Stappen. Snijd de uiteinden van de citroenen af.Snijd de citroenen in schijfjes van 4 millimeter.Zet uw droger op 57 graden en leg de schijfjes op de roosters.
Haal de limoenen uit het water en spoel af met warm water. Leg ze op een droogrekje en laat ze een week lang in de zon drogen (leuk als je bijv. in de woestijn leeft). Woon je wel in Holland dan biedt de oven uitkomst.
Verwarm je oven voor op 100 graden. Snij dan de sinaasappels/grapefruits/mandarijnen/citroenen in dunne plakken. Hoe dunner ze zijn, hoe eerder ze drogen. Leg ze vervolgens op een rooster en zet ze voor drie uur in de oven.
Google gaf de uitkomst: het eten van een citroenschil is dus echt een ding. Nu is het zo dat de schil van een citroen bomvol vitaminen enzo zit, maar dat is niet de reden dat heel TikTok nu citroenschillen eet. Nee, de schil zou namelijk na het consumeren ervan, binnen 45 minuten voor een euforisch gevoel zorgen.
Het meeste citrusfruit (dus behalve citroenen ook sinaasappels, mandarijnen, grapefruit, etc) wordt bespoten met schimmelwerende middelen en je kunt de schil niet eten. Ook niet als rasp. Ook niet als je het fruit goed schoon geboend hebt met heet water.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat WMF KITCHENminis® de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de WMF KITCHENminis® is de Steba ED 4 voedseldroger.
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
De vrucht bestaat uit een aantal lagen. De schil bestaat uit zeer veel olieklieren, waarin ontvlambare etherische oliën zitten opgeslagen. De laag daaronder, die ook nog tot de schil wordt gerekend, is wit en vezelig en bevat veel pectine. De binnenkant is het eetbare gedeelte.
Een toptip is om schillen te drogen, tot poeder te vermalen en in te vriezen. Zo heb je altijd citrus bij de hand om gerechten een oppepper te geven. Dat doe je door stukjes schil (zonder het wit) op een plaat met bakpapier te leggen en een paar dagen te laten (lucht)drogen. Of zet ze 4 uur in een oven op 75 graden.
Gedroogde sinaasappels kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld: sinaasappelthee of sinaasappellimonade. U kunt ze in een blender heel fijn mixen (verwijder dan de schil) en het sinaasappelpoeder gebruiken in uw recepten. Denk bv aan sinaasappelsaus, kwarktaarten enz.
Bewaartip voor dit product. Een halve citroen bewaar je in de koelkast, met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met huishoudfolie. Invriezen kan ook. Snijd de citroen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje.
Deze zwarte citroenen - ook gekend als loomi - zijn kleine, gedroogde limoentjes uit het Midden-Oosten. Verse, groene limoenen worden eerst geweekt in zout water. Daarna drogen ze enkele weken op natuurlijke wijze in de zon. Zo krijg je gedroogde limoenen met een zwarte, harde, lederachtige schil en zwarte kern.
Met een voedseldroger kunt u groenten, fruit, vlees, vis, kruiden, bloemen en zelfs tofu drogen. U kunt de voedseldroger ook gebruiken in het dagelijks gebruik om bv brood te roosteren, croutons te maken, knoflookbrood of bruschetta te maken. Het thuis drogen van voedsel is gezond.
Niet ongezond
Maar dit verschilt ook per fruitsoort, zo kunt u als het over calorieën gaat beter kiezen voor gedroogde pruimen (190 calorieën per 100 gram) dan voor gedroogde banaan (300 calorieën per 100 gram).
De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair. Let op: niet alle groenten zijn geschikt. Prik bij het drogen van fruit met een schilletje, zoals bessen, eerst in de schil.
Leg de plakjes banaan in de voedseldroger, en zet de temperatuur op 60 graden. Bij 60 graden is de droogtijd ongeveer 8 tot 9 uur, maar welk omdraaien als de ene kant goed droog is.
Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop!
Er zijn drie aspecten nodig om thuis zelf voedsel te drogen:
Hitte - De hitte moet minstens 60°C zijn om water uit de producten te onttrekken. Dit om te voorkomen dat bacteriën en schimmels kunnen groeien. Droge lucht - De droge lucht zorgt ervoor dat het vrijgekomen water uit de voeding wordt opgevangen.
Hoe berekenen we nu de kosten van deze "droogbeurt"? Dus: een voedseldroger met een stroomverbruik van 250 Watt kost ongeveer € 1,32 per 24 uur. Per uur is dat dus slechts € 0,055 ( = slechts 5,5 cent!).
De pitten van citrusvruchten als citroenen en sinaasappels zijn eetbaar. Ze zouden zelfs veel vitaminen en antioxidanten bevatten. Van citroenpitten wordt bovendien lekkere olie gemaakt.
Snijd de schil van 6 (bio) citroenen. Schraap het witte deel uit de binnenkant en snijd de schillen in brede repen. Doe in een steelpannetje en giet er zoveel water over tot ze onder staan. Breng aan de kook en laat ± 10 min.
Van de citroen kun je zowel het vruchtvlees, sap als de schil gebruiken. Boen de schil voor gebruik goed schoon onder stromend water. Rasp alleen het dunne buitenste gele schilletje van de citroen, want het onderliggende witte deel van de schil is bitter.