Betonspijker. De betonspijker is ook gemaakt van gehard staal. Daarnaast bevat deze spijker ribbels, waarmee hij zich vast hecht in beton.
Betonschroeven zijn qua verwerkingstijd de snelste oplossing voor het bevestigen in beton. De montage gebeurt enkel door de schroef in te schroeven – en dat gaat zonder aandraaimoment of verwerkingsgereedschap. Betonschroeven kunnen compleet en in een geheel gedemonteerd worden.
Betonnagels zijn korte spijkers met een grote kop en meestal gegalvaniseerd. Zoals de naam al zegt zijn dit spijkers voor beton of baksteen. Betonnagels zijn gemaakt van hard staal en bevat ribbels. Daardoor hecht de spijker zich in beton.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
Een posterhaak is een plastic haakje met pinnetje die je in de muur slaat. Posterhaken zijn er in verschillende afmetingen. Deze optie is handig om wat lichtere lijsten mee op te hangen omdat je niet hoeft te boren in de betonmuur en de gaten klein blijven. Om een posterhaak op te hangen heb je alleen een hamer nodig.
De betonhaken hebben een draagvermogen tot 8 kilo en kunnen daarmee vrijwel ieder schilderij, klok of spiegel dragen. De betonhaken zijn geschikt voor harde wanden van beton, hard gesteente maar ook hardhout. De betonhaken hebben drie stalen nagels die u met een hamer stevig verankert in de harde wand.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Betonspijker. De betonspijker is ook gemaakt van gehard staal. Daarnaast bevat deze spijker ribbels, waarmee hij zich vast hecht in beton. Een variant hierop is de plintnagel.
Met dubbelzijdige montage tape heeft u een goed alternatief voor boren en spijkeren. Grote kleefkracht, maar soms wel met resten bij verwijderen. Een eenvoudig alternatief op dubbelzijdig tape, zijn montagestrips.
Widia is afgeleid van het Duitse woord voor diamant. Widia is een zeer hard materiaal, bijna net zo hard als diamant. Aangezien dit materiaal harder is dan beton, is het mogelijk om een gat te boren.
De schacht loopt taps toe in een scherpe punt en is in de regel rechthoekig, maar kan ook rond zijn. De oudste spijkers waren vierkant. De rechthoekige spijkers moeten met de nerf mee worden ingeslagen om het splijten van het hout te voorkomen.
De regel is simpel: de nagel moet drie keer zo lang zijn als de dikte van het materiaal dat je wilt bevestigen. Voorbeeld: als het materiaal 15 mm dik is, moet de nagel 45 mm lang zijn.
Beste, Als je naar de slagplug kijkt dan zit er vaak een markering op. Deze markering geeft aan wat er minimaal in de muur moet. Mocht er geen markering op staat ga er dan vanuit dat een 6 mm plug minimaal 4 cm in de muur zit en een 8 mm minimaal 5 cm.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
De schroeven moeten namelijk een hoog draagvermogen hebben, waarbij ook een snelle montage een vereiste is. Er zijn daarbij enkele verschillende uitvoeringen, waaronder staal en roestvrijstijl. Hierdoor heb je altijd betonschroeven die gebruikt kunnen worden in zowel gescheurd als ongescheurd beton.
Met een betonhaak kunt u eenvoudig een haakje monteren op een betonnen wand of in een stenen muur. Dat wil zeggen: zonder gebruik van een boormachine. De 4 stalen spijkers kunt u met een hamer eenvoudig vastzetten in het beton. In zachtere steensoorten kunt u een langere stalen nagel gebruiken.
Wil je echt absoluut geen gaten in de muur? Dan blijft er maar een oplossing over: plakstrips. Plakstrips bestaan uit een soort van gum of uit dubbelzijdige tape die je aan de achterkant van de poster bevestigd. Met deze plakstrips kun je de poster ook weer makkelijk loshalen, zonder beschadiging aan de muur.
De benamingen nagel en spijker worden door elkaar gebruikt. In Vlaanderen heeft men het meestal over een nagel. Toch is er wel degelijk een verschil. De spijker is de voorloper van de nagel, gemaakt uit brons, koper en later smeedijzer.
Een draadnagel is een uit staaldraad vervaardigd object. Meestal aan de ene kant voorzien van een kop en aan de andere kant een punt. Hierdoor kun je twee of meer objecten met elkaar verbinden. Een spijker is daarentegen een stukje smeedwerk, vierkant in doorsnede en taps toelopend.
De beste manier om bevestigingsmaterialen tegen roest te beschermen is door ze te galvaniseren of van een zinklaag te voorzien. Zink beschermt het staal van de spijker niet, maar vormt een laag die aangetast wordt voordat het staal aangetast wordt.
Meestal liggen de ondernetten zo'n 3cm boven de onderkant van uw betonplaat en zit daar dan nog 7 tot 12cm beton boven. Bij een plaat met onder- en bovennetten, weer 3cm boven het bovennet.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Als je in steen, zoals baksteen, gaat boren gebruik je een steenboor. Wil je boren in beton? Gebruik dan een speciale betonboor. Boor grote gaten in steen of beton altijd eerst voor met een 4 mm steenboortje.