Dorade heeft een stevige, volle smaak. Hij lijkt wel een beetje op de zeebaars. Dorade is een witvis met vleessmaak en relatief weinig vet. De vis is goed te grillen, te bakken en te stoven.
Smaak van de Dorade
De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.
De wilde dorade komt uit Frankrijk. Het is een mediterrane vis die eerst alleen veel zuidelijker voorkwam, maar nu steeds dichterbij komt. De huid hoeft er niet af wat veel mensen wel denken, sterker nog u kunt hem krokant bakken. Dat is verrukkelijk volgens Antoine!
De vis kan zowel met graat als gefileerd bereid worden; het visvlees laat na de bereiding makkelijk van de graat los. Uiteraard is de dorade gezond voedsel; het is een halfvette vis, bomvol vitaminen, mineralen en omega 3 vetzuren. Een alternatief voor dorade is zeebaars.
De dorade (Sparus aurata), ook bekend als Dorade Royale en goudbrasem, is lid van de Sparidae (zeebrasemachtige). Deze roofvis met één rugvin en één aarsvin, in de oudheid Orata genoemd en zo nog steeds in Italië (terwijl het in Spanje 'Dorade' is), leeft van nature in rotsachtige kustwateren.
Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vis en macrofauna. De smaak van de Dorade is vrij vol en hij is iets vettig. Hij lijkt wel een beetje op de Zeebaars. In Zuid Europa is het een populaire vis en wordt daar veel gegeten.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
500 gram (1 à 2 pers.) De vis weegt ca. 350 gram (1 pers.) Het vlees van de gekweekte dorade is vetter dan van de dorade rose.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Het verschil is vooral te kenmerken aan de vorm van de vis, zeebaars is smaller en langwerpiger vergeleken de dorade. De vis is goed te grillen, bakken en stoven. De dorade heeft een stevige, volle smaak. De dorade word veel gegeten door Antillianen en noord-afrikanen.
De dorade heeft geen kleine graatjes en dat maakt het eten ervan wel makkelijker. Tips om verse vis te kopen: – Uiterlijk van de vis bekijken: verse vis heeft een glazende huid. De ogen zijn helder en bol.
Dorade (100 g) bevat 85 calorieën.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Dorade wordt op grote schaal gekweekt in de Middellandse zee, vooral in Spanje, Griekenland, Italië en Turkije. De vissen komen daar ook van nature voor.
Zeewolf, filet
De zeewolf heeft, behalve dat ze zeer smakelijk is, geen graten. Dus geen gefileer of gepeuter maar gewoon eten. De zeewolf is een stevige vis met een grote kop en zeer sterke kaken.
Dorade invriezen is net als bij de meeste andere soorten vis, goed mogelijk. Daarbij maakt het verder ook niet uit of je gebakken dorade wilt invriezen, of verse vis uit de viswinkel. Wel moet je bij ingevroren vis van de supermarkt goed opletten dat de vis nog bevroren weer in de vriezer gaat, en niet half ontdooit.
Verse Dorade kopen kan nu bij uw onlinevismarkt. Deze vis wordt duurzaam gevangen en heeft hiermee een milieuvriendelijk afkomst. Dorade wordt gekweekt in Griekenland en direct naar de afslag gebracht. De vis wordt na vangst direct in vacuümpapier verpakt en gekoeld naar u verzonden.
Verschillende soorten dorade
Deze verschillende namen voor dorade komen voort uit de verschillende soorten vis die onder de noemer van 'dorade' verkocht worden. Dit zijn onder andere zeebrasem, grijze dorade, goudbrasem, dorade grise, dorade rose, dorade royale en zeekarper.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
We noemen vis 'vet' als het meer dan 5% vet bevat. Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is.
Deze roofvis met één rugvin en één aarsvin, in de oudheid en ook nog steeds in Italië Orata genoemd, terwijl het in Spanje 'Dorade' is, leeft van nature in rotsachtige kustwateren. De volwassen vis bereikt gewoonlijk een lengte van ongeveer 35 cm, maar kan tot 70 cm worden en tot ongeveer 2,5 kg wegen.
Doradefilet bevat per 100 gram: 106 kcal, 18 gram eiwitten en slechts 4 gram onverzadigd vet.