Bij de meeste mensen is de pijn na 1 tot 3 weken zo ver afgenomen dat zij de dagelijkse activiteiten weer kunnen doen. Sommige patiënten houden nog een paar weken lichte pijnklachten. 1 op de 10 mensen heeft na 3 maanden nog milde pijn. Als iemand langer dan 3 maanden pijn heeft, is er sprake van chronische pijn.
Voor volwassenen is de hersteltijd één tot twee weken. Dit hangt af van de operatiemethode. Na die tijd kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer oppakken en weer rustig beginnen met eventuele sporten.
Zwelling in de lies
Omdat het kunststof matje wat vocht door laat kan zich in de holte in de buikwand, die was ontstaan door de liesbreuk, wat wondvocht ophopen. De zwelling ver- dwijnt vanzelf, meestal binnen zes weken.
Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. U kunt geopereerd worden, maar dat is alleen nodig als u klachten heeft. Dan is de kans klein dat de liesbreuk ineens bekneld raakt. Een operatie is niet meteen nodig.
Komt door narcose zeggen ze, kan weken of maanden duren. Geef jezelf de tijd en neem die eerste 6 weken echt de tijd om veel te rusten heel erg gezond te eten. Eventueel een vitamine en mineraal kuur erbij.
Een liesbreuk gaat vaak samen met pijn in de lies en/of het scrotum (balzak). Met als gevolg een negatief effect op het seksleven. Na een kijkoperatie van de liesbreuk is het grootste deel van de patiënten van hun klachten af. Dat zorgt voor betere prestaties tussen de lakens.
Ga in de eerste week niet te zwaar tillen en zorg dat u niet overdreven hoeft te persen op de wc. Als u geen pijn meer heeft, kunt u meestal na een week uw dagelijkse activiteiten weer gaan doen. U kunt weer werken, fietsen en sporten. Wat u kunt doen, mag u doen.
Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten.
Het is normaal dat de wond nog enige tijd gevoelig of pijnlijk blijft. Sporten wordt afgeraden zeker totdat de wond volledig genezen is. Meestal duurt dit 2 - 3 weken. Bij grote ingrepen kan het verstandig zijn hier langer mee te wachten, bespreek dit met uw behandelend arts.
Ja, een liesbreuk kan terugkomen, want het blijft een zwakke plek. Meestal kunt u vaker aan 1 kant geopereerd worden. Dit hangt ook af van de operatietechniek die bij eerdere operaties is gebruikt. Hoe vaker u wordt geopereerd, hoe lastiger de operatie wordt.
Bij een liesbreuk kunt u last hebben van pijn in de lies. Vooral als u zich inspant. Dit kan een zeurderige, branderige of stekende pijn zijn. Soms heeft u helemaal geen klachten.
Symptomen - bij liesklachten voel je pijn aan de binnenzijde van het bovenbeen, in de liesregio. De pijn straalt vaak uit langs de binnenzijde van het bovenbeen. Soms zelfs naar de onderbuik of genitaliën. Als je drukt op de adductoren of hun aanhechting voel je dat de pijn toeneemt.
Bij pijn in de lies die blijft duren of waarbij je zelf geen duidelijke oorzaak ziet, zoals een sportletsel, contacteer je best je huisarts.
U moet de eerste 7-10 dagen rustig aan doen om de wond te laten genezen. Na de TREPP- en TEP-methode mag u wel tillen, maar niet herhaaldelijk zwaar tillen, zoals een pianoverhuizer. Vanaf 4 weken na de operatie mag u weer normaal tillen. Na de Lichtenstein-methode mag u de eerste 4 weken niet meer dan 10 kg tillen.
De kunststof matjes die gebruikt worden bij een liesbreukoperatie kunnen blijvende pijn veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek in Máxima MC door Willem Zwaans, chirurg in opleiding.
De eerste twee à drie weken mag u niet fietsen en niet zwaar tillen. Het is belangrijk dat u na de operatie gewoon blijft bewegen, (niet in bed gaan liggen) en de eerste week na de operatie het wondgebied ontziet. Dit doet u door niet zwaar te tillen en te persen.
De zwelling is meestal het grootst binnen 24 uur na de operatie. Daarna wordt uw gezicht en soms uw hals en borst blauw en geel, zoals na een bloeduitstorting. Na een week is de zwelling vrijwel verdwenen. Het kan zijn dat u enkele weken tot maanden na de operatie nog een kleine zwelling heeft.
Ongeveer 6,75% van alle mannen krijgt ooit te maken met een dubbele liesbreuk. Een dubbele liesbreuk kan om verschillende redenen tot stand komen. Allereerst kan het zijn dat de verzwakking van uw buikwand een aangeboren kenmerk is.
Wat zijn de risico's van een liesbreukoperatie? Een liesbreukoperatie is nooit zonder risico. Sommige klachten na de liesbreukoperatie zijn heel normaal, zoals een blauwe plek en pijn in het wondgebied. Deze klachten gaan vanzelf over.
Kenmerkende pijnklachten zijn in dat geval: uitstralende-, branderige-, prikkende-, elektrisch schokkende- of stekende pijnen, een doof gevoel of juist extreme pijn bij een lichte aanraking en pijn in de nacht. Zenuwpijn is moeilijk te behandelen en reageert niet op de “gewone” pijnmedicatie zoals hierboven benoemd.
Meestal gebruikt de chirurg/orthopeed oplosbare hechtingen om de wond te sluiten. Deze verdwijnen vanzelf. Sommige hechtingen lossen pas na ongeveer drie weken op. Als de uitwendige uiteinden van de hechtingen gaan irriteren, kunt u deze na 14 dagen met een schone schaar net boven de huid afknippen.
De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.
De meeste patiënten krijgen na de operatie op vaste tijden pijnstillers voorgeschreven. Meestal een combinatie van paracetamol en de ontstekingsremmer etoricoxib. Het is belangrijk dat u deze inneemt, ook als u geen pijn heeft. Soms wordt ook gabapentine toegevoegd om evt.
Paracetamol is een pijnstiller die het beste werkt als u deze op tijd en regelmatig inneemt. Voor volwassenen wordt een dosis van 1000 mg (2 tabletten van 500 mg) per keer aanbevolen, 3 tot 4 x per dag. Wij adviseren u om de eerste 48 uur (=2 dagen) na de operatie standaard 4 x per dag 2 tabletten in te nemen.