Het heilige boek van de Joden is de TeNaCh. Een woord dat in drieën is te verdelen. Dat is het boek ook. Het eerste deel heet de Thora; Dit zijn de vijf boeken van Mozes.
Joden beschouwen alleen het Oude Testament als Heilige Schrift; zij noemen dit Tora of Tenach. Het woord TeNaCH is samengesteld uit de beginletters van de drie delen van de verzameling: Tora, Nebiim, Chetubim, dat wil zeggen Wet, Profeten en Geschriften.
De drie heilige boeken, Tenach, Bijbel en Koran, geven elk op hun manier zin aan de relatie tussen God en mens. De goddelijke openbaringen werden eeuwen geleden in boekvorm gegoten.
De koran is geschreven in het Arabisch, de Tenach in het Hebreeuws, de Veda's in het Sanskriet en de Bijbel in het Hebreeuws (Oude Testament) en in het Grieks (Nieuwe Testament).
De Tora is het eerste deel van de Tenach, de joodse bijbel. Het tweede deel van de Tenach bestaat uit boeken van joodse profeten. In het derde deel staan boeken met verhalen en gedichten. De Tora zit om twee houten rollers gewikkeld.
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
Aas en insecten met vleugels zijn verboden en niet alle vogels mogen gegeten worden. Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
Gelovige joden delen gebruiken en tradities. Zo is er op vrijdagavond en zaterdag de sjabbat, dan gaan ze naar de synagoge – het gebedshuis – en werken ze niet. Spiritueel leider van een synagoge is een rabbijn of rabbi.
De islamitische heilige boeken zijn de documenten waarvan moslims geloven dat ze door God aan boodschappers werden geopenbaard. Het betreft de Suhuf-i-Ibrahim, Suhuf Musa, de Tawrat, de Zaboer, de Indjil en de Koran.
De Davidster De Davidster of het Davidschild is het bekendste symbool van het Jodendom. Het is een zeshoekige ster die bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken, het hexagram. De Davidster is genoemd naar het 'Schild van Koning David' dat hij volgens een legende droeg.
"De Hindoes hebben verschillende heilige boeken die Veda's worden genoemd. De oudste zijn wel 3000 jaar oud. In de Veda's staan verhalen over de goden en wijze lessen met allerlei regels hoe Hindoes moeten leven. Meestal zijn ze geschreven in de vorm van een gedicht of een lied.
Tot haar verrassing kwam ze in de Koran veel meer bijbelse figuren tegen, zoals Abraham die in de Koran Ibrahiem heet, of Jozef/Joesoef en Maria/Marjam. Ook in de Koran bouwt Noeh (Noach) een ark en drijft Mousa (Mozes) in een mandje over het water. Zo ontstond het idee voor het boek 'Bijbel en Koran in verhalen'.
In een periode van ongeveer 20 jaar heeft de engel Mohammed geregeld opgezocht en boodschappen doorgegeven. Mohammed onthield al deze openbaringen. De volgelingen van Mohammed schreven deze boodschappen op.
Het heilige boek van de Joden is de TeNaCh. Een woord dat in drieën is te verdelen. Dat is het boek ook. Het eerste deel heet de Thora; Dit zijn de vijf boeken van Mozes.
Volgens een onder bijbelwetenschappers algemeen geaccepteerde hypothese werd de eerste complete versie van de Tora eind zevende, begin zesde eeuw voor de christelijke jaartelling vastgesteld. Deze werd later aangevuld met verschillende verhalen en wetten en het eindresultaat is de Tora zoals deze nu is.
Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed één van zijn profeten is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran. Deze is in het Arabisch geschreven en vermeldt welke plichten moslims hebben jegens Allah en andere mensen.
Embed. Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
De Koran. In het Arabisch is de Koran geopenbaard aan de profeet Mohammed. De Koran is vanaf zijn 40e jaar geopenbaard, met een tijdsbestek van 23 jaar. De Koran is één boek dat 114 soera's (hoofdstukken) bevat.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Joden moeten hun fietsen afgeven. Joden mogen niet in de tram. Joden mogen niet meer in auto's rijden. Joden mogen alleen van 3-5 uur boodschappen doen en alleen in Joodse winkels, waar 'Joods lokaal' op staat.
In Nederland leven heden ten dage naar schatting tussen de 30.000 en 40.000 joden. De meerderheid van hen woont in Amsterdam en in Amstelveen. Een aanzienlijk deel van hen, waaronder vrijwel alle traditioneel-religieuze joden, woont in de Amsterdamse wijken Rivierenbuurt, Oud-Zuid en Buitenveldert.
Ook buiten de diensten is alcoholconsumptie toegestaan. In het Jodendom maakt drinken van koshere wijn (jajin) deel uit van verschillende rituelen tijdens de sabbat en het inwijden en uitluiden van feestdagen. Hierbij zijn alleen koshere wijnen, die onder het toezicht van een rabbinaat zijn gemaakt, toegestaan.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Doordat de spijswetten van het jodendom net wat strenger zijn dan die van de islam, geldt: In principe is alles wat koosjer is, ook halal. Er is één uitzondering: alcohol. Er bestaat namelijk wel koosjere wijn, maar alcohol is nooit halal.