Op een houten vloer en plaatmateriaal (multiplex, triplex) kun je alle soorten tegels verlijmen/plakken. Belangrijk hierbij is dat de houten ondergrond vlak en schoon is.
In principe kun je op een houten vloer of wand alle soorten tegels verlijmen. Belangrijk hierbij is dat de houten ondergrond vlak en schoon is.
Met de juiste voorbereiding en gebruik van materialen kunnen tegels op houten vloeren en wanden verlijmd worden. Nou, waar moet je dan precies op letten? De vloer of ondergrond moet draagkrachtig genoeg zijn. Een keramische tegelvloer weegt al snel 25 kg/m2.
De ondergrond voorbereiden
Op hout, spaanplaat, een oneffen pleisterlaag of een ongelijke bakstenen muur bevestig je best watervaste gipsplaten als ondergrond, zodat je de tegels mooi vlak kan plaatsen en ze later niet loskomen of barsten.
Tegelen op OSB is een populaire keuze bij vloeren. Tegelen op OSB is slim omdat de platen sterk, goedkoop en eenvoudig te verwerken zijn. Als u wilt tegelen op OSB is dat een uitstekende keuze.
Gipskartonplaten zijn een veel gebruikt materiaal in heel veel woningen. Ze worden uiteraard vaak gebruikt om muren en plafonds af te werken. Meestal worden ze na plaatsing beschilderd of behangen, maar het is ook mogelijk om ze te betegelen.
Je kunt ook keramische tegels over een houten vloer leggen. Deze moet trillingsvrij zijn, zodat het tegelwerk bij een latere belasting niet scheurt. Loszittende vloerplanken moet je dan ook goed aan de ondergrond vastschroeven. Met de handleiding van HORNBACH is het een eitje!
Ongeschikte houten platen:
Kies altijd voor een watervaste plaat wanneer je gaat tegelen op multiplex, underlayment of OSB platen. Spaanplaten en MDF zijn niet geschikt om betegeld te worden. Dit komt doordat deze platen niet tegen vocht kunnen en er altijd vocht aanwezig is in de lijm.
Tegels plakken op een wand kan zowel met een poederlijm als een pastalijm. In Nederland lijmen we vaak tegels op een wand met een pastalijm. Belangrijkste reden hiervoor is, dat de pastalijm direct gebruiksklaar is, je sneller kunt werken en minder restafval hebt.
Dubbel verlijmen
Enkele voordelen van deze methode zijn: Een perfecte hechting. (Bij dubbel hardgebakken tegels is het zeker belangrijk dat je deze methode toepast, omdat dit type tegel bijna geen vocht opneemt.) Je mengt eventuele antikleefstof van het bakproces.
Om een optimale hechting op de ondergrond te krijgen is het erg belangrijk om de houten ondergrond goed voor te strijken. Kiwitz PRM 120 (voor niet-zuigende ondergronden) of Kiwitz PRM 125 voor zowel zuigende- als niet zuigende zijn uitermate geschikt voor een goede hechting.
Nee, het is niet noodzakelijk, maar meestal wel verstandig. Voorstrijken heeft twee voordelen: de tegellijm hecht beter en daarnaast wordt er minder vocht opgezogen door de ondergrond.
Hout: Secondelijm kan worden gebruikt op houtoppervlakken, maar het werkt het beste op droog, schoon hout.
Je kunt allleen keramische tegels lijmen op de drainagemortel als deze nog niet is uitgehard.
Op een houten vloer zijn ondervloeren in tegelformaat een veilige keus. Voorbeelden hiervan zijn groene vloerplaten of een Redupax ondervloer. Is de houtenvloer vlak gemaakt met OSB platen, spaanplaat of underlayment platen dan zijn ondervloeren op rol ook geschikt.
Op vlakke wanden kan je het beste een pastalijm gebruiken. Pasta's zijn direct klaar voor gebruik en het restant is herbruikbaar. Op de vloer dien je een poederlijm te gebruiken. Poederlijmen kunnen op wand en vloer worden ingezet, ook in dikkere lagen.
De ondergrond moet voor het leggen van de tegels stevig, barstvrij, schoon en vlak zijn. Oneffenheden moet je eerst egaliseren. Breng vloeibaar egalisatiemortel aan en behandel vervolgens het oppervlak met een primer. Gebruik flexibele randstroken om krimpschuren te voorkomen.
De beste methode om een badkamer muur of vloer opnieuw te betegelen is door de nieuwe tegels op de oude tegels te plakken met lijm. Let hierbij wel op dat u goede tegellijm gebruikt. Niet elke lijm is namelijk geschikt om tegels over tegels te lijmen. Flexibele tegellijm is hiervoor het meest geschikt.
Fermacell Powerpanel H2O is een uitstekende ondergrond voor tegelwerk op binnenwanden in vochtige ruimtes.
Een zandcement dekvloer is een dekvloer op basis van zand en cement. Deze vloeren zijn de traditionele dekvloeren en zeer geschikt om snel over heen te tegelen.
Alle tegels moeten altijd gevoegd worden. Dus ook oude witjes, metrotegels, cement-patroon-tegels of de keramische patroontegels. Het kan niet anders. Het is domweg niet schoon te houden.
Als je een ondervloer tussen het hout en laminaat gaat leggen, wat aan te raden is, dan kan je het best kiezen voor groene viltplaten. Deze viltplaten vullen eventuele oneffenheden op en zorgen er voor dat de vloer geheel vlak komt te liggen.
Een houten vloer kan worden behandeld met verschillende materialen, waaronder lak, beits, olie en wax. Lak of houtverf biedt bescherming tegen krassen en slijtage, terwijl beits de natuurlijke uitstraling van het hout behoudt, al of niet met kleurtoevoeging.
Een goede basis voor een verbouwing of renovatie
Een houten vloer kun je uitstekend waterdicht maken met polyester. Polyester trekt niet in het hout, maar vormt een waterdichte laag op het hout die bescherming biedt tegen vocht. De polyester laag is een prima basis voor de verdere aanleg of verbouwing van je badkamer.