Gevlochten vislijn is er in diverse soorten en maten. Sommige vissers gebruiken deze lijn in een felle kleur (geel, oranje) omdat ze de lijn zo beter kunnen zien. De meeste vissers kiezen echter voor een (mos)groene gevlochten vislijn omdat deze het beste opgaat in de onderwateromgeving.
Snoekvissers gebruiken graag een wat dikkere lijn. Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze. De vissers die voor een zwaardere visserij gaan, bijvoorbeeld met groot kunstaas of doodaas, doen er goed aan een nog wat dikkere lijn te gebruiken. Hier is 18/00 of meer echt niet vreemd.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
Gevlochten lijn is wat duurder dan nylon, maar gaat ook langer mee. Nylon lijn is gevoeliger voor de invloeden van onder andere zon, hitte en water, bij intensief gebruik moet een nylon lijn elk jaar vervangen worden. Dat hoeft met gevlochten lijnen niet. Gevlochten lijn wordt veel door roofvissers gebruikt.
Het heeft de neiging om sterker te zijn dan andere vislijnen, het kan meer gewicht aan en het is ook gewoon heel duurzaam. Als het op de juiste manier wordt bewaard, kunt u verwachten dat gevlochten vislijn gemakkelijk 8 tot 12 jaar meegaat. Het heeft de langste houdbaarheid van alle soorten vislijnen.
Sommige vissers gebruiken deze lijn in een felle kleur (geel, oranje) omdat ze de lijn zo beter kunnen zien. De meeste vissers kiezen echter voor een (mos)groene gevlochten vislijn omdat deze het beste opgaat in de onderwateromgeving.
Bij het vissen op snoekbaars wordt vaak voor een fluorocarbon leader gekozen, in diktes van 22/00 tot 35/00. Dit materiaal heeft als voordeel dat het schuurbestendig is en onder water vrijwel onzichtbaar. Met een zogenaamde 'Albrightknoop' kun je de hoofdlijn en de fluorocarbon onderlijn met elkaar verbinden.
De beste vislijn voor snoek
Als fluorocarbon raden we een wat dikkere diameter te nemen, bijvoorbeeld 0.35 of 0.40mm. Omdat het op de hele lijn toch maar een klein stukje is heeft de diameter niet zo'n heel hoge invloed. Uiteraard kun je ook een kortere onderlijn gebruiken, maar korter dan 20 cm raden we af.
Lijndikte advies
Neem de voorslag van nylon en/of fluorocarbon niet te dun, omdat er anders een erg groot verschil in trekkracht komt. Neem op zijn minst 0.50mm. Bootvissen: Een diameter tussen de 0.28mm en 0.35mm is meestal voldoende. Wil je wat meer demping, gebruik dan nylon of fluorocarbon van minimaal 0.60mm.
Bij gevlochten lijn ligt dat net even anders. Omdat gevlochten lijn een lagere diameter heeft én glad is vullen we de spoel eerst voor ongeveer de helft met een dunne nylon lijn. Dit is aan de ene kant omdat nylon stroever is, en de lijn dus niet kan gaan schuiven of slippen op de spoel.
Fluorocarbon zinkt snel naar de bodem en kan hierdoor prima worden gebruikt als hoofdlijn. Doordat het slijtvaster is dan andere lijnen is het ook inzetbaar voor het vissen op obstakelrijke wateren. Houd er wel rekening mee dat de lijn door zijn stugheid minder geschikt is voor verre worpen.
1 Leg de lijnen naast elkaar, maak met één draaduiteinde een lus. 2 Maak nu 6 wikkelingen binnen de lus maar over beide lijnen. 3 Maak de knoop goed nat en trek de knoop rustig aan maar niet helemaal vast. 4 Herhaal dit proces met de andere lijn.
Vis je met groot kunstaas op grote snoek of snoekbaars? Dan is een wat langere stalen onderlijn met flink wat trekkracht het beste. Denk gerust aan een onderlijn van 30 tot 40 centimeter. en de trekkracht mag dan 12 kilogram of meer zijn.
Aanbevolen snoekhengel: een spinhengel met een lengte van 1,80 tot 3,00 meter, afhankelijk van hoe ver je uit de kant wilt vissen. Het maximale werpgewicht is afhankelijk van het kunstaas dat je gebruikt maar in de regel zijn spinhengels met een optimaal werpgewicht van tussen de 15 en 30 gram wel goed.
Hoeveel je nodig hebt hangt af van de visserij en de molen op jouw hengel, maar voor de meeste gevallen is minstens 100 meter aan te raden.
Tijdens het vissen op de snoek met zijn ca. 700 tandjes, kun je ook fluorocarbon gebruiken als onderlijn, maar dan moet het minimaal 1 mm. dik zijn, wat neerkomt op een trekkracht van ongeveer 80 á100 pond.
Check na een vis of aanbeet wel je onderlijn, fluorocarbon kan namelijk gaan rafelen. Is dit het geval, knip dan een stukje af, plaats een nieuwe sleeve en je kunt weer verder vissen. Om deze reden maak ik mijn fluorocarbon altijd wat langer, zo rond de 45 – 50 cm en nooit korter dan 30 cm!
Bij het actief vissen zoals het vissen met kunstaas, is het prettig als je goed kunt zien waar je lijn het water in gaat. Een felgekleurde lijn als rood of geel is dan erg prettig. De kleur rood is ook de eerste kleur die onderwater wegvalt, dus voor de vis maakt het niet heel veel uit.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
De snoekbaars is een vis die oorspronkelijk uit het Elbe- en Donau gebied komt, maar heeft zich ondertussen verspreid over heel Europa. Je vindt ze in alle rivieren en alle wateren die daarmee in verbinding staan. Ze houden van groot en diep water, het liefst met een harde bodem en weinig begroeiing.
De dikte van de onderlijn is ook afhankelijk van welke visserij je gaat doen. Als je op kleine baars gaat vissen is een onderlijn tot 6kg genoeg. Grotere baarzen en kleine snoeken 9kg en voor grote vissen minimaal 16kg. Hoe meer trekkracht een onderlijn heeft hoe dikker / zwaarder deze wordt.
Gevlochten en mono meerval onderlijn
De gevlochten meerval onderlijnen bestaan dus uit gevlochten vezels, dit zijn kevlar en/of dyneema vezels. De dikte van deze onderlijnen is veelal groot 1,0 tot wel 1,5 mm. De reden is heel simpel, de bek van een meerval te vergelijken met een rasp.
Je kunt de lijnen van Gamakatsu gebruiken als hoofdlijn, voor het knopen van onderlijnen of voor het zelf maken van tuigjes. Samenvattend kunnen we stellen dat de nylon lijnen van het Japanse Gamakatsu bij de absolute top horen in nylon land.