Boter kan minder goed tegen hitte en gaat al snel roken. Je kunt dus het beste bakken in olie die goed tegen hitte kan. Neem neutrale olie als zonnebloemolie, arachide-olie of geraffineerde olijfolie, die de smaak van de vis niet overheerst.
Daarom werkt vis bakken in boter altijd
Er zijn drie heel goede redenen om vis te bakken in boter: Tijdens het bakken neemt de vis de boter op, waardoor die niet snel uitdroogt. De boter voegt extra smeuïgheid en smaak toe. Zelfs als je vis iets te lang laat garen blijft hij toch sappig omwille van de boter.
Je wilt dat je vis heerlijk smaakt met klassieke tartaarsaus en bijgerechten voor gefrituurde vis! Daarom is het het beste om een neutrale olie te gebruiken, zoals koolzaadolie, plantaardige olie en saffloerolie om vis te frituren. Pindaolie heeft een hoog rookpunt, wat perfect is om te frituren, maar het kan een licht nootachtige smaak aan je vis toevoegen.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Gebruik een combinatie van boter én (olijf)olie. Door de boter krijgt de vis een lekkere smaak en de olie zorgt ervoor dat je vis lekker knapperig blijft. Laat de vis zo rustig mogelijk bakken. Schud na een aantal minuten even met de pan.
Niet voor niets is het gezegde 'boter bij de vis doen'. De boter versterkt de smaken van de vis. Natuurlijk kunt u hem ook in olie bakken of zelfs zonder olie in een pan met anti-aanbaklaag. Zet de pit op een middelhoog vuur en voeg eventueel de boter of olie toe.
Als je vis gaat bakken, breng je de vis eerst op smaak met peper en zout. Of extra smaakmakers, zoals kerrie of citroensap. Wentel de vis door wat bloem: dit maakt de buitenkant krokant. Bak op hoog vuur in olie of boter, zo'n 3 minuten per kant.
Boter heeft daarentegen een hoger vlampunt, waardoor het beter geschikt is voor dingen als sauteren en frituren. Dus als je op zoek bent naar een gezondere keuze die niet ten koste gaat van de smaak, dan is olijfolie de juiste keuze .
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Ja, vis bakken in olijfolie is een gezonde optie . Extra vierge olijfolie is stabiel bij hoge temperaturen, produceert minder schadelijke stoffen en bevat polyfenolen die oxidatie tijdens het bakken voorkomen.
Als visbakolie kunnen oliën gebruikt worden zoals sojaolie en arachideolie maar er kan ook gekozen worden voor een blend zoals bijvoorbeeld Grenada Gold.
Rijk aan omega-3 en omega-6 vetzuren, canola-olie is een relatief gezonde keuze voor het bakken van vis. Het is ook relatief betaalbaar.
Tips voor gebakken vis
Doe de pan niet te vol met filets, weersta de drang om de vis te verplaatsen als hij eenmaal in de olie zit en bak hem lang genoeg . Doe ook geen deksel op de pan of frituurpan als je de vis bakt. Dat creëert stoom die eindigt in een zompige en vette laag.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren.
Vis is van zichzelf al zo smakelijk dat het niet nodig is om er veel aan toe te voegen. Maar waarom serveren we vis dan vaak met een partje citroen? In het verleden was vis soms minder vers en een kneepje citroensap maskeerde dat. Nu gebruiken we citroen juist om een extra frisse smaak aan een gebakken visje te geven.
Conclusie. Olijfolie is een betere keuze dan boter om verschillende redenen. Olijfolie is gezonder dan boter, omdat het meer onverzadigde vetten, antioxidanten, vitamines en mineralen bevat, die het hart, de bloedvaten, de hersenen en het immuunsysteem beschermen.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Feit: extra vierge olijfolie kent gezonde vetten
Deze vetten noem je transvetten of verzadigde vetten. Ongeveer 13% van olijfolie bestaat uit deze verzadigde vetten. Daarnaast heb je gezonde vetten, dit zijn vetten die vloeibaar worden op kamertemperatuur, zoals olijfolie.
Boter kan niet tegen hogere temperaturen zoals olie, vanwege de melkbestanddelen in de spread. Als je toch een botersmaak wilt, maar iets op een hoog vuur wilt bakken, raadt Fiona aan om olie te gebruiken om op een hoge temperatuur te bakken en later, op een lagere temperatuur, boter toe te voegen .
Waar je gewone olijfolie en vierge olijfolie uitstekend kunt gebruiken om in te bakken is de extra vierge olijfolie daar niet altijd geschikt voor. Extra vierge olie is wel zeer geschikt voor de salade, de pasta en koude sauzen, minder om te bakken.
Door deze twee te combineren, krijg je een mengsel dat naar boter smaakt, maar waarmee je op hogere temperaturen kunt braden dan met pure boter.
Expert Tips. Wanneer je bakt met boter kan je vis sneller verbranden dan bij olie, start daarom niet met een te hete temperatuur. Bakvissen zoals tong of paling smaken beter wanneer ze gebakken zijn in roomboter. De boter zorgt ook voor minder uitdroging.
Olijfolie (extra vergine) 170–190 °C: Extra vergine olijfolie leent zich uitstekend voor het bakken van vis, vlees en zeevruchten en voor marinades. Opgelet: op hogere temperaturen verbranden waardevolle bestanddelen.
Bestrooi de visfilets met wat bloem en wrijf dat in. Haal de visjes door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeelmengsel op een ander bord. Verhit een flinke klont boter in de koekenpan en leg hier de visjes in. Bak tot het korstje goudgeel is en de vis net niet uit elkaar valt.