Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn. Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen. Gebruik de blaadjes en de steeltjes van de peterselie.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen.
Tijm. Van tijm ris je de blaadjes van de takjes. De harde stelen kun je niet eten, maar ze kunnen wel, net als bij rozemarijn, met de blaadjes worden gebruikt tijdens het stoven of roosteren. Tijm kan verhit worden en gaat goed samen met mediterrane groenten en biefstuk.
Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn. Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen. Gebruik de blaadjes en de steeltjes van de peterselie.
25 gr tijm (2 takjes) 25 gr basilicum (10 blaadjes) 750 ml water.
De geneeskrachtige werking van tijm is erkend bij slijmvliesontstekingen, bronchitis en kinkhoest. Tijm heeft een slijmoplossend effect en vergemakkelijkt het ophoesten. De krampstillende eigenschappen zijn bijzonder nuttig bij prikkelhoest, astma of kinkhoest.
Wat heb je nodig om tijmthee te maken? Op een liter kokend water gebruik je vier tot vijf takjes verse tijm. Vijf minuten laten trekken en je tijmthee is klaar om te drinken. Het is altijd verstandig om niet te lang dezelfde kruidenthee achter elkaar te drinken, wissel het lekker af.
Het enige wat je nodig hebt is een fijne zeef. Steek de steel tijm er vanaf de bovenkant doorheen en trek hem er aan de onderkant weer uit. Zo blijven alle blaadjes in de zeef liggen, klaar voor gebruik.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
GEZOND. Piment is, net als vele andere kruiden en specerijen, gezond. Het is rijk aan euganol, hetzelfde stofje wat we ook in kruidnagel tegenkomen en vooral erg gunstige effecten heeft op mond en tand / tandvleesproblemen.
Essentieel bestanddeel van pastasauzen en pizza. Verse oregano voeg je pas aan het einde van de bereiding toe, gedroogde oregano mag je meekoken. Heeft een positief effect op de spijsvertering en bij buikkrampen.
Kruiden met harde bladeren, zoals laurier, tijm, salie en rozemarijn, hebben tijd en warmte nodig om hun smaak af te geven. Je kunt ze het beste aan het begin van het kookproces toevoegen. Specerijen als peper, knoflook en kruidnagel kun je het beste meebakken.
Tijm is een geneeskrachtig kruid die goed is voor de luchtwegen. Zo helpt het dus niet alleen bij de hoest, maar werkt het ook bij symptomen van astma, bronchitis. Vaak zie je tijm daarom in hoestsiropen terug komen.
Een theelepel gedroogd kruid en max drie kopjes per dag is meestal de aanbeveling, 5 min trekken, zoeten kan met bv honing. Toegevoegd na 2 minuten: Vergeten, oeps. Vers kruid kun je voor de smaak beter langer laten trekken en gebruik 2 keer zoveel.
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
Waar is tijm goed voor? Tijm bevat de stof thymol, wat goed is voor de luchtwegen. Tijm werkt bij keelpijn, tegen hoesten, tegen slijmvorming en tegen symptomen van astma; het is een rustgevende thee.
Tijm schoonmaken is niet moeilijk, je rist als het ware de blaadjes met 2 of 3 vingers van de steeltjes. Daarna goed wassen vanzelfsprekend. Zijn de steeltjes van hout, dan kun je deze niet gebruiken, zijn de steeltjes groen en dus zacht, dan kun je ze klein snijden.
Deze theesoort is vooral een goed middel bij griep en verkoudheid, met name wanneer je last hebt van de luchtwegen. Denk hierbij aan hoesten, keelpijn maar ook neusverkoudheid. Tijm werkt als desinfectiemiddel en doodt virussen en bacteriën. Heb je last van een pijnlijke keel, gorgel dan regelmatig met deze thee.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.
Tijm in de soep
Tijm gaat inderdaad zeer snel overheersen. Je kan het verbeteren door wat extra soep te maken zonder tijm. Zelfs met wat verse peterselie zal de tijm blijven doorsmaken.
Tijm heeft een volle, scherpe, karakteristieke smaak. Het wordt veel gebruikt in de Provençaalse en Griekse keuken. Tijm past erg goed bij geroosterd vlees, gevogelte en in wildragouts, visgerechten en pittige bouillons. Met tomaten, komkommer, courgette, paprika en aubergine smaakt tijm ook erg lekker.