Angio-oedeem is een vochtophoping van weefsel buiten de bloedvaten. Dit gebeurt op plaatsen van uw lichaam waar het weefsel niet erg stevig is zoals de tong, het gezicht, de darmen of het zachte verhemelte. Het vocht komt buiten de bloedvaten omdat de bloedvaten lekken.
De behandeling van angio-oedeem hangt af van de oorzaak en de plek waar de zwelling ontstaat. Bij allergisch angio-oedeem kunt u een antihistaminicum of corticosteroïden krijgen. Een antihistaminicum is een middel dat de allergische reactie onderdrukt, terwijl corticosteroïden ontstekingsremmers zijn.
Angio oedeem is een zwelling onder het oppervlak van de huid. Het is vergelijkbaar met Netelroos, maar de zwelling vindt dieper onder de huid plaats. hierdoor ontstaan er jeukende en rode bulten aan de oppervlakte van de huid. Angio-oedeem wordt soms veroorzaakt door een allergische reactie op voedsel of medicatie.
Angio-oedeem kan gevaarlijk zijn. Zo kan een grote zwelling van uw tong of uw gehemelte ervoor zorgen dat u midner goed kunt ademhalen. Bij zwelling van uw darmen kunnen deze verstoppen, waardoor u heftige buikpijn krijgt.
Angio-oedeem door medicatie
Angio-oedeem kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Meestal betreft het de zogenoemde Angiotensine Converting Enzyme remmers (ACE-remmers). ACE-remmers zijn te herkennen aan de naam, die altijd eindigt op '-pril', zoals enalapril of lisinopril.
Het duurt vaak langer – vaak een dag of drie – voordat de zwelling weer volledig verdwenen is. Angio-oedeem is vooral zichtbaar op die plekken waar de huid niet strak verbonden is met de onderlaag dat wil zeggen de oogleden, lippen, en bovenzijde van de handen en de voeten en de genitalia.
Een aanval van angio-oedeem komt binnen enkele minuten op en duurt meestal 1 tot 5 dagen.
Naast HAE bestaat ook verworven angio-oedeem (acquired angioedema; AAE), een zeer zeldzame aandoening waarbij autoantistoffen tegen C1-esteraseremmer aanwezig zijn. Bij deze vorm kan sprake zijn van een onderliggende aandoening zoals auto-immuunziekten of een lymfoproliferatieve aandoening.
Indien oedeem niet behandeld wordt kunnen er verschillende pathologische huidproblemen ontstaan, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, huidschilfers, huid verruwing en fibrose.
Mensen met hereditair angio-oedeem hebben een tekort aan C1-esteraseremmer of de C1-esteraseremmer functioneert niet goed. Ongeveer 1 op de 50.000-100.000 mensen hebben deze ziekte. De ziekte komt voor bij zowel mannen als vrouwen.
Voor alle patiënten met nefrotisch syndroom is het belangrijk om minder zout te eten. Te veel zout zorgt voor vochtophoping in het lichaam (oedeem) en in de bloedvaten, waardoor een te hoge bloeddruk ontstaat. Ook is bekend dat bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen beter werken als je minder zout eet.
Oedeem komt vooral voor in de enkels, voeten, benen en longen. Oorzaken van oedeem kunnen zijn: hartfalen, nierziekten of een verstopte ader.
Wat is Röntgenonderzoek van de bloedvaten (angiografie)?
Een angiografie is een röntgenonderzoek waarbij we uw bloedvaten zichtbaar maken. Zo kunnen we zien of er een afwijking in uw bloedvaten zit, bijvoorbeeld een vernauwing of een verwijding van de slagaders. Op gewone röntgenfoto's zijn bloedvaten niet te zien.
Warmte-oedeem of een vochtophoping die ontstaat door langdurig zitten of staan verdwijnt vaak vanzelf weer. Om de vochtophoping te voorkomen of sneller te verhelpen, kunt u regelmatig met uw tenen wiebelen of met uw enkels draaien.
Oedeem in de benen is niet moeilijk te herkennen: als u uw vinger enige tijd stevig in de huid drukt en dan weghaalt, ziet u een putje in het been. Kortademigheid, vooral bij inspanning of bij plat liggen ('s nachts), kan een teken zijn van oedeem in de longen.
Diagnose en onderzoek bij oedeem
De diagnose oedeem is doorgaans eenvoudig door dermatologen vast te stellen. De dermatoloog zal op basis van gezwollen lichaamsdelen beoordelen of de zwelling daadwerkelijk veroorzaakt wordt door oedeem. Vervolgens zal de dermatoloog het behandelplan met u bespreken.
Angio-oedeem ontstaat door: stoffen die vrijkomen door een allergie of overgevoeligheidsreactie, dit is vooral de stof histamine; stoffen die vrijkomen door een ontsteking of infectie, dit zijn vooral cytokines; stoffen die vrijkomen door overactieve plasma-eiwitten (bradykinine).
Vochtophoping of oedeem kan optreden in een of beide benen. Dat kan komen door verschillende onderliggende aandoeningen of afwijkingen, die vaak ook samen voorkomen. De meest frequente oorzaak bij mensen boven de 50 jaar zijn spataders.
Water is een natuurlijk urineafdrijvend middel.
Als je het lichaam het water geeft dat het nodig heeft dan laat het dat vocht gemakkelijk los.
Meestal is een opgezet gezicht het ochtendlijke gevolg van een feestje : niet genoeg slaap, te veel drank en sigaretten en te weinig ,,verantwoord'' voedsel. Soms is er meer aan de hand. Een gezwollen gezicht kan ook wijzen op een slecht functionerende schildklier of een nierprobleem.
Oedeem kan gevaarlijk zijn als het onbehandeld blijft. Zorgvragers hebben namelijk een verhoogd risico op infectie in het gezwollen gebied. Daarnaast is er sprake van verminderde elasticiteit van slagaders, aders, gewrichten en spieren. Hierdoor is er minder ruimte om de bloedstroom door te laten.
Behandeling bij oedeem
Wel kan als algemeen advies bij oedeem worden gesteld dat u er goed aan doet om matig te zijn met zout eten. Zout houdt namelijk vocht vast en verhoogt de bloeddruk. Ook is het belangrijk dat u voldoende beweging krijgt. Beweeg minimaal 30 minuten per dag.
Oedeem is een ander woord voor zwelling of vochtophoping in het lichaam. Het kan overal in uw lichaam optreden, maar we zien het vaak in de enkels of benen. Oedeem kan pijnlijk zijn en u beperken in uw bewegingsvrijheid.
Vaak begint het met milde klachten. Zwaar en moe gevoel en/of jeuk in de benen en voeten, opgezette voeten aan het einde van de dag of bij warm weer, lang staan en/of lang zitten (busreis/vliegreis).