Echter valt de e-sigaret sinds 1 juli 2020 wel onder het rookverbod. Dus daar waar het verboden is om te roken, is het inmiddels dus ook verboden om de elektronische sigaret te gebruiken.
Weinig damp in de omgeving
Er is te weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico's van 'meedampen'. Wel is uit experimentele studies gebleken dat de e-sigaret kleine hoeveelheden schadelijke stoffen achterlaat in de omgeving. De geur van een e-sigaret kan bovendien storend zijn voor anderen in de omgeving.
Een handige huis-, tuin- en keukentip is baking soda.
Baking soda is heel bindend zoals we eerder al aangaven en daardoor bindt de vieze rookgeur zich aan het poeder. Na een paar uur kun je de soda opzuigen met de stofzuiger en neemt je direct (een groot deel) van de stank weg.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
Een e-sigaret levert een nicotine damp, van meeroken is geen sprake. En de damp blijft niet hangen of ruikt zoals tabaksrook.
Omdat er nauwelijks belasting wordt geheven op de e-sigaret is het roken ervan veel goedkoper dan het roken van gewone sigaretten. Je betaalt eenmalig voor de aanschaf van een starterskit, maar daarna is het roken een stuk goedkoper. Voor het roken van 80 sigaretten betaal je gemiddeld nog geen tientje.
De e-sigaret bevat naast nicotine ook bepaalde fijnstoffen, metalen en smaakstoffen. En deze zouden volgens de onderzoekers kunnen bijdragen aan hart- en vaatziekten. De onderzoekers vergelijken het met de fijne deeltjes die ook in luchtvervuiling zitten.
E-sigaretten zijn niet risicovrij, maar het risico dat ze inhouden is een fractie van dat van klassieke tabakssigaretten. Vapen is een minder schadelijke manier om aan nicotine te geraken. Er is geen goed bewijs dat vapen kanker veroorzaakt, volgens 'Cancer Research UK'.
De damp die ingeademd wordt bij een e-sigaret, kan schade veroorzaken aan de cellen aan de binnenkant van de longen. Deze cellen zorgen ervoor dat het immuunsysteem reageert als er virussen of bacteriën de longen in komen. Ook nemen ze zuurstof op. Deze cellen kunnen minder goed hun werk doen als ze beschadigd zijn.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Wanneer het regent of waait, is het verleidelijk om binnen te roken. Probeer dit toch te vermijden, of rook in ieder geval uit een raam, zodat de rook naar buiten waait. Ventileer de kamer na het roken. Zorg dat de rook de kamer zo snel mogelijk uitgaat door de kamer na het roken goed te laten luchten.
In de meeste gevallen gaat er een rood lampje branden, blijft de hit-knop knipperen of komt er geen damp meer uit de E-sigaret. Zorg dat u de eerste keer de batterij helemaal leeg laat lopen, alvorens u de E-sigaret batterij weer gaat opladen. Dit komt ten goede van de levensduur van de batterij.
Tijdens de inhalatie zal er aan de onderkant een lampje oplichten, dit is de batterij indicator. Als de pod of batterij (550mAh) leeg is dient de volledige e-sigaret weggegooid te worden.
Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat het gebruik van de e-sigaret en de shishapen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zowel e-sigaretten als shishapennen kunnen in combinatie met de bijbehorende dampen leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Allereerst willen we melden dat de e-sigaret zelf niet kan ontploffen, maar uitsluitend de batterij. Deze batterijen ontploffen nooit vanzelf maar dit gaat gepaard met verkeerd menselijk gebruik. Een batterij lijkt onschuldig maar het is feitelijk een krachtbron welke hoge spanningen kan genereren.
Voor vrouwen boven de 35 jaar is de kans op hart- en vaatziekten vele malen groter wanneer men de pil gebruikt en rookt. Daarom is het verstandig om te stoppen met roken (bijvoorbeeld met de hulp van een elektrische sigaret) wanneer u de anticonceptiepil gaat gebruiken.
De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken.
De damp van een e-sigaret bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Het inademen van deze stoffen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Ook kunnen hartkloppingen ontstaan en heeft de gebruiker een verhoogde kans op kanker.
Vapen is “lekkerder” dan het roken van een normale sigaret. Vooral de vele smaakjes zoals bijvoorbeeld fruit, mojito en kaneel zijn aantrekkelijk voor jongeren. E-sigaretten zijn makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop. Aan sommige e-sigaretten is nicotinezout toegevoegd, hierdoor is de nicotine minder vies.
Mensen die toch e-sigaretten blijven gebruiken, wordt geadviseerd de gezondheid goed te monitoren en zich met symptomen zoals koorts, gewichtsverlies, hoesten, kortademigheid, misselijkheid, diarree en buikpuin direct bij hun arts te melden.
Plus: het roken van e-sigaretten, het zogenaamde “vapen”, mag ook niet. Dat is echt des duivels, zelfs een dubbele zonde. Een moefti is een hoge wetsgeleerde in de islamitische wetgeving.
Krijgt u bij het dampen last van uw ogen, keel of spierpijn? De kans is aannemelijk dat u een PG allergie heeft waardoor u de meest gangbare liquids niet meer kunt dampen zonder klachten. Gelukkig is er een oplossing voor mensen met een pg allergie.
Geen e-sigaret werkt zonder e-liquid. Of dit nu in een flesje komt waarbij u zelf de clearomizer kunt vullen of in voorgevulde cartridges. Per week heeft men ca 2 a 3 flesjes per week nodig bij een normaal gebruik. Prijs per eliquid verschilt, maar er zijn eliquids te koop voor rond de 3 euro per 10 ml.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet aan jongeren onder de 18 jaar worden verkocht. Dit geldt ook voor rookwaren van kruidenproducten, zoals een kruidensigaret. Ook geldt er voor deze producten een reclameverbod.
Nicotine is de (schadelijke) stof die daadwerkelijk verslavend is. Echter kan het zijn dat je verslaafd bent aan het roken zelf en de bijbehorende handelingen. Een e-sigaret zonder nicotine kan daardoor nog steeds verslavend zijn, maar dan door de behoefte aan het roken zelf. Niet door de behoefte aan de nicotine.