Zelfs in luxueuze hotels Het is een klassieke fout om te denken dat bedwantsen alleen voorkomen in de achterbuurt-motelletjes. Zelfs de meest luxueuze en dure hotels kunnen lijden onder een bedwantsenplaag.
Kijk een aantal zaken in de kamer extra grondig na. Bijvoorbeeld naden en kleine kieren van de matras, lattenbodem en het hoofdeinde van het bed. Maar ook naden en ritsen van banken of stoelen, randen van plinten en tapijten, hoeken van de kast, nachtkastjes en het bagagerekje in de kamer.
Kortom, bedwantsen houden van hotelkamers omdat ze zich daar vaak voor langere tijd verborgen kunnen houden omdat er steeds weer nieuwe mensen komen waar ze zich kunnen voeden. Verstopplekken zijn er meestal ruim voldoende aanwezig.
Vooral in de naden en kieren van bedden en matrassen.Maar ook in kasten, achter schilderijen en achter behang. Bedwantsen houden van warmte.
Bedwantsen wilt u immers echt niet mee naar huis nemen. Zij planten zich razendsnel voort, waardoor u snel tientallen exemplaren in uw slaapkamer hebt zitten. Er moet in bijna alle gevallen een speciaal bedrijf worden ingezet om de wantsen te verwijderen. Een nieuw matras kopen is ook een optie.
Je ziet de larven of eitjes van de bedwants zitten, bijvoorbeeld in de naden van je matras of tussen de gaten en kieren van je bedframe. Je vindt stukjes vervelde huid in je huis. Bedwantsen verliezen namelijk vijf keer hun huid, voordat ze volgroeid zijn. Je hebt last van rode, jeukende bultjes op je lichaam.
Het kan spijtig genoeg een paar maanden duren voor je signalen van bedwantsen ontdekt. Vaak merk je iets van ze als je bent gebeten.Maar een bedwantsenbeet wordt pas zichtbaar na drie tot twaalf dagen. De kans is groot dat de bedwantsen zich intussen verder hebben verspreid.
Iedereen kan bedwantsen krijgen. Bedwantsen kunnen zelfs voorkomen in de duurste en schoonste hotels. Dat er bedwantsen aanwezig zijn in uw huis, wil absoluut niet zeggen dat uw huis vies is. Als u bedwantsen heeft is het wel zeer verstandig om zo snel als mogelijk actie te ondernemen.
Ze houden niet van licht, wel van warmte en uitgeademde lucht. Ze zijn vooral 's avonds en 's nachts actief. Overdag verstoppen ze zich achter plinten, stopcontacten of in kieren. Ze kunnen zich ook verstoppen in de naden van een matras of in de lattenbodem van een bed.
Rond de verstopplaatsen kun je de bijna doorzichtige huidjes misschien zien liggen. Hangt er een zoete, vieze geur rond je bed of in je kamer? Bedwantsen ruiken naar zoete amandel of koriander. Sommigen vinden het naar vuile was ruiken.
Bedwantsen hebben een hekel aan extreme hitte, maar ook aan vrieskou.
Bedwantsen voorkomen bij thuiskomst
Neem je koffers en tassen niet mee naar binnen in huis. Haal buiten je kleren uit je koffer of tas, en doe ze daar in vuilniszakken. Breng die vuilniszakken naar de wasmachine, en doe de kleren er meteen in. Was de kleren op minimaal 60 graden.
Volwassen bedwantsen leven 6-12 maanden en kunnen ver-scheidene maanden tot wel een jaar zonder eten overleven. Onder optimale omstandigheden kan de bedwants in 6-8 weken geslachtsrijp zijn.
Wanneer u op uw bed uitwerpselen of op kleine bloedvlekjes ziet, is de kans groot dat er bedwantsen op uw kamer zijn. Voorkom besmetting door uw koffers bij elkaar in uw kamer te zetten op een plastic zak of andere ondergrond.Daardoor kunnen er geen eitjes aan uw koffer blijven plakken.
Ben je recent op reis geweest of heb je een gast op bezoek gehad, dan kan het zomaar zijn dat er ook een bedwants is meegelift. De bedwants verstopt zich graag in de naden van koffers en tassen en zullen zich al snel in je huis nestelen.
Bedwantsen houden niet van warmte, Je krijgt ze dus met geen stok in je haar of op je huid, zoals luizen of teken. Ook in onze kleding vinden ze het te warm. Ze reizen liever met ons mee in rugzakken, koffers, schoenen en andere dingen, die niet direct in contact staan met ons lichaam.
Bedwantsen kunnen niet vliegen of springen. Wel kruipen ze vrij snel. De bedwants is lichtschuw. Overdag laten ze zich alleen zien als ze écht honger hebben.
Ze verplaatsen zich ook soms via elektriciteitskabels. Met andere woorden, bedwantsen voorkomen doe je het best met preventieve maatregelen: Ga op zoek naar openingen in de besmette ruimte(s) en stop deze toe, bv. spleten en kieren rond elektriciteitskabels of plinten.
Een bedwantsenbeet voelt hooguit als een muggenbeet. Zodra een bedwants bijt, injecteert het beestje direct een verdovend stofje in je huid waardoor je niets van het bloed zuigen voelt. Datzelfde stofje zorgt er trouwens ook voor dat je last krijgt van jeuk!
Vaak bevatten dit soort sprays permethrin en tetramethrin: dit zijn stoffen die inwerken op zenuwstelsels van insecten. Ofwel je spuit het goedje op de beestjes of je behandelt er zoveel mogelijk kieren en gaten in muren of vloeren mee.
Vooral als de dichtstbijzijnde gastheer overdag ook wel eens slaapt of langer op dezelfde plek zit, bijten ze ook overdag. Bedwantsen klimmen niet op hun gastheer. Ze lopen over het bed en bijten waar jij in contact bent met het bed. Dat betekent dat beten aan de kant van je lichaam zitten waarop je slaapt.
Zet bij aankomst in je hotelkamer nooit je koffer op bed of in de buurt van het bed. Dit is de eerste stap om het meenemen van bedwantsen te voorkomen. Zet je koffer het liefst in de badkamer, of laat deze anders in de gang staan als je dat een beetje raar vindt. Het eerste wat je namelijk gaat controleren is het bed.
Een bedwants heeft niet zoveel vijanden. De enige natuurlijke vijand waar hij voor uit moet kijken, is de kakkerlak.