Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Welke apps verbruiken meeste energie op een iPhone? Ga naar de 'Instellingen' app.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet. Toch kun je ook deze batterijen niet eindeloos opladen.
De grootste boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Twitter, Google Maps, Instagram en Skype. Maar hoe deze apps de batterijduur van jouw eigen smartphone beïnvloeden hangt af van een aantal verschillende factoren. Al deze apps blijven je volgen, ook al gebruik je deze apps niet actief.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Jaren geleden werd namelijk gezegd dat je je telefoon regelmatig helemaal moet opladen én ontladen. Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden.
Risico op brand. Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Volgens een technische expert zou je minstens twee keer per maand je telefoon opnieuw moeten opstarten. “En als de tijd het toelaat, is één keer per week ook goed. Maar meer dan dat is totaal onnodig. Het herstarten van de telefoon stopt gewoon alle applicaties die mogelijk op de achtergrond draaien.
AccuBattery is een uitgebreide app om de capaciteit van de batterij van uw smartphone mee te meten en in de gaten te houden en bovendien verlengt u met de app de levensduur van de batterij. AccuBattery is gratis te gebruiken, maar heeft nog een pro-versie met meer opties. De app is beschikbaar voor Android.
Niet te warm.
Want dan loop je het risico dat de capaciteit van de batterij permanent wordt aangetast. Dat betekent dat je device na het opladen minder lang blijft werken dan de specificaties aangeven. De gevolgen zijn mogelijk nog groter als je je device bij hoge temperaturen oplaadt.
Apple belooft dat een iPhone-accu na 500 laadcycli nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit heeft. Omdat je niet elke dag de iPhone-batterij volledig zult laten leeglopen en weer opladen, zul je na ongeveer twee jaar intensief gebruik de eerste slijtage gaan merken.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%.
Luie batterijen
Dit effect treedt op wanneer een accu (of oplaadbare batterij) wordt opgeladen wanneer deze nog niet helemaal leeg is. Als resultaat daarvan laadt de batterij zich de volgende keer niet helemaal op, waardoor deze een groot deel van zijn capaciteit (en dus bruikbaarheid) verliest.
Het is dan ook onmogelijk om je accu boven de 100 procent capaciteit te krijgen. Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Met Wireless PowerShare kan je je apparaat opladen met behulp van een ander apparaat met Qi-ondersteuning, zonder dat je een oplader nodig hebt. Je kan ook twee apparaten tegelijk opladen met slechts één lader.
Ook schakelen naar wifi heeft zin, want browsen via 4g kost inderdaad meer stroom. Dat scheelt wel per telefoon en in onze beperkte testgroep leek vooral een ingebouwd Qualcomm-modem een verschil te maken in het stroomverbruik.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf AVG waarover Cnet bericht.
Tips voor het opladen van de batterij van je smartphone
Het correct opladen van een smartphone is de beste manier om de levensduur van de batterij direct te verlengen. Hoewel je moet beginnen met goede gewoontes vanaf de eerste lading, kunnen gebruikte batterijen er nog steeds van profiteren.