In de cao worden atv-dagen toegepast, dit staat beschreven in artikel 23 van de cao. De atv-dagen worden als volgt opgebouwd: een werknemer bouwt op jaarbasis 13 atv-dagen op, dat is 1 atv-dag per vier weken. Het is daarbij niet relevant of hij 38 of 40 uur per week werkt.
Arbeidsduurverkorting wordt door een medewerker opgebouwd door meer uren te werken dan dat er in het contract is vastgelegd. Wanneer een medewerker een 38-urig contract heeft maar in werkelijkheid 40 uren per week werkt, dan worden er 2 ADV-uren per week opgebouwd.
Hoe kun je jouw ATV-uren berekenen? We geven je een voorbeeld: stel je arbeidscontract gaat uit van 38 uur per week. Als je in werkelijkheid 40 uur per week werkt, kun je 2 ATV-uren per week opbouwen. Dat betekent dat je na een maand 8 ATV-uren hebt opgebouwd en dus een roostervrije dag op kan nemen.
Hoeveel adv- of atv-dagen je automatisch van je werkgever krijgt, ligt eraan of je 32, 36 of 40 uur werkt. Als je overwerkt, worden die extra uren bikkelen omgezet naar adv-uren. Let wel op: je werkgever is niet verplicht om je adv- of atv-dagen te geven. Er is namelijk geen wet voor.
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je krijgt ze op grond van de CAO of bedrijfsregeling toegekend of je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat.
Welk salaris van toepassing is, is afhankelijk van het al dan niet volgen van een BBL opleiding. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar de CAO en de CAO-partijen. De werknemer voor wie een gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 38 uur geldt, ontvangt 200 vakantie-uren (in de regel 25 vakantiedagen) per jaar.
Wanneer je voltijdse medewerker effectief 40 uur per week presteert, ben je verplicht om je medewerker 12 inhaalrustdagen (ADV-dagen) te geven. Werkt je medewerker 39 uur per week? Dan geef je 6 rustdagen.
Bij Arbeidstijdverkorting (atv) of Arbeidsduurverkorting (adv) werk je iedere week meer uren dan in je contract staat. Volgens je contract werk je bijvoorbeeld 38 uur per week, maar in werkelijkheid werk je 40 uur per week. Je bouwt dan 2 adv-uren per week op.
De vraag hoe je atv-dagen kunt berekenen, is gemakkelijk te beantwoorden. Stel dat een werknemer een contract voor 36 uur per week heeft. Als deze werknemer elke week veertig uur werkt, bouwt hij wekelijks vier atv-uren op.
Atv-dagen zijn roostervrije dagen die een werknemer in het kader van de arbeidstijdverkorting opbouwt. De werknemer werkt dan meer uren dan wat in het arbeidscontract staat. Als hij bijvoorbeeld vier dagen per week 8 uur per dag werkt en er in het arbeidscontract 30 uur staat, bouwt hij elke week 2 atv-uren op.
Een groot verschil tussen vakantiedagen en adv-/atv-dagen is dat vakantiedagen vijf jaar mee gaan. Adv-/atv-dagen vervallen bijna altijd na één jaar. Afspraken over deze dagen (meenemen, afkopen of vervallen) moeten altijd in de arbeidsovereenkomst staan.
ATV-uren zijn extra vrije dagen die een werknemer opbouwt bovenop het reguliere aantal vakantiedagen. Deze vrije dagen worden betaald door de werkgever en kunnen in sommige gevallen ook worden uitbetaald. Het uitbetalen van ATV-uren werkt in principe hetzelfde als het uitbetalen van de ADV-uren.
Als je in werkelijkheid 40 uur per week werkt, kun je 2 ADV-uren per week opbouwen. Dit betekent dat je na een maand 8 ADV-uren hebt opgebouwd en de werkweek ingekort kan worden, uiteraard altijd in overleg met de werkgever.
Bij een 38-urige werkweek is de werkdag 7,8 uur.
Veel mensen halen regelmatig de termen atv en adv door elkaar. Het verschil tussen atv en adv is de manier waarop je als werknemer vrije uren op kan nemen. Bij atv bepaalt je werkgever (meestal) het moment van opnemen. Bij adv bepaal je zelf wanneer je opgebouwde uren worden ingezet.
Zo berekent u uw wettelijke vakantiedagen
Per jaar krijgt u 4 keer het aantal uren dat u (gemiddeld) per week werkt. Stel, u werkt 40 uur per week. U heeft dan recht op 4 x 40 uren = 160 vakantie-uren. Als u 8 uur per dag werkt, heeft u 20 wettelijke vakantiedagen per jaar.
Let op: adv- en atv-dagen zijn géén bovenwettelijke vakantiedagen. Deze dagen worden gezien als roostervrije dagen. Wettelijke vakantiedagen mag je niet laten uitbetalen door je werkgever. Dit is alleen mogelijk aan het einde van je dienstverband.
ATV-dagen vervallen in principe ieder jaar. Tenzij er in je contract, reglement of CAO hier iets anders over staat.
Stel dat in jouw onderneming er 37u/week wordt gewerkt (d.w.z. 7u en 24 min per dag) dan heb je recht op 8 ADV-dagen.
De werknemers werken effectief 40 uur per week en hebben recht op 12 ADV-dagen zodat de gemiddelde duur van 38 uur per week over een periode van 12 maanden wordt gerespecteerd. Deze ADV-dagen moeten worden genomen in de loop van een referentieperiode die in principe maximum één jaar bedraagt.
In de cao of een andere bedrijfsregeling kunnen afspraken staan over arbeidstijdverkorting (ATV) of arbeidsduurverkorting (ADV). ADV en ATV zijn in de jaren tachtig in het leven geroepen om de hoge werkloosheid terug te dringen: het beschikbare werk zou hiermee over een groter aantal personen kunnen worden verdeeld.
ADV staat voor arbeidsduurverkorting. In tegenstelling tot vakantiedagen is het recht op ADV dagen of ATV dagen wettelijk niet vastgelegd. Afspraken over deze dagen vind je in je cao of bedrijfsregeling. Zo kan er in de cao staan dat je de uren vrij mag opnemen.
De vrijstelling van arbeidsprestaties met behoud van loon is een belangrijke regeling om de loopbaan leefbaar te houden. Vanaf 45 jaar heb je op jaarbasis recht op 12 extra dagen. Vanaf 50 jaar worden dat 24 dagen en vanaf 55 jaar worden dat er 36.
Stap 2 | Om het gemiddelde aantal uren per maand te berekenen, deel je 2.080 door 12. Als je 40 uur per week werkt, werk je dus gemiddeld 173,33 uur per maand. Bij 36 uur per week is dit gemiddeld 156 en bij 38 uur is dit 164,67.
Deze dagen is de werknemer onherroepelijk kwijt, ongeacht de reden voor het niet opnemen van deze vakantiedagen. Overdragen van wettelijke vakantiedagen naar het volgende jaar is dan ook een onwettelijke praktijk.