Ontrouw betekent dat je de regels over trouw zijn aan je partner verbreekt. Meestal houdt dat in dat je seks hebt met een ander. Andere woorden voor ontrouw: bedriegen, overspel of vreemdgaan.
Wat is emotionele ontrouw? Emotionele ontrouw is het delen van je diepste gedachtes en gevoelens met een ander en dit verborgen houden omdat je weet dat je partner dit niet zou goedkeuren. De persoon met wie de geheimen wel gedeeld worden, wordt zo emotioneel steeds belangrijker.
Wanneer iemand ontevreden is omdat hij last heeft van onopgeloste conflicten, of ze nu persoonlijk zijn of met zijn/haar partner, dan heeft hij vaak de neiging om weg te rennen of zich te verstoppen. Hierdoor ontstaat er alleen maar nog meer ontevredenheid en ongeluk en wordt de relatie steeds minder verdraagzaam.
Zoals de naam al aangeeft, heeft emotioneel vreemdgaan betrekking op het delen van non-seksuele intimiteit met iemand die niet je partner is. Dat kan verschillende vormen aannemen. Misschien ben je bijvoorbeeld op korte tijd erg close geworden met een collega en app je hem of haar veel meer dan je eigen partner.
Er is dan wel geen sprake van (lichamelijk) vreemdgaan, een band met iemand anders opbouwen, kan soms net zo funest zijn voor de relatie. Er is een oplossing, as always: communiceren. Ga samen na wat de reden is achter emotionele ontrouw. Blijf bij je gevoel, houd het dus persoonlijk.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de vier Nederlanders wel eens vreemdgaat. Waarom is de verleiding zo moeilijk te weerstaan?
Ja, dat kan. Een emotionele affaire begint met een onschuldige vriendschap en ontwikkelt zich langzaam tot een diepe band. Soms verandert het in een platonische relatie waarin de emotionele band die met de affaire-partner wordt gedeeld, de ruimte van de huwelijkspartner kan betreden.
Bij een buitenechtelijke relatie is er nog sprake van de oorspronkelijke relatie en de relatie erbij. Bij een dubbelleven zijn er twee relaties die beide even zwaar wegen. Bij langdurige dubbellevens is er vaak sprake van eigen kinderen bij twee vrouwen. Zo heeft de tweede vrouw evenveel 'recht' op de man.
Relatie beëindigen na vreemdgaan: zó weinig mensen kiezen er echt voor. Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af. Een man doet dat niet.
Je kent vast wel de tips die ervoor moeten zorgen dat iemand verliefd op je wordt. Dingen zoals lekker ruiken, veel lachen, direct oogcontact, aanrakingen en oprechte interesse.
Het traject voor relatieherstel na ontrouw bestaat uit 11 gesprekken van minimaal 90 minuten. In het begin vinden de gesprekken eens per week plaats. Afhankelijk van jullie vorderingen wordt dat later eens per twee tot vier weken. Het gehele traject duurt ongeveer 6 maanden.
Slachtoffers van emotionele verwaarlozing en mishandeling hebben meer moeite om veilige, gezonde en liefhebbende relaties met anderen aan te gaan en kampen met een negatiever zelfbeeld. Ze zijn extra gevoelig voor sociale dreiging, uitsluiting en afwijzing.
Wat is een emotioneel onbereikbare man? De emotioneel onbeschikbare man is de man, waar het nooit echt wat mee wordt. Zo lijkt het in het begin wel te zijn, maar er gebeurt altijd wel iets waardoor het nooit wordt zoals jij zou willen. Het is weer een man die -als het erop aankomt- zich niet wil binden.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Om het artikel enigszins luchtig te houden gaan we er vanuit dat een verboden liefde, een liefde is die door je omgeving wordt afgekeurd. Liefdes tussen twee mensen die vaak door de omgeving worden afgekeurd zijn toch wel: Verliefd worden op een ander terwijl je in een relatie zit.
De ideale oplossing om achterdocht te verminderen, is erover te praten. Praat daarom met je partner, vrienden en familieleden waarover je wantrouwig bent. Je moet elkaar kunnen vertrouwen om de dialoog aan te gaan. Toch is dit de beste manier om de achterdocht te verminderen.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
Een typisch voorbeeld van vertrouwensproblemen is het helemaal niet aangaan van een verbintenis. Ook wel bindingsangst genoemd. Dit ontstaat vaak omdat er veel moeite is met open en kwetsbaar opstellen, omdat het gevoel van vertrouwen en een echt liefdevolle relatie onmogelijk lijkt.
Overspel vanwege spannende seks
Niet alleen mannen, maar ook vrouwen zoeken daarom bevrediging bij iemand anders. “Vooral jongere vrouwen gaan vreemd omdat ze op seksueel vlak geen voldoening krijgen. Ze willen vaker seks of zijn nieuwsgierig naar hoe het met een andere man kan zijn”, zegt Bowman.
Duitse vrouwen gaan volgens dit onderzoek het vaakst vreemd: 43 procent gaf aan ontrouw te zijn geweest door sex te hebben gehad met een ander. Frankrijk staat op de tweede plek met 37 procent, terwijl het Europese gemiddelde 36 procent is.