Net zoals elk land kan er wel iets vervelends gebeuren maar over het algemeen staat Spanje bekend als een veilig land, iets wat veel bezoekers van het land ook ervaren. Zoals in elk land zijn er wel een aantal essentiële veiligheidsmaatregelen: Vermijd verlaten of slecht verlichte plaatsen, alsook kansspelen op straat.
Het leven in Spanje is over het algemeen ongeveer 30% goedkoper dan in Nederland. (Bron: Numbeo). Je zult merken dat alle kosten voor levensonderhoud, zoals huur, boodschappen en de horeca, minder kosten dan in Nederland. Houd er wel rekening mee dat ook het gemiddelde inkomen in Spanje lager is.
Voordat je naar Spanje gaat emigreren, moet je je bij de gemeente in Nederland uitschrijven. Het bewijs van uitschrijving heb je nodig om je vervolgens in Spanje weer in te schrijven. Ook is dit document noodzakelijk voor bijvoorbeeld de Belastingdienst en je zorgverzekering.
Ook zijn de prijzen in de supermarkten vaak hoger doordat er veel toeristen zijn. Kosten levensonderhoud per maand 2-persoons huishouden: Huur – 500 Euro per maand (vanaf) Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) – 100 Euro (zonder zwembad en verwarming)
Onverwachte belasting. Als je in Spanje een huis koopt van iemand die niet in Spanje woont, ben jij verantwoordelijk voor de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen. Het kan je een aardige bom duiten kosten als je dat niet weet.
De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont. Als je medische zorg nodig hebt ga je naar een gezondheidscentrum, een Centro de Salud. Hier werken meestal verschillende huisartsen en verpleegkundigen. Je wordt er geholpen door de huisarts die op dat moment beschikbaar is.
Aan de Costa Blanca (van Alicante tot Carthagena en Murcia) zijn woningen goedkoper en kan je een nieuwbouwwoning bouwen voor minder dan 300.000 euro. Aan de Costa del Sol (Marbella) loopt het al snel op tot 420.000 euro en meer.
De 183-dagenregeling wil zeggen dat als iemand langer dan 183 dagen (6 maanden) in Spanje verblijft men als een resident (residente extranjero) of ingezetene wordt gezien.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
Als we kijken naar de 17 verschillende autonome regio's in Spanje valt op dat de meeste ingeschreven Nederlanders te vinden zijn in de Valencia regio (Comunidad Valenciana) gevolgd door Andalusië, Catalonië, de Canarische Eilanden en de Madrid regio (Comunidad de Madrid).
Na dit lekkere feestmaal gaan de Spanjaarden met gevulde buiken de laatste uren van de werkdag tegemoet. In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenos Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
In Spanje is het prijspeil – zeker ten opzichte van het noorden van Europa – nog steeds heel prettig. Je koopt hier nog steeds heel veel meer huis voor je geld en dat op een plek waar de zon heel vaak schijnt!
De gemiddelde huurprijs in Spanje bedraagt 674 euro per maand en er zijn plannen om een huursubsidie van 250 euro per maand voor jongeren (el bono joven) in te voeren.
Het is goed om te bedenken dat de kosten van levensonderhoud in Spanje een stuk lager zijn dan in Nederland en Belgie. De prijs van de wekelijkse boodschappen, maaltijd in een restaurant voor twee of een dagje uit is in onder de zon een stuk goedkoper dan thuis!
De jaarlijkse vaste lasten als u als resident een koophuis heeft in Spanje: Onroerend Zaak Belasting (IBI) Impuesto sobre bienes inmeubles. U betaalt tussen de 0,4% en 0,9% onroerend goed belasting. De percentages variëren per gemeente.
Als je een woning in Spanje wil kopen, moet je beschikken over een identiteitskaart. Je hebt de gegevens op je pasport nodig om de gegevens op je andere documenten mee te verifiëren en om documenten aan te vragen bij de Spaanse overheid.
Een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo'n 1.500 tot 2.000 euro per maand uit. Op basis van bovenstaande, is het leven in Spanje circa 30% goedkoper dan in Nederland, dan betekent dit dat je tussen de 450 en 600 euro goedkoper uit bent in Spanje dan in Nederland.
Er is veel vraag naar nieuwbouwprojecten, maar het grote verschil met Spanje is dat Portugal strenge regels hanteert. Hierdoor zijn niet alle kustlijnen volgebouwd en blijft er veel natuurschoon behouden. Mensen die kiezen voor een tweede huis in Portugal, waarderen dan ook de rust en ruimte die ze in dit land ervaren.
Alles over particuliere zorgverzekeringen in Spanje. U heeft al een verzekering vanaf 29 euro per maand! Nu tijdelijk zelfs ziektenkostenverzekeringen tot en met 45% korting. Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan bij Barbara en haar team.
Net zoals in andere landen moet je ook in Spanje wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting (impuesto de circulación of Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica) betalen.