Als je rauwe zalm wilt eten, zorg dan dat het vers is. Verse vis stinkt niet. Het heeft natuurlijk wel een visgeur, maar ruikt fris. Bewaar rauwe vis en rauwe zalm daarom ook goed gekoeld in de koelkast bij 4 °C, sluit goed af en bewaar het niet te lang voor consumptie.
Enkel door vis te bevriezen (liefst tot onder de -20 graden Celsius), of te verhitten (liefst tot boven de 65 graden) kunnen de parasieten of bacteriën gedood worden. Bij rauwe vis is dit echter niet het geval, waardoor de kans op besmetting groter is dan wanneer je je stukje zalm lekker bakt of op de grill gooit.
Veilig. Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Volgens het Voedingscentrum is verse zalm uit de supermarkt tegenwoordig veilig om rauw te eten.
Verse vis is gezond
Rauwe zalm is bijvoorbeeld een perfecte begeleider van kwaliteits sushi. Sterker nog: naast dat het lekker is, is het ook nog eens heel gezond. Omdat de vis niet gebakken wordt, kunnen er geen schadelijke stoffen tijdens het kookproces ontstaan.
Niet helemaal doorbakken zalm
Het is niet erg als gebakken zalm nog een beetje roze en glanzend is. Ben je zwanger of maak je de vis voor kwetsbare mensen (zoals ouderen, zieken of hele kleine kinderen)? Bak de zalm dan wel goed door.
Het is de bedoeling dat je de zalm (net als bij biefstuk) niet helemaal door gaart, medium gaar is hij echt het lekkerste.
Sushi wordt vaak bereid met rauw zeevoedsel, zoals zalm, tonijn, paling, makreel en surimi. Sommige veelgebruikte sushivarianten maken ook gebruik van gekookte ingrediënten. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd.
Koud gerookte zalm is niet rauw, maar is ook niet helemaal gaar. Dat komt door de lage temperatuur die bereikt tijdens het rookproces. Je kunt het daarom beter niet eten als je zwanger bent.
Zoals bijna bij al het ingeblikte voedsel, zijn onze producten in het blik gekookt, dit is een onderdeel van het conserveringsproces. Dit betekent dat dichte blikjes altijd volledig zijn gekookt en daardoor kan het product rechtstreeks uit het blikje gegeten worden zonder eerst gekookt te worden.
Kies je visleverancier overdacht, dan zul je veel minder risico lopen. Tot slot ter geruststelling: rauwe zalm bevat op die manier zelfs minder risico's dan gebakken of gekookte vis omdat er tijdens het verhittingsproces (dat niet plaatsvindt) ook geen schadelijke stoffen kunnen vrijkomen.
Feit 8: Vis bedoeld om rauw te eten moet worden ingevroren
Voor sommige vis zoals haring is het zelfs wettelijk verplicht om het eerst in te vriezen en voor 24 uur bij -20˚C te bewaren. Rauwe vis die niet is ingevroren kan namelijk haringworm bevatten, een parasiet waar de mens flink ziek van kan worden.
Met de juiste keuzes is sushi hartstikke gezond.Vette vis, zoals zalm, bevat belangrijke vetten en veel vitamine D. Het zeewier, nori in het Japans, dat om de rijst zit bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en C. Om het helemaal goed aan te pakken, kies je zowel voor sushi's met vis als sushi's met groente.
Sashimi is een Japans gerecht van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden worden.
Alleen zalm die verhit is voordat je het eet, is zonder risico's. Als deze vis niet verhit is, bestaat er een kans dat het de Listeria bacterie bevat. Een besmetting met deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor je zwangerschap, in het ergste geval kan het leiden tot een miskraam of doodgeboren kindje.
Kies je voor rauwe, verse zalm, zoals verse kweekzalm, dan kun je dit bij de visboer halen. Zo weet je zeker dat je verse zalm gebruikt. Welke zalm je niet voor sashimi mag gebruiken, is wilde zalm. Deze zalm kan parasieten bevatten, waar je goed ziek van kan worden.
Het is het beste om hiervoorl verse zalmhaas te gebruiken. Dit is namelijk het mooiste stukje vlees van een zalmzijde.
Jazeker!Sashimi zit vol met gezonde bouwstoffen voor het lichaam. Erg goed voor sporters maar eet het met mate en alleen uiterst vers gezien het natuurlijk om rauwe vis en vlees gaat.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Zeevoedsel dat je uitstekend rauw kunt eten is bijvoorbeeld zalm, tonijn, makreel, horsmakreel, griet, haring, surfmosselen en St.Jacob's schelpen. Vooral de meeste vette vis, zoals zalm, maar ook de vette variant tonijn en makreel, zijn rauw erg lekker en bevredigend.
Heerlijk om te bakken of op de BBQ te grillen, maar ook heel geschikt om te eten als sashimi.
Zalm is in feite een witvis. Toch is de zalm die wij allemaal kennen niet wit van kleur. Wilde zalm krijgt zijn fel roze of oranje kleur namelijk door zijn natuurlijke dieet die voor een groot deel bestaat uit garnalen.
Zien of de vis goed gaar is. De geoefende visbakker ziet dat aan een helderwitte (of in het geval van zalm: zalmroze) buitenkant. Als de vis niet meer doorzichtig is, als het ware. Maar écht zeker weten dat de binnenkant van je vis ook lekker warm en gaar is, doe je dan nog steeds niet.
55°C zijn voor je hem uit de pan haalt. Je kunt ook een satéprikker in de zalm steken en daarna met je onderlip voelen hoe warm die is. Als het koud of maar een klein beetje warm is, heeft de zalm nog even nodig. Zodra de prikker er goed warm uitkomt, draai je het vuur uit.