Algemeen. De strontvlieg leeft niet van mest maar van nectar, en af en toe wordt ook een ander insect gegrepen, meestal andere vliegen.Deze worden met de zuigsnuit leeggezogen. De vlieg komt vrijwel overal in Europa voor, en ook in Noord-Amerika en Azië.
Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag. Uit de eitjes komen maden.
De larven leven niet van de mest zelf, maar wel van de larven van andere, van mest levende, insecten, De maden worden circa 1 cm lang en verpoppen naast of onder de mest in de grond, om na drie dagen uit te komen. Vanaf dat moment leven ze ongeveer twee tot drie maanden als volwassen vlieg (imago).
De meeste mensen lopen met een grote boog om een drol heen. Maar strontvliegen vinden het smerige bruine goedje juist geweldig. Ze vinden de geur van poep zo lekker, dat ze er al zijn voordat de drol de grond raakt.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
Zet een bakje met water en kruidnagels neer. Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie.
Dicht kieren en gaten in de buitenmuur, zodat klustervliegen niet naar binnen kunnen komen. Gebruik de stofzuiger om de klustervliegen op te zuigen die in hun winterslaap zitten, maar let op gooi de zak direct weg. Zet een vliegenlamp in de kamer waar de vliegen zitten en ruim de dode vliegen altijd op.
Algemeen. De strontvlieg leeft niet van mest maar van nectar, en af en toe wordt ook een ander insect gegrepen, meestal andere vliegen. Deze worden met de zuigsnuit leeggezogen.
Voor een vlieg is er weinig lekkerder dan uitwerpselen, rottend eten en karkassen. Dat, en wat alles jij op je eettafel zet. Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Overdag zijn ze veel op zoek naar eten en 's avonds zoeken ze net als wij een plekje om bij te tanken. Maar of ze net als wij zo'n acht uur slapen betwijfel ik.” Hoewel vliegen dus tegen de avond gaan slapen, maakt het ze weinig uit of het om een lichte of donkere plek in het huis gaat.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Vliegen leggen de eitjes bij voorkeur op plekken waar voldoende voeding en vocht aanwezig is. Het vrouwtje legt gemiddeld 150 kleine witte eitjes, samen een kluitje van 1 mm lang. De eitjes worden bij voorkeur gelegd in mest of vochtige of rottende substanties.
Overlast door vliegen in huis komt regelmatig voor, zeker gedurende de warmere maanden van het jaar. Een paar vliegen is natuurlijk geen probleem, maar wanneer u een vliegenplaag in huis heeft, wordt het al snel een ander verhaal. Vliegenoverlast in huis is smerig, maar kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid.
Maden kunnen erom veel eten en ook zeer snel groeien. Van eitje tot vlieg duurt slechts twee weken. Maden verspreiden een vieze lucht. Alleen daarom al is het beter om maden uit de vuilnisbak te bestrijden.
Grote maden zijn larven van de Noordelijke bromvlieg en worden vaak in Frankrijk gekweekt. Deze maden verpoppen erg langzaam en zijn daarom erg geschikt voor recreatievissers. Gekoeld bewaard zijn ze vaak wel twee weken tot drie weken houdbaar.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
De overlast van spinnen bestaat niet alleen uit rag en nesten maar ook uit uitwerpselen. De uitwerpselen van de spin bevatten zuren, die te herkennen zijn aan “zwarte pitjes” op de kozijnen. De zuren tasten houtwerk maar ook aluminium- en kunststof kozijnen aan.
Dat doen ze om zich schoon te poetsen want vliegen die zien de wereld niet alleen met hun ogen maar ook met hun pootjes, mmm. Op deze pootjes zitten piepkleine haartjes en dat zijn hun zintuigen en hier ruikt, proeft en ziet de vlieg mee. Het is dus eigenlijk een soort vingertopje neus, tong en ogen in één.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
"Dat de vlieg dan toch vrijwel altijd een mensenhand of vliegenmepper weet te ontwijken, heeft zij vooral te danken aan die gigantische ogen." Elk oog van de vlieg is samengesteld uit liefst 4.000 kleine oogjes. "Nochtans moeten die vliegenogen op sommige punten onderdoen voor mensenogen.
In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt. Gemiddeld leven vliegen tussen de 14 en 24 dagen.
Klustervliegen zien eruit als de gewone vliegen die je in je woonkamer tegenkomt, al zijn ze vaak nog wat dikker, groter en meer behaard. Ze clusteren samen in grote zwermen van honderden tot zelfs duizenden. Dat doen ze om te overwinteren. Ze geven de voorkeur aan warme (en vaak dus hoge) gebouwen.
Leefwijze. In het najaar verenigen de klustervliegen zich in zwermen en gaan zij op zoek naar een overwinteringsplaats, bijvoorbeeld in holle bomen of in spouwmuren. Soms zoeken ze de holle ruimten van huizen, woonflats en kantoorpanden. Hoge gebouwen, maar ook zolders van woningen hebben hun voorkeur.