Omdat zonnebloemen behoorlijk hoog en groot kunnen worden, is het belangrijk de juiste plek uit te zoeken. Zo houden zonnebloemen niet erg van wind, dus kun je de zaden het beste zaaien langs een heg of beschutting, de zijkant van het huis of achter een rij bomen.
Kies voor F1 zaden.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
Zonnebloemen houden van veel zon en een vruchtbare bodem. Vooral als je een goede hoogte wilt bereiken is goede voeding belangrijk. Kies daarom vruchtbare grond. Verder is volle zon erg belangrijk, neem een stukje grond dat de hele dag of een groot deel van de dag goed in de zon ligt.
Zonnebloemen zijn juist dorstige bloemen. Zet ze daarom in een volle vaas met warm water. Het warme water is bedoeld om de bloemen een boost te geven en slap hangen te voorkomen.
Eenmaal de plantjes ontkiemd zijn, hoef je ze niet veel water meer te geven.Enkel wanneer de zonnebloemen slap gaan hangen, moet je ze wel wat water geven. Wanneer de plantjes nog klein zijn, kan je ze wat meststoffen geven zodat ze beter groeien. Eens ze wat groter zijn, is dat niet meer nodig.
De zonnebloem heeft veel direct zonlicht nodig, zo'n 6-8 uur per dag. Zet de zonnebloem plant daarom op een plek in de volle zon, maar wel beschut uit de wind.
De steel van de zonnebloem wordt snel zacht, wat ervoor zorgt dat hij slijmerig wordt, en dat zorgt dan weer voor troebel water. Verschoon het water in het hoogseizoen om de twee dagen en maak dan ook je vaas goed schoon.Snij opnieuw een klein stukje van de steel. Zo blijft je zonnebloem extra lang mooi!
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De gouden tip: giet heet water bij de hangende zonnebloemen en ze fleuren weer op. Zet de bloemen niet te diep in het water. Snijd de stelen van de zonnebloemen goed schuin af, voordat je ze in een vaas zet. Stelen die te dik of te stug zijn, mag je met de snoeischaar (schuin) knippen.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
De meeste soorten zonnebloemen krijgen maar 1 bloem per plant.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Eenjarige zonnebloemen zijn niet winterhard. Helianthus annuus en Helianthus debilis zijn eenjarige zonnebloemen, ze sterven voor de winter helemaal af. Je kunt ze in het voorjaar opnieuw zaaien. De vaste zonnebloemen zijn wel winterhard en komen elk voorjaar vanzelf weer op.
Waar je misschien nog niet van gehoord hebt is de zonnebloemwortel. Hij staat vooral bekend om zijn gezonde eigenschappen. De wortels van deze zonnebloem groeien 2 tot 3 meter diep in de grond, hierdoor wordt de plant gevoed door vocht uit de diepere lagen en kan hij veel voedingsstoffen opnemen.
Zonnebloemen zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar.
De zonnebloem bloeit van juli tot oktober. Een plant kan dan meerdere bloemhoofden voortbrengen. Het bloemhoofd kan een diameter krijgen tot 30 cm.
Verpotten. Ongeveer 4 tot 6 weken na het kiemen is het tijd om de plantjes te verpotten of buiten te planten. Let op: slakken kunnen een ravage aanrichten tussen de jonge plantjes, dus houd de plantjes goed in de gaten. Zorg ook dat de zonnebloemen genoeg ruimte krijgen om te kunnen groeien, ze kunnen heel groot worden ...
De zonnebloem vormt een uitzondering. Deze bloem zet u het liefst in een schone vaas met heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen.
Met zonnebloem-op-pot kun je overal in huis de grote vrolijke bloemen laten schitteren. Zonnebloem (de officiële naam is Helianthus) associeer je misschien met tuinen en velden, maar is er eveneens als ontwapenende woonplant, om de zon ook binnen te laten schijnen.
Je kunt zonnebloemen begin maart binnen voorzaaien. Vanaf begin april en mei zaai je ze direct in de tuin. Als je deze bloem in mei zaait, heb je in augustus al prachtig bloeiende zonnebloemen!
Korte samenvatting. Zonnebloemen zijn prachtige bloemen die vaak in een groepje van meerdere bloemen worden geplant. Ze bloeien van juli tot oktober waardoor het echt bloemen zijn die horen bij de zomer.
Afhankelijk van de soort, kost het 11 tot 18 weken na het zaaien tot de bloemen bloeien. Als je elke paar weken een paar zaden zaait, heb je constant de vrolijke kleuren van zonnebloemen in je tuin staan.
Zonnebloemen zet je in de moestuin omdat ze mooi zijn en om veel bijen aan te trekken. Maar de zaden - de zonnebloempitten kun je ook eten. Ze zitten vol vitamine E, een belangrijk antioxidant. Verder zit er veel zink in: goed voor een mooie huid, gezond lichaam en een goede celgroei.