Net zoals je een kind begeleid bij het alleen het verkeer in gaan, moeten jongeren ook begeleid worden bij hun kennismaking met alcohol. Voor meisjes is het maximum twee glazen per dag en voor een jongen drie glazen per dag, waarbij er tenminste drie dagen in de week niet gedronken moet worden.
Jongeren die alcohol drinken, gedragen zich sneller agressief, asociaal en crimineel. Dit komt doordat alcohol verdooft, en zorgt ervoor dat je minder de grenzen voelt van wat goed of verstandig is. Zo is er meer kans op agressie en ongelukken.
Alcohol drinken op jonge leeftijd verstoort de ontwikkeling van de hersenen. Daardoor kan uw kind psychische problemen krijgen. Uw kind kan lichamelijke problemen krijgen. Als je lange tijd veel drinkt bestaat de kans op bijvoorbeeld leverziekten, maagklachten en hart- en vaatziekten.
Trend alcohol gebruik naar leeftijd
Vergeleken met 1999, zijn jongeren in 2019 gemiddeld ruim één jaar ouder als zij voor het eerst alcohol drinken (12,3 jaar versus 13,3 jaar) (niet gevraagd in 2021).
bier (24% wekelijks) de meest gedronken alcoholhoudende drank is, gevolgd door wijn (10% wekelijks), mixdrankjes en shotjes of shooters (beiden 9% wekelijks), premixen (8% wekelijks), sterke drank (7% wekelijks), likeur (6% wekelijks) en cider (4% wekelijks);
Een half uur na het drinken van 3 flesjes Bacardi Breezer hadden ze 0,8 tot 1,1 promille alcohol in hun bloed. Drinkers van gewone ongezoete alcohol tekenden 0,45 tot 0,6 promille op. Het drinken van breezers leidt dus tot een alcoholopname die bijna dubbel zo hoog is als bij het drinken van andere alcohol.
Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarnaast worden de hersenen van zware drinkers ook kleiner. Het aantal verbindingen tussen hersencellen neemt af, waardoor er hersencellen afsterven. Ook is er kans op het syndroom van Korsakov en dementie.
Gevaren van alcohol bij jongeren
Er kleven verschillende gevaren aan alcoholgebruik bij jongeren. Zo kan een glas alcohol zorgen voor roekeloos gedrag. Omdat jongeren sneller beslissingen maken zonder daarover na te denken. Risico's zijn bijvoorbeeld onveilige of ongewenste seks, verkeersongelukken en agressief gedrag.
Laat hem rustig uitleggen wat hij heeft gedaan die avond en wat de aanleiding was om zoveel te drinken. Probeer ook te achterhalen of hij vaker veel drinkt. Vraag uw zoon ook hoeveel hij nou precies gedronken heeft. Misschien weet hij het niet meer precies, maar laat hem een schatting maken.
De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië). Daarop worden meer dan 20 soorten bier en verschillende recepten met bier beschreven.
Je gezichtsveld wordt smaller (tunneleffect). Je begint luider te praten, ook omdat je minder goed hoort. Je geheugen werkt slechter. Je stemming begint duidelijker te veranderen: vrolijker en uitbundiger, of net meer prikkelbaar en grof.
Van alle 12- tot 16-jarige jongeren in het voortgezet onderwijs heeft 45% ooit alcohol gedronken, jongens vaker dan meisjes. Tussen het 12e en het 16e levensjaar neemt het percentage jongeren dat ooit alcohol heeft gedronken toe van 20 naar 71%.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Binnen een dag of drie zijn de directe schadelijke effecten van alcohol voorbij, zoals uitdroging en toegenomen insulinespiegels in je bloed. Na een week is je slaaptekort meestal ingehaald. Na een jaar geen alcohol is je vetstofwisseling weer normaal en is je risico op kanker door alcohol niet meer verhoogd.
Het beste is om de regel te stellen dat kinderen onder de 18 jaar niet mogen drinken. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van ouders die strengere regels hanteren over alcoholgebruik minder gauw zullen beginnen met drinken en de kans op probleemdrinken verlaagt (5).
Bier meest gedronken alcoholische drank
⎯ 69% van de jongeren drinkt bier, 44% drinkt mixdrankjes, 43% drinkt wijn en 32% sterke drank.
Uit een longitudinaal onderzoek bestaande uit 7 meetmomenten (2015-2018) blijkt dat jongeren vooral drinken om van feestjes te genieten en om dronken te worden (sociale en enhancement drinkmotieven) in plaats van om erbij te horen of om negatieve gevoelens te verminderen (conformiteit en coping drinkmotieven).
Al na 1 of 2 glazen begint alcohol te werken. De invloed neemt toe naarmate je meer en sneller drinkt. Hoe snel de alcohol in je bloed wordt opgenomen hangt af van of je net gegeten hebt, je leeftijd, je gewicht en je geslacht. Je lichaam heeft ongeveer anderhalf uur nodig om 1 glas alcohol af te breken.
Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol. Je kunt niet zorgen dat de alcohol sneller uit je lichaam gaat.
Alcohol vermindert IQ nauwelijks
Nuchter scoorde de groep studenten in de studio 118 punten op de IQ-schaal. Tientallen biertjes later scoorden ze nog 112. De onderwijspsycholoog die in de studio aanwezig was, concludeerde dat alcohol niet zorgt voor vermindering van de intelligentie.
Alcohol verstoort de ontwikkeling van de hersenen, die pas na 24 jaar volgroeid zijn. Dat kan invloed hebben op karakter en gedrag, leren en geheugen. Op jonge leeftijd beginnen met drinken, vergroot de kans op verslaving op latere leeftijd. Jongeren die drinken, vrijen vaker onveilig, met SOA's tot gevolg.
1 promille is 1 duizendste deel; het woord betekent “per duizend”. Een promille wordt genoteerd als ‰, dus naar analogie met procent (%) met 3 “nullen” in plaats van 2. Hierbij geldt: 1‰ = 0,1%.
Alcohol met een rietje drinken zorgt er inderdaad voor dat je iets sneller dronken wordt. Niet omdat je meer alcohol binnenkrijgt, maar omdat de alcohol sneller in je bloed terechtkomt. Wanneer je een glas alcohol drinkt, stroomt de drank voornamelijk over je tong.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.