Elk jaar van 12 november tot 6 december woont Sinterklaas in zijn eigen stad Sint-Niklaas. Hij verblijft er drie weken lang in het 'Huis van de Sint' in de Stationsstraat. Kinderen uit heel Vlaanderen komen hem daar bezoeken en ontdekken waar de Sint werkt, eet, slaapt en nog veel meer.
Sinterklaas heeft zelf nooit in Spanje gewoond maar is omstreeks 270 na Christus geboren in de stad Myra, wat in het huidige Turkije ligt, destijds was deze streek deel van het Grieks-Romeinse rijk, want later het Byzantijnse Rijk werd met als hoofdstad Constantinopel. Hij kwam ter wereld als Nicolaas van Myra.
Of Sinterklaas echt heeft bestaan is niet helemaal zeker. Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije. Over zijn leven is weinig bekend – de eerste verhalen over hem duiken pas eeuwen later op.
Sinterklaas wordt in Nederland massaal gevierd, maar wist u dat ons land lang niet de enige plek is die de Sint aandoet? Hij komt bijvoorbeeld ook in België, Tsjechië en Frankrijk. Sint-Nicolaas zelf is vrij stijlvast, maar zijn gevolg ziet er in sommige landen heel anders uit dan wij gewend zijn.
Een van die plaatsen kan La Aldea de San Nicolás zijn op het Canarische Eiland Gran Canaria. Het kan zomaar zijn dat de Sint daar woont in het “Casa del Balcón” het eerste huis dat in het dorpscentrum werd gebouwd. De Zwarte Pieten zouden kunnen wonen in de “Casas Blancas” of de “Casa del Corredor” … wie weet.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Al snel na zijn dood werd de Sint-Nicolaaskerk waar hij begraven was een bedevaartsoord.
Omstreeks het jaar 280 wordt in het diepe zuiden van het huidige Turkije een jongetje geboren. Zijn ouders noemen hem Nicolaos. Hij kan direct na zijn geboorte al staan, lijkt als baby al met geheven armen tot god in de hemel te bidden en weigert borstvoeding op vastendagen.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
De geschiedenis van Sinterklaas gaat terug tot de Middeleeuwen. Het feest was in die tijd een religieuze aangelegenheid ter ere van de heilige Nicolaas van Myra. Door de jaren heen heeft het feest verschillende veranderingen ondergaan en is het uitgegroeid tot een volksfeest dat gevierd wordt door jong en oud.
Sint Nicolaas, de katholieke beschermheilige van kinderen, armen en zeelieden, werd Sinterklaas, de kindervriend die cadeautjes uitdeelde. Ook de afgelopen 150 jaar hebben de Sint en zijn pieten de maatschappelijke ontwikkelingen gevolgd.
Het ene kind begint al bij 6 jaar vragen te stellen over Sinterklaas en een ander van 8 jaar gelooft er nog heilig in. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
5 december – pakjesavond wordt gevierd
Zoals beschreven is sinterklaas waarschijnlijk op Sint-Nicolaas, een bisschop uit Turkije gebaseerd. Dit was een goedheilige, die op 6 december is gestorven.
Tijdens zijn leven was Nicolaas al een beroemdheid. Hij werd ook bisschop van de stad Myra. Dat lag toen in het Byzantijnse Rijk, maar inmiddels is dat in Turkije. Hij is geboren rond het jaar 280 in Patara en is waarschijnlijk gestorven op 6 december 343.
Dit gebruik verspreidde zich pas gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw over het hele land en naar andere sociale lagen van de bevolking. Kinderen werden steeeds meer betrokken bij deze pakjes- of surpriseavond. Thans geldt 5 december algemeen als de 'verjaardag' van Sinterklaas.
Sinterklaas – ook wel Sint, Sint Nicolaas of Goedheiligman – is een kindervriend die jaarlijks, rondom zijn verjaardag op 6 december, van Spanje naar Nederland en België afreist om iedereen cadeautjes te geven.
U vraagt zich af; hoeveel dagen of nachten nog tot het Sinterklaas - Sinterklaasavond is? Het antwoord is: nog 86 dagen te gaan! Wanneer is het Sinterklaas - Sinterklaasavond? De eerstvolgende keer is op: dinsdag 05-12-2023.
Rusland: Nikolaj Čudotvorec
Sint Nicolaas is ook een belangrijke heilige in de Russische orthodoxe kerk en hij wordt vaak afgebeeld op fresco's en iconen. Hij wordt ook wel Nicolaas de Wonderverichter genoemd en zijn verjaardag heet hier Nikola Zimij, 'winterse Nicolaas'.
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn naaste familieleden: de Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam, Santa Claus – een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas, of Sinterklaas.
Myra is een historische stad in Turkije waar, naast het grafmonument van de beroemde bisschop en de Sint Nicolaaskerk, indrukwekkende steengraven in de rotswand te bewonderen zijn. Sint Nicolaas werd geboren in Patara aan de Lycische kust, in de omgeving van Antalya.
Sinterklaas slaapt in Paleis Soestdijk, dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot het Grote Pietenhuis.
Na de Tweede Wereldoorlog had Sinterklaas voor het eerst hulp van een massa Zwarte Pieten. En sindsdien is het aantal pieten enorm gegroeid. Volgens het Meertens Instituut zijn er momenteel ruim 4000 pieten in Nederland!
De avonturen van de bekendste Pieten van Nederland; Coole Piet, Danspiet, Testpiet, Superpiet, Muziekpiet, Profpiet, Bakpiet, Pietje Fernando en de Kadopieten zijn een begrip voor kinderen en volwassenen.