De korte versie van het antwoord luidt: doordat we met glasvezel internet gegarandeerde snelheid bieden, komt er op je modem in huis veel snelheid binnen. In combinatie met een router die al deze snelheid aankan, vormt dit een goede basis voor razendsnelle wifi in huis.
De internetsnelheden die veel worden aangeboden door glasvezelaanbieders zijn 50, 100, 200, 400, 500 en 1000 Mbps. Bij Caiway kun je een snelheid halen tot 1500 Mbps en bij Delta tot 8000 Mbps. Bij glasvezel internet zijn de snelheden symmetrisch, wat wil zeggen dat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn.
Internetten via glasvezel gaat heel snel. Bij een glasvezelverbinding wordt de data verstuurd via lichtsignalen. Die zijn veel sneller dan de stroomsignalen die gebruikt worden bij een dsl-verbinding. Er worden pakketten aangeboden met 50 Mbps tot wel 2 Gbps.
Via dit glas kunnen door middel van laserlicht digitale signalen worden doorgegeven. Het werkt ongeveer als het geven van morseseinen met een zaklamp: hoe sneller signalen, des te sneller de verbinding via de glasvezelkabel. Het signaal gaat zelf ook met de snelheid van het licht door de glasvezelkabel heen.
Met glasvezel heb je genoeg bandbreedte om optimaal van alle functies gebruik te maken. Zo kun je bijvoorbeeld uitzendingen terugkijken en on-demand films bekijken. Net als bij een computer of laptop kun je de televisie op twee manieren aansluiten op het glasvezelinternet: via een ethernetkabel of draadloos via wifi.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Glasvezelinternet is momenteel vaak wat goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo, met hogere download- en vooral uploadsnelheden. Bij kabelinternet bedraagt de uploadsnelheid vaak maar 10 procent van de downloadsnelheid, terwijl die bij glasvezel even hoog is als de downloadsnelheid.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
Om de hogesnelheden van glasvezel te behalen dient de router geschikt te zijn voor glasvezel. Het is van belang dat de WAN-aansluiting van de router een hoge doorvoersnelheid heeft.
Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kunt u in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die u met uw internetprovider gemaakt heeft.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Internetsnelheid meten met Speedtest.nl
Bij de site registreren is dan wel noodzakelijk. De site geeft ook een overzicht van alle providers en hun abonnementen, en laat zien welke providers het snelste internet bieden. Ga naar Speedtest.nl. Klik op Test starten.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
De snelste en eenvoudigste manier om je WiFi-snelheden te meten is met behulp van een gratis test in je browser, zoals de test die aangeboden wordt door het bedrijf OOKLA op Speedtest.net.
Je wordt gevraagd vast te leggen dat je meedoet en in de toekomst wilt overstappen naar glasvezel. Overstappen is niet noodzakelijk, maar glasvezel is wel het meest toekomstbestendige netwerk van dit moment. De snelheden zijn hoger, de up- en downloadsnelheden zijn gelijk en er is weinig ruis op de lijn.
Het grootste voordeel van glasvezel is dat je uploadsnelheid even snel is als je downloadsnelheid. Bij kabel en DSL is dit niet het geval. Dit houdt in dat je niet alleen razendsnel bestanden van het internet af kunt halen; je kunt bestanden ook weer net zo snel versturen!
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig. Met GigaNet ben je klaar voor alles wat je wilt doen.
Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
Netgear Orbi RBK 852
Als je op zoek bent naar de beste router voor glasvezel van 2022 is de Netgear Orbi RBK 852 een optie die hier zeker voor in aanmerking komt. Deze router staat in voor een datasnelheid van maximaal 6000 Mbps.
Tv kijken via glasvezel met een tv-ontvanger
Sluit daarna je toestel aan via een HDMI-kabel met de decoder. Praktisch elke televisie is geschikt voor internet en tv via glasvezel.
Volgens klanten is Ziggo de beste internet provider. Ook provider KPN scoort hoog en komt op de tweede plek. De derde plek gaat naar Budget Alles in 1 , gevolgd door T-Mobile en Youfone. Benieuwd of de top 5 providers op jouw adres leveren?
Waarom verhoogt Ziggo de prijzen? Ziggo krijgt dit jaar te maken met veel hogere kosten, zoals het duurder worden van netwerkapparatuur en een enorme prijsstijging op het energieverbruik van ons netwerk. Daarom wijzigen de tarieven van onze Ziggo-pakketten ook.
Testoordeel KPN vs Ziggo. In onze providermonitor met resultaten van het tweede kwartaal van 2022 behalen beide providers behoorlijk goede scores. KPN Glasvezel scoort prima met een 8,0 en KPN DSL behaalt een 7,9. Kabelaar Ziggo zit daar net onder met een 7,7 als eindoordeel.