in Nederland zijn er pagina's waar veel kamers op worden aangeboden. Hierop posten studentenhuizen (of huiseigenaren) dat zij een kamer vrij hebben.
Als je thuissituatie echt heel erg is, kan de gemeente ook nog ondersteunen om snel een andere woning te vinden, daarvoor zou je dus met je gemeente contact op kunnen nemen. Huursubsidie hangt van je loon en de huurprijs af, particulier huren is vaak veel duurder.
Heb je plannen om alleen te wonen en wil je daar hulp bij? Vraag na hoe het OCMW je kan ondersteunen. Dat kan een leefloon zijn, als het OCMW dat goedkeurt.
Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter. Ga je alleen wonen? Je moet van alles in orde brengen: een huis of appartement, opleiding of werk vinden, omgaan met geld en papieren ... De gratis app Heyday - Op Eigen Benen kan je daarbij helpen.
Als je 18 jaar bent en dus meerderjarig dan mag je zelf beslissen waar je woont. Wanneer je als meerderjarige niet meer welkom bent thuis en je in een crisissituatie bevindt dan kan je terecht bij het CAW en/of bij het JAC (tot 25 jaar). Je kan langsgaan bij een onthaal in je buurt of telefonisch contact opnemen.
Maak duidelijk dat je hém niet zat bent, maar dat je denkt dat het jullie allebei goed zal doen als hij zelfstandig gaat wonen. Laat hem vervolgens vertellen hoe hij erin staat en vraag daarbij door. Wat maakt dat hij nog niet weg wil? Luister goed naar hem, zonder meteen een weerwoord te geven.
Sinds 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om een huis te kopen zonder eigen inleg. Dit omdat er sinds die datum nog maar 100% van de koopsom gefinancierd mag worden. De bijkomende kosten betaal je dus uit eigen zak.
Als u uw woning op naam van de kinderen zet, schenkt u ze als het ware het huis. Daarover moet schenkbelasting betaald worden. Het is de vraag of dat zo veel minder is, dan wanneer de kinderen het huis later erven. Het is best een ingewikkelde transactie, waarbij u en de kinderen zich een aantal vragen moeten stellen.
Wie betaalt mijn begeleiding? De gemeente vergoedt de kosten van beschermd wonen. Beschermd wonen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het gaat dan om de gemeente waar u ingeschreven staat en dus woont.
Het gaat om ondersteuning en training bij het vergroten van sociale, emotionele en praktische vaardigheden die nodig zijn voor een meer zelfstandig bestaan. Hoe lang duurt een training bij BKW-A? De begeleiding duurt 9 maanden. Er kunnen situaties zijn waardoor we de training eerder of later beëindigen.
Voor een pgb Wmo beschermd wonen ZONDER vergoeding van de wooncomponent betaalt u een vast tarief van € 19 per maand. Voor een pgb Wmo beschermd wonen MET vergoeding van de wooncomponent betaalt u vanaf 2021 een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen of vermogen.
Heeft u door psychische of psychosociale problemen hulp nodig bij dagelijkse activiteiten? En kunt u (tijdelijk) niet zelfstandig wonen? Dan biedt beschermd wonen een veilige woonomgeving met begeleiding. Deze pagina gaat over beschermd wonen voor volwassenen via de gemeente (Wmo).
Bij begeleid wonen woont u zo zelfstandig mogelijk, maar krijgt u wel hulp van een begeleider. Bijvoorbeeld bij het maken van een dagindeling of het regelen van geldzaken. De begeleiding is afgestemd op uw situatie.