Emmentaler is stevig en soepel en heeft een relatief milde smaak, terwijl Gruyère een meer smeltende en minder brokkelige textuur heeft, met een meer uitgesproken smaak. Hoewel geraspte kaas in de volksmond gewoonlijk Gruyère wordt genoemd, is het vaak eigenlijk Emmentaler, die zachter en veelzijdiger is.
Wilt Emmentaler kaas vervangen? Dan is het beste om een andere Zwitserse kaas te nemen met hetzelfde smaakprofiel. Le Gruyère is een goed alternatief. Deze kaas is ook zoet, met een zoute bijsmaak.
De smaak is aan het begin het best te omschrijven als vol met fruitige nuances. Maar naarmate u de kaas in de mond hebt, verandert de smaak naar noot achtig. Aan het einde wordt de kaas weer zacht en romig. In de wereld van de kaaskenner staat gruyère zeker in de top 5 van kwaliteitskazen.
Gruyere, emmentaler bestellen | Albert Heijn.
De Gruyère AOP is een van de bekendste kazen die wereldwijd wordt gewaardeerd om zijn ongeëvenaarde verfijnde smaak. Deze populaire harde kaas wordt al eeuwen volgens het traditionele recept in dorpskaaskaasmakerijen geproduceerd in de omgeving van het stadje Gruyères in het westen van Zwitserland.
Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken. In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant.
Zwitserse Gruyere
De originele Gruyère is een van de bekendste kazen ter wereld. Kenmerkend zijn het heerlijk romige mondgevoel en de unieke, kruidig pikante smaak. Een perfecte smeltkaas voor bijvoorbeeld een fondue of op een tos... ti, maar ook zeer geschikt als dessertkaas.
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
Emmentaler, Maasdammer, Leerdammers en Tynjetaler hebben veel zuursel en dus veel gaten, Goudse kaas heeft minder zuursel en is dus minder luchtig. Het propionzuur zorgt daarnaast voor een iets scherpe, zoete smaak. Dat maakt dat de kazen met grotere gaten dus ook pittiger zijn dan die met kleine gaten.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
De Keuringsdienst van Waarde kwam erachter dat de zakjes Parrano in de supermarkt vol zitten met neppe parmigiano reggiano. De kaassnippers worden gemaakt van Nederlandse kaas met toevoegingen om de Italiaanse smaak te creëren.
Natuurlijk is een laagje kaas op je ovenschotel dé manier om een heerlijk goudgeel korstje te krijgen. Het beste resultaat krijg je met een goede smeltkaas zoals Emmentaler, Gruyère of Parmezaan, of een mix van de drie. Gebruik mozzarella voor een zacht resultaat of een pittige cheddar voor wat meer smaak.
Jonge, zachte, vette, vochtige kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5, zoals jonge Goudse of cheddar, smelten dus het beste.
Er zijn 3 soorten Gruyeres: de jonge Gruyere is tussen de 4 en 5 maanden gerijpt, de belegen Gruyere is tussen de 5 en 14 maanden gerijpt en oude Gruyere is er vanaf 36 maanden of meer. Deze kaas heeft een volle, romige, pikante smaak en wordt vervaardigd van volle, ongepasteuriseerde melk.
Is dat ongezond? Antwoord: Om harde kazen zoals Goudse zit een plastic laagje waar vaak een schimmelwerend middel, meestal natamycine (E235) in zit. Dit plastic kan beter niet opgegeten worden, de korst eronder kan wel zonder problemen worden gegeten.
Om het keurmerk te krijgen moet de kaas aan de volgende eisen voldoen: De boer maakt de kaas met de hand op de boerderij. De kaas is gemaakt van Nederlandse verse, rauwe melk van eigen koeien. De rijping van de kaas gaat op een natuurlijke manier.
De Zwitserse Gruyère (AOC) is een rauwmelkse kaas met een stevige structuur. De kaas heeft, afhankelijk van leeftijd, een lichtpittige smaak met een fruitig aroma.
Emmentaler is een kaas met grote onregelmatige gaten. Een emmentalerkaas weegt tussen 80 en 100 kilo. De kaas is stevig en soepel en heeft een zachtere smaak dan gruyère. De Franse gruyère heeft kleine gaatjes die gaan van de grootte van een erwt tot die van een kers.
De Italiaanse harde kaas mag enkel de titel “Parmezaans” dragen als hij volgens het traditionele recept wordt bereid. Nog andere niet-vegetarische kazen: Grana Padano, Manchego, Gruyère, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Camembert, Roquefort …
Van origine is Emmentaler natuurlijk een specialiteit uit het bergachtige kanton Bern in Zwitserland. Hierdoor geïnspir... eerd werd ook in het Zuiden van Duitsland en in het Oosten van Frankrijk begonnen om deze karakteristieke gatenkaas te maken.
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.