Typische voorbeelden van aparaten op een fase wisselspanning zijn een stofzuiger, een haardroger en de pomp van een koelkast. Een andere soort van wisselspanning is krachtstroom (400 V). Krachtstroom is een driefasenspanning (3x een fasedraad in plaats van 1).
Een wisselspanning kan onder andere worden opgewekt door een magneetveld in een spoel te bewegen. Dit wordt toegepast bij dynamo's, generatoren, windturbines en microfoons.
- Veel elektrische apparaten werken op gelijkstroom; denk aan keukenapparatuur, led-verlichting, computers, tv's, audio/video-apparatuur; vrijwel alle elektrische apparaten gebruiken intern gelijkstroom.
In het Engels wordt voor wisselstroom de term alternating current gebruikt, afgekort tot AC. Op veel elektrische apparaten voor aansluiting op het elektriciteitsnet staat deze aanduiding op het typeplaatje aangegeven. Wisselstroom werd voor het eerst onderzocht door Nikola Tesla.
DC-spanning is constant en kent geen piek- of effectieve waarden. Daarom geldt een wisselspanning van 50 Volt als veilig, terwijl bij gelijkspanning de grens ligt op 120 volt. Dat geldt voor droge situaties. Bij natte huid is de veilig spanning de helft lager, dus respectievelijk 25 en 60 volt.
Wisselstroom is bij een relatief lage spanning gevaarlijker dan gelijkstroom maar bij een voldoende hoge spanning is het niet mogelijk om DC los te laten.
Wisselstroom of gelijkstroom ventilatiebox
Een gelijkstroom motor zoals in moderne Itho Ecofan afzuigunits verbruikt tot maar liefst 83% minder stroom ten opzichte van oudere modellen met een wisselstroom motor.
Wisselspanning komt thuis uit het stopcontact en op deze spanning werken de meeste elektrische apparaten die wij kennen. In Europa is dit 230 V/50 Hz, in Amerika 120 V of 240 V/60 Hz.
De elektriciteit die bij jou thuis uit het stopcontact komt is onderdeel van een grote schakeling in je huis. De spanning waarop deze schakeling werkt (de netspanning) is in Nederlands 230 V wisselspanning.
AC en DC zijn de afkortingen van wisselstroom (AC, alternating current) en gelijkstroom (DC, direct current). Het verschil is dat bij wisselstroom de spanning continu wisselt tussen positief en negatief.Bij gelijkstroom is de spanning continu gelijk.
Uiteindelijk won de wisselspanning, omdat een wisselspanning makkelijker in een andere spanning om te zetten is en er minder verliezen bij transport optreden. Zo werd wisselspanning de basis voor de elektriciteitsdistributie.
De batterij van je auto werkt op gelijkstroom. Het elektriciteitsnet, daarentegen, werkt dus op wisselstroom. Dit betekent dat de stroom uit je stopcontact niet hetzelfde is als de stroom die je nodig hebt voor je auto.
De meeste elektrische apparaten en installaties werken op basis van gelijkspanning - maar stopcontacten werken dus op basis van wisselspanning.
Uit de stopcontacten in je huis komt dus wisselstroom. Die keuze is ooit gemaakt omdat bij het transport van wisselstroom minder elektriciteit verloren gaat. Wel zijn er momenteel technieken in ontwikkeling die direct gebruik van de gelijkstroom uit zonne-energie mogelijk maakt.
Netspanning is wisselspanning van minder dan 1000 volt die via het elektriciteitsnet aan de kleinverbruikers wordt geleverd. Gewoonlijk wordt met netspanning de elektriciteit die thuis uit het stopcontact komt bedoeld, met een spanning van circa 220 tot 240 volt.
Op gelijkspanning (DC) kan je wel ook een 12V AC lamp aansluiten, AC is wisselstroom. Kijk voor de zekerheid op de trafo of deze wel een gelijkspanning (DC) geeft bij aansluiting van LED lampen.
Gelijkspanning in huis
De meeste onderdelen in die apparaten, zoals ledlampen, motortjes, beeldschermen en computerelektronica, werken op gelijkstroom. Daarom zit in die apparaten een transformator, die de 230 volt wisselspanning van het net omzet naar een gelijkspanning van bijvoorbeeld 10 of 20 volt.
Sinds het ontstaan van ons stroomnet is wisselspanning of alternating current (AC) de standaard. Zonnepanelen, windturbines en elektrische auto's werken echter allemaal op gelijkstroom. Daardoor groeit de rol van deze direct current.
Wisselstroom - of wisselspanning - is een elektrische stroom met een periodiek wisselende richting. Het wordt aangeduid met AC, de afkorting van Alternating Current. Hierbij verplaatst de stroom (energie) zich van plus naar min én van min naar plus (anders dan bij DC; daar is sprake van een gelijkstroom).
Er zijn twee soorten 'brandstoffen' die in elektrische auto's kunnen worden gebruikt. Ze worden wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC) genoemd. Het vermogen afkomstig van het elektriciteitsnet is altijd AC. Accu's, zoals die in je EV, kunnen echter alleen stroom opslaan als DC.
Maar zodra je het vastpakt zakt de spanning in tot hooguit 100 volt, gelukkig bij een lage stroom. Bij 120 Volt is het denkbaar dat er een stroom van enkele tientallen milliamperes door je hartstreek gaat lopen, genoeg om je hartritme ernstig te verstoren en daarmee potentieel dodelijk.
Wisselstroom wordt ook wel met de afkorting AC (Alternating Current) aangeduid, gelijkstroom met DC (Direct Current). De energie die in accu's is opgeslagen is dus DC. De energie uit stopcontacten is AC.
Hier zijn slechts een paar belangrijke voordelen van DC genoemd: Verbeterde efficiëntie van transport van elektriciteit: een DC-netwerk levert stroom aan DC-consumenten, of het nu een huishouding of commerciële onderneming is, het gebruik van DC-apparaten vereist geen omvorming of conversie.
Gelijkstroom biedt aanzienlijke voordelen op verschillende spanningsniveaus: Zo zorgt de technologie op hoogspanningsniveau dat de transmissie van energie op lange afstanden rendementsverbetering en kostenbesparing oplevert.
Algemeen wordt er aangehouden dat 60 volt gelijkspanning en 48 volt wisselspanning (50 Hz) de maximale veilige spanning is. Maar een stroom van 6 mA door je hart is dodelijk.