Wanneer kun je wel buiten schilderen in de winter? Ondanks dat de perfecte buitentemperatuur om te schilderen boven de 10ºC ligt, kun je vanaf het vriespunt ook prima buiten schilderen. De oude kwaliteit verf had als nadeel dat hij tijdens koude dagen wat dikker werd en daardoor stugger te verwerken was.
Schilderen kan eigenlijk altijd
Schilderen in de winterperiode is goed mogelijk. Vaak leeft bij opdrachtgevers de gedachte dat in de winter de kwaliteit van het schilderwerk minder is en dat in die periode dus beter niet kan worden geschilderd.
De beste temperatuur om buiten te schilderen is tussen de 5 en 25 graden Celsius.
De temperatuur in de ruimte is altijd warmer. Een buitentemperatuur van 30 graden Celsius zal funest zijn voor de verf. Schilder niet binnen bij een temperatuur van minder dan 0 graden. De verf zal dan slecht drogen en vreemde plekken kunnen vertonen.
De maanden voor buiten schilderen
Afhankelijk van de luchtvochtigheid zijn de maanden april t/m oktober geschikt om buiten te schilderen. Afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid raden wij het af om in november buiten te schilderen.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je het beste buiten kunt schilderen als de temperatuur tussen de 15oC en 20oC ligt. Veel verfsoorten drogen een stuk slechter als de temperatuur lager is dan 10 graden.
Steeds vaker komt het kwik in november gewoon nog boven de 10 graden uit en valt het mee met de regen en luchtvochtigheid. In dat geval kun je dus gewoon gaan schilderen. Ons advies: houd de weersvoorspelling en temperatuur voor de komende dagen in de gaten en neem geen onnodig risico!
De ideale temperatuur om verf te bewaren is tussen de 5° en 25° Celsius. Laat je verf niet in de vorst staan of bij een temperatuur van boven de 25°.
En is iedere verf geschikt? Nee, dat niet! De hoofdregel is dat je tot een minimumtemperatuur kunt schilderen van 0 graden Celsius. Buiten schilderen in oktober zou dus prima kunnen maar je moet bijvoorbeeld niet in januari gaan schilderen met vorst.
Zolang de temperatuur boven het vriespunt ligt en het is droog, dan kunt u in principe prima buiten aan het schilderen gaan. De verf van tegenwoordig is hier, in tegenstelling tot voorheen, prima tegen bestand.
Schilderen wanneer het regent wordt dat dan ook sterk afgeraden. Wat we wel aanraden, is om minimaal 24 uur voor het gaat regenen, het schilderwerk te laten drogen.
Tijdens het aanbrengen moet het droog zijn. Nadat je de primer of grondverf hebt aangebracht duurt het ongeveer 24 uur voordat het droog is. Om geen putjes en oneffenheden door de regen in je grondverf te krijgen moet het dus meerdere dagen droog zijn. Dus geen neerslag in de 24 uur na het aanbrengen.
De beste periode voor buitenschilderwerk is vanaf eind maart tot medio september. Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Op waterbasis is lakverf sneller droog dan op terpentinebasis. Lak op waterbasis droogt na ongeveer 5 uur terwijl lak op terpentinebasis 16 uur de tijd nodig heeft om te drogen.Na één week is lakverf volledig uitgehard.
Ook wanneer het later op de dag nog gaat regenen is, raden we je aan om te wachten met schilderen. Het drogingsproces gaat wat langzamer doordat de luchtvochtigheid op zo'n dagen hoger is. Laat je het schilderwerk niet goed drogen als het gaat regenen, kan de regen kraters en kringen creëren op de laklaag.
Bij een te koude temperatuur droogt de verf niet snel genoeg en bestaat er een kans dat de lak slecht hecht. Bij temperaturen boven de 25°C droogt de verf juist te snel en is de kans op scheuren en blaasjes een stuk groter. Over het algemeen kun je dus in Nederland het grootste deel van het jaar buiten schilderen.
Producten en houdbaarheid
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Hoe werkt isolerende verf? Isolerende verf werkt door de warmte te reflecteren of te absorberen. De pigmenten in de verf kunnen de warmte reflecteren, zodat deze terugkaatst naar de bron. De isolatiematerialen in de verf kunnen de warmte absorberen en vasthouden, zodat deze niet naar buiten kan ontsnappen.
Verf sneller laten drogen: 5 tips
Wat zijn de juiste omstandigheden om verf sneller te laten drogen? Schilderen kan in verschillende temperaturen. Dit zorgt er wel voor dat de droogtijd van verf langer of korter kan worden. De optimale temperatuur is tussen de 15 en 25 graden.
Hoogglans is voor buiten standaard de beste keuze. De verf heeft minder last van vuilaanhechting, waardoor het schilderwerk er langer mooi uit blijft zien. De zijdeglans producten zorgen voor een meer matte uitstraling, maar zijn ook minder 'flexibel'.
Schilderen doe je om te beginnen bij de juiste temperatuur: tussen 10 en 20 °C is ideaal. Temperaturen hoger dan 20°C doen de verf sneller drogen, wat tot strepen en lasvorming (duidelijk zichtbare overlappingen door het rollen van de verf) kan gaan leiden.
De beste periode om dit te laten doen is tussen april en oktober. In deze periode is de temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius, de beste temperatuur om in te schilderen. De felheid van de zon en de luchtvochtigheid zijn van invloed op de droogtijd van je schilderwerk.
Het buitenschilderwerk kun je uitvoeren van het voorjaar tot in de herfst. Mits je met een paar factoren rekening houdt. In de regen, harde wind of wanneer het vriest kun je beter niet buiten verven. Bepaal wanneer je buiten gaat verven en stem daar je verf op af.
Verf met een terpentine basis is de ideale verf voor buitenschilderwerk. Over het algemeen droogt verf buiten binnen 2 en 4 uur tot een stof droog en kleefvrije oppervlakte. Na gemiddeld 16 uur is de geverfde oppervlakte goed gedroogd en is schuren mogelijk indien nodig.