Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft.
De EPC schaal
Hoe lager het cijfer, hoe energiezuiniger jouw woning. Een EPC score bedraagt gemiddeld 350. Een nieuwbouw mag nu maximaal 180 als EPC score hebben. Het label varieert van A+ (heel energiezuinig en donkergroen) tot F (energieverslindend en donkerrood).
De EPC-labelpremie is er enkel voor een woning of wooneenheid met een ondermaatse energieprestatie. Die wordt aangetoond met een energieprestatiecertificaat (EPC), dat niet ouder mag zijn dan van 2019. de wooneenheid (appartement) heeft EPC-label D, E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal label B halen.
Wie een woning bezit met een label E of F, en die binnen een periode van 5 jaar grondig renoveert tot een label A, B of C, zal vanaf 2021 een EPC-labelpremie kunnen aanvragen. Deze premie kan oplopen tot 5000 euro voor wie renoveert tot label A, 3750 en 2500 euro voor renovaties tot respectievelijk label B en C.
Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft. Een kengetal van 180 of lager kan je anno 2015 dus als goed beschouwen.
Zonnepanelen hebben een gunstige invloed op een EPC, in ons geval hebben de 32 zonnepanelen voor een verlaging van het EPC van 26 kWh /m2jaar gezorgd of per 1,54 m2 zonnepaneel is het EPC met 1 kWh /m2jaar gezakt.
Het is een getal dat aangeeft hoeveel je energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager de EPC score, hoe minder energie er nodig is om je woning te verwarmen en dus hoe lager je energiefactuur.
De EPC-waarde of het energieprestatiecertificaat is een waarde die de energiezuinigheid van een woning aangeeft en wordt bepaald in kWh/m²jaar. Hoe hoger de waarde, hoe minder energiezuinig de woning. Hoe lager de waarde, hoe lager je maandelijkse energiefactuur én hoe lager de EPC-score.
Dak isoleren
Warmte stijgt en wanneer uw dak niet of slecht geïsoleerd is, gaat ook via die weg heel wat warmte verloren. De EPC waarde van uw woning zal dan ook gevoelig hoger liggen wanneer er geen of slechte dakisolatie aanwezig is.
Renoveren wordt verplicht in Vlaanderen vanaf 2023
Concreet gaat het om elke woning met EPC-waarde E of F, die moeten teruggebracht worden naar minstens niveau D (tussen 300-400 KW/jaar). Om de EPC-waarde van je woning te kennen moet je op zoek gaan naar het EPC-certificaat van je woning.
Is uw woning maximaal 10 jaar oud en hebt u een 'EPC Bouw' dat nog geldig is, dan moet dat EPC Bouw gebruikt worden bij verkoop of verhuur. Hebt u geen geldig 'EPC Bouw'? Dan moet u een 'EPC voor een bestaande woning' laten maken.
Heeft een warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 4, dan zal het bij een buitentemperatuur van 7°C de inkomende energie verviervoudigen. Een warmtepomp haalt die extra energie uit de natuur en is dus erg milieuvriendelijk. Het installeren van een warmtepomp zal bijgevolg een lager E-peil en een betere EPC score opleveren.
Afhankelijk van het type warmtepomp is er een daling van 5-20 E-peil punten mogelijk.
De epc score wordt weergegeven via een getal. Hoe lager de epc waarde, hoe energiezuiniger de woning. De score wordt ook getoond op een kleurenbalk. Deze loopt van groen (energiezuinig) naar rood (slechte energiekwaliteit).
In 2021 mag het E-peil van nieuwbouw maximaal E30 zijn, en bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) maximaal E70 (in 2022 maximaal E60). Dat betekent dat iedereen vanaf 2021 bijna-energieneutraal (BEN) moet bouwen.
Met de online tool 'Test-uw-EPC' kunt u snel inschatten wat het EPC-label van uw woning is of uw EPC-label vergelijken met andere woningen. EPC is de afkorting van 'Energieprestatiecertificaat'. Op zo'n EPC staat onder meer hoe energiezuinig uw woning of appartement is.
Energieprestatiecoëfficiënt (EPC)
Hoe lager de EPC hoe minder energie u verbruikt. De EPC wordt om de paar jaar strenger. Sinds 2015 is het maximum 0,4. Als uit een berekening blijkt dat de EPC hoger zou zijn, dan geeft de gemeente geen bouwvergunning (omgevingsvergunning) af.
Een E-peil is niet hetzelfde als de enerigiescore op het energieprestatiecertificaat (EPC). Het E-peil voor nieuwbouw is een dimensieloos getal dat begint met de letter E. De energieprestatiescore (berekende energieverbruik) op het EPC wordt uitgedrukt in kWh/m2 (kilowattuur per vierkante meter).
Er is geen regelgeving die bepaalt wie het EPC betaalt. Het is aan de partijen (huurder/ verhuurder) onderling om hierover afspraken te maken.
Als je een woning, appartement of studio wil verkopen of verhuren, moet je over een EPC beschikken. Sinds januari 2019 is het EPC vernieuwd. Als je nog een geldig EPC van voor 1 januari 2019 hebt, ben je niet verplicht om een nieuw EPC te laten opmaken voor verkoop of verhuur.
Een thermostaat, thermostatische kranen en een regelaar voor je verwarmingsketel om de warmte in je woning te regelen, helpen om je EPC-score te verbeteren. Hoe vollediger deze thermostaat, hoe beter je EPC-score zal zijn. De besparingen op je verwarmingskosten kunnen zelfs oplopen tot 10-15%.
Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl hoog rendement zonnepanelen een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Hiermee kan je ongeveer 14 E-peil punten winnen.
3. Isolatie buitenmuren. Een goede isolatie van je buitenmuren kan de EPC-waarde van je woning tot 30% doen dalen! De isolatie van buitenmuren is ingrijpender voor de EPC-score dan nieuwe ramen of deuren, maar vergt uitgebreidere renovatiewerken.
Wat zijn het label en de energiescore? Op de EPC's die vanaf 2019 worden opgemaakt staat een label, van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend). Naast het label toont het EPC ook de berekende energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar).