Sommigen gebruiken brandbare materialen bij spouwmuurisolatie, wat de nodige risico's en nadelen met zich meebrengt. Isolatiewerken Verschueren niet. Wij doen enkel een beroep op glaswolvlokken en EPS-parels.Die zijn onbrandbaar en 100% veilig.
Via openingen in het buitenspouwblad kan het wegbranden van onkruid, het afbranden van verf of lassen al leiden tot brand. Ook de aansluiting van een plat dak met een opgaande gevel vormt een risico als daar werkzaamheden met open vuur plaatsvinden. Van binnenuit kan een brand overslaan naar de spouw.
Steenwol heeft de hoogst haalbare brandklasse, namelijk A1,s0,d0. Steenwol wordt dus als onbrandbaar beschouwd. Daarnaast draag steenwol niet bij aan een brand. Omdat steenwol niet ontvlambaar is, is het ook brandwerend te noemen.
Een van de mogelijke nadelen van spouwmuurisolatie is dat een slechte plaatsing gepaard kan gaan met isolatieproblemen. Als het isolatiemateriaal niet goed wordt geïnstalleerd of als er koudebruggen ontstaan, kan dit leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming in de spouwmuur.
Hoeveel graden scheelt spouwmuurisolatie? Dat verschilt per woning en de hoeveelheid isolatie er in totaal aanwezig is. Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Geglazuurde bakstenen
Vanwege de spouwmuurisolatie vindt dit binnen in de spouw ook minder plaats en kan het vocht geen kant op. Dit kan leiden tot vochtproblemen of vorstschade aan de muur. Het wordt dan ook afgeraden om bij glazuurbakstenen spouwmuurisolatie toe te passen.
Levensduur spouwmuur isolatie
In principe gaat spouwmuur isolatie levenslang mee, zeker gezien de huidige isolatiematerialen die er tegenwoordig zijn. Ook al zijn de huidige materialen goed, moet er nog steeds het beste isolatie materiaal gekozen worden.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
Wol als isolatiemateriaal heeft de beste akoestische eigenschappen, veel beter dan parels of PUR. Goede wol heeft een isolatiewaarde van 0,034 W/m.K. of lager. Het is relatief goedkoop en milieuvriendelijk omdat het gerecycled kan worden.
Gezien het feit dat glaswol net als steenwol een hoge ontbrandingstemperatuur heeft, is glaswol brandwerend te noemen. Glaswol en steenwol zijn dus beiden een goede keuze als het gaat om het brandveilig isoleren van jouw woning.
ROCKWOOL rotswol is buitengewoon brandveilig. Gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt, verdraagt het extreem hoge temperaturen – tot ver boven de 1.000 °C – en het brandt niet. ROCKWOOL rotswol beperkt branduitbreiding, veroorzaakt nauwelijks of geen rook en veroorzaakt geen toxische gassen.
Het materiaal steenwol is niet ontvlambaar (Kleine Vlam Test)
Brandweer Nederland stelt dat de meestvoorkomende branden ontstaan door: roken, koken, stoken, elektra en werkzaamheden in en rondom het huis. Samen met Goutier en Van Setten staan we stil bij bijzondere brandoorzaken binnen deze categorieën.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat in Nederland de kans om thuis een brand mee te maken 1 op 65[1] is. Reden voor de Brandweer en de Brandwonden Stichting om Nederlanders in oktober concrete tips te geven hoe je brand kunt voorkomen en tijdig meldt, maar ook hoe je bij brand veilig vlucht.
Geen spouw aanwezig
Als jouw woning gebouwd is voor 1920 dan heb je waarschijnlijk geen spouw. De spouw heeft als functie doorslaand vocht tegen te gaan en in plaats van diep in de muur te dringen, kan het in de spouw verdampen en worden weggevoerd. Deze techniek werd pas sinds 1920 toegepast.
Als de isolatie niet juist is aangebracht, kan vocht zich ophopen in de spouw. Ook als er al vochtproblemen aanwezig zijn in de spouw, kan spouwmuurisolatie dit nog eens verergeren. Het kan leiden tot schimmelvorming en vochtplekken binnenshuis en zo voor een zeer ongezond leefklimaat zorgen.
Niet elke muur is geschikt voor spouwmuurisolatie
Voor spouwmuurisolatie wordt aangebracht is een goede inspectie noodzakelijk. Niet elke muur is geschikt voor spouwmuurisolatie. Om problemen in de toekomst te voorkomen is het belangrijk eerst een isolatiespecialist naar uw muur te laten kijken.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we veel warmte die we opwekten, laten vervliegen en ontsnappen.
De gemiddelde kosten voor het verwijderen van spouwmuurisolatie bedragen tussen de 35 euro en 45 euro per vierkante meter.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Kies voor gevelisolatie als je woning geen spouwmuren heeft. Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar isoleert veel beter.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.